Foto: KSS

Selektorka ženske košarkaške reprezenetacije Srbije, Marina Maljković, izjavila je da je veliki razlog ostanka na toj poziciji bio predsednik KSS Predrag Danilović.

Maljkovićeva je produžila ugovor koji je istekao krajem decembra 2021. i ona će u naredne dve godine sa klupe predvoditi žensku reprezentaciju sa kojom je pisala istoriju.

PROČITAJTE JOŠ

„Danilović je veliki razlog mog opstanka, to je sasvim sigurno. Verujem da je garancija za ispunjavanje mojih košarkaških ambicija. Sportski motiv uvek mora da postoji, ali on nije bio presudan u mojoj odluci da ostanem selektorka Srbije. Kao neko ko je obišao sva mora i okeane, dobro znam tradiciju koja obavezuje kapetana da zadnji napusti brod u slučaju problema. Reč patriotizam je toliko istrošena da ne želim da je koristim. Naša stara lepa reč, koju koristi jedan od mojih omiljenih pisaca Jovan Dučić, jeste rodoljublje i ona meni lepše zvuči“, rekla je Marina Maljković.

Prvo veliko takičenje nakon produžetka ugovora biće kvalifikacioni turnir za Svetsko prvenstvo u Australiji, koji se od 10. do 13. februara igra u Beogradu.

„Smena generacija je teška i u zemljama sa mnogo bogatijim biološkim rezervoarom nego što je naš. Na primer, 12 francuskih reprezentativki daje nacija od 75 milona, a 12 španskih daje 45 milona. O Rusiji, Kini i Americi da ne govorimo, a sve te ekipe su naši direktni protivnici u borbi za medalje. Setimo se za trenutak Vidovdana 2015. godine. Od prvog do drugog evropskog zlata ženske košarkaške reprezentacije prošlo je šest godina. Uporedite ta dva tima, koliko personalnih promene, koliko novih imena…. Obično velike ekipe drže jednu istu grupu ljudi mnogo duže. Crkva meri vreme zagledana u večnost, a košraka meri vreme u sekundi, sekunda je večnost. Zlato iz 2021. godine u Valensiji je već davna prošlost, istorija. Ko to ne zna, ne treba da se bavi ovim poslom. Imajući u vidu sve navedno, sve čudne poglede i pitanja ‘kako možeš više’, ja sam ipak odlučila da pored brojnih ponuda koje su stizale sa svih kontinenata, ostanem tu, kod kuće u Srbiji“.

Spisak košarkašica Srbije za kvalifikacioni turnir za SP 2022:

Sofija Olić, Maša Janković, Tina Selaković, Olga Stepanović, Tamara Čorto, Marta Jovanović, Jovana Boričić, Nevena Rosić, Nataša Bučevac, Aleksandra Punoševac, Marta Mitrović, Marina Stojić, Nadija Smailbegović. Od 2. februara pridružiće se: Tina Krajišnik, Nevena Jovanović, Saša Čađo, Dragana Stanković, Ivon Anderson, Ivana Katanić, Sanja Mandić, Mina Đorđević, Katarina Zec, Kristina Topuzović, Ivana Raca, Maja Škorić, Jovana Nogić, Teodora Turudić, Aleksandra Crvendakić

Nakon Olimpijskih igara u Tokiju, za nacionalni tim više ne igraju Sonja Vasić i Jelena Bruks, kao i Dajana Butulija.

„Igračice sa klupe postaju lideri, a one koje nisu ni igrale – sedaju na klupu. To je mnogo gadna i teška priča. Ali mene i te kako inspiriše rad sa njima. Užasno me motiviše nova krv i nove stvari kroz koje ću prolaziti na treninzima sa mladim devojkama. Mi smo svojim radom i rezultatima, sa četiri velike medalje, razmazili domaću publiku i prelako zaboravljamo da do pre šest godina prakično nismo imali reprezenatciju“, dodala je Maljković.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović rekao je da mu je drago što je saradnja nastavljena.

„Izuzetno sam srećan što smo postigli dogovor sa, pre svega, mojom prijateljicom, a onda i selektorkom Marinom Maljković. Činjenica koja treba da se naglasi jeste da je Marinina predanost i odanost ovoj kući, Košarkaškom savezu, kao i reprezentaciji i u tome da svaki put kada treba da dođe provodi vreme u karantinu. Od pola godine ili koliko već bude sa reprezentacijom, provede sigurno tri-četiri meseca u karantinu, što pokazuje njenu predanost KSS i devojkama koje trenira. Ponavljam da sam stvarno srećan i zadovoljan što će Marina sa nama biti još najmanje dve godine“, rekao je Danilović.

BONUS VIDEO Maljković o Aleksandru Vučiću, reakciji u Hrvatskoj i pomoći države srpskom sportu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare