Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, pre tačno 30 godina sa Jugoplastikom, osvojio je Evropski kup pobedom nad Barselonom.

Maljković se u intervju za list „Marka“ osvrnuo na tu utakmicu kada je sa Splićanima postigao veliki uspeh.

„Sećam se da sam, kada smo igrali prvo finale, rekao momcima da se opuste, kao da igramo pripremni turnir. Bilo je stvarno neverovatno. Mislim da se nikad više neće okupiti takva ekipa, sa toliko talenta i želje da napreduju. Niko nije želeo trofeje kao tada Jugoplastika“, kaže Maljković.

Otkrio je i zanimljiv detalj sa te finalne utakmice sa Kataloncima koju je Jugoplastika dobila sa 72:67.

„Ljudi iz stručnog tima Barselone su mi priznali da su osećali veliku nervozu pošto su videli naš trening pred finale. Nije bio poslednji, imali smo i jutarnji. Mislim da je pobediti Barselonu tada bilo nešto veoma teško“, dodao je Maljković.

Toni Kukoč je u tom meču postigao 20 poena, a čak trojica su imali po 12, Duško Ivanović, Dino Rađa i Velimir Perasović.

„Nikad nisam trenirao igrača kao što je Kukoč. Znao sam da ću imati problem ako na teren pustim najbolju petorku, hteo sam da ga sačuvao, gurao Perasovića ispred, a on bi ulazio i rešavao meč kada su se oni umorili. Hteo je da igra za Barselonu pre nego što je prešao u Beneton. Španci bi uzeli bar dve titule sa njim“, dodao je prvi čovek OKS.

PROLITAJTE JOŠ:

Kada je reč o aktuelnoj situaciji u svetskoj košarci, Maljković nema nimalo nežne reči za FIBA.

„Žao mi je što za sve krive FIBA. Tačno je, uspavani su bili pune dve decenije, platili su ceh nesporazuma sa Evroligom. Zaslužili su sve loše što im se događa, ali time gubi košarka. Sad ispada da smo bogati mogu da igraju! Razgovarao sam sa Đordijem Bertomeuom, pitao kako je moguće da između Milana i Atine nema evoligaških klubova, mnogo je zvezda košarke sa Balkana“, smatra Maljković.

Kaže i da ga je jako pogodila smrt bivšeg selektora fudbalske reprezentacije naše zemlje, Radomira Antića.

„Bio mi je kao brat. MNogo vremena zajedno smo provodili u Marbelji. Ne mogu još da shvatim da takvog čoveka nema. Dugo ću pamtiti trenutke provedene sa njim i Milinkom Pantićem“.

Na kraju, neizbežna tema bile su i Olimpijske igre u Tokiju koje su odložene za 2021.

„Teško je u svemu ovome, jer virus ne poznaje granice. To je kao da igrate protiv nekoga bez mogućnosti skautinga. Mnogo je zbunjujućih vesti, čini se kao da se će virus vraćati, što je problem. Ako se pandemija nastavi, MOK će morati nekako da zaštiti sportiste. Japan je izgubio mnogo novca odlaganjem“, zaključio je Božidar Maljković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar