Foto: EPA-EFE/RHONA WISE

Majami Hit odlučio je da suspenduje Mejers Leonarda do daljnjeg zbog rasističkog ispada tokom strima na Tviču.

Leonard se izvinio nakon što je upotrebio problematični izraz tokom igranja ratne simulacije „Kol of djuti“, te je insistirao da nije znao šta taj izraz zapravo znači kada ga je koristio.

PROČITAJTE JOŠ

Ako to i nije znao tada, saznao je već sutradan kada je uz značenje ovog termina („kike“) došao do saznanja da mu je budućnost na Floridi pod ozbiljnom sumnjom.

„Majami Hit žestoko osuđuje upotrebu bilo kakvog govora mržnje. Reči koje je koristio Mejers Leonard su pogrešene i nećemo tolerisati jezik mržnje od bilo koga ko je povezan sa franšizom. Da čujemo to posebno od igrača Majami Hita je razočaravajuće i povredilo je sve koji rade ovde, kao i veći deo južne Floride, Majami Hit i NBA zajednicu“, objavio je Majami.

Tim sa Floride je objasnio da će sarađivati sa organizacijom u toku istrage.

Na internetu ima mnogo snimaka na kojima Leonard naziva drugog igrača pogrdnim imenom za Jevreje dok igra popularnu video igricu.

Usledila i reakcija NBA.

„Tek sada smo postali svesni video snimka i u procesu smo prikupljanja podataka. NBA liga osuđuje svaki oblik govora mržanje“, objasnio je Majk Bas, koji je zadužen za odnose sa javnošću.

Sam košarkaš je reagovao saopštenjem u kome je objasnio da ne zna šta je ta reč značila, ali to neznanje „apsolutno nije izgovor“.

„Žao mi je zbog upotrebe rasističkog jezika tokom strima juče. Iako nisam znao šta da reč znači u tom trenutku, moje neznanje o njenoj istoriji i tome koliko je uvredljiva za jevrejsku zajednicu nije izgovor i pogrešio sam. Sada sam svesniji značenja i posvećen da potražim ljude koji mogu da me obrazuju o ovakvom tipu mržnje i kako možemo da se izborimo sa njom“, stajalo je u saopštenju Leonarda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar