Foto: Printscreen Youtube / ABA liga

Digla se velika prašina, sada su stvari jasnije.

Košarkaši Crvene zvezde i Cedevita Olimpije odigrali su više nego uzbudljiv meč u Ljubljani, u kom je nakon produžetka slavio domaći tim sa 88:80.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveno-beli su produžetak izborili u poslednjim trenucima utakmice, kada je Luka Mitrović postigao diskutabilan koš uz faul, te je bio precizan i sa linije penala.

Bivši košarkaški sudija Miloš Makarić je za Nova.rs objasnio situaciju.

„Situacija je vrlo kompleksna i specifična. Nekoliko aktivnih kolega, koje sude na evropskom nivou, sam uključio u diskusiju i definitivno je krajnji zaključak je da je koš priznat i da je to ispravna odluka“, rekao je Makarić i dodao:

„Kada se čuje sudijski zvižduk, vreme na semaforu staje. Sudije na meču su imale dilemu samo da li je faul bio pre ili posle isteka vremena. Pošto se faul desio na jednu desetinku do kraja utakmice, tada vreme treba da se zaustavi. Nakon toga usledila je kontinuirana kretnja Mitrovića, koji je postigao važeći koš. On nije izbacio loptu posle isteka utakmice, jer je vreme moralo da stane, ali zapisnički sto prosto nije mogao odmah da zaustavi vreme na 0,1 sekundu do kraja. Treba zamisliti da se situacija dogodila na četiri minuta do kraja i u tom slučaju nikakve dileme ne bi bilo. Nije reč o hijerarhiji u pravilima, već je ovo jasno propisano pravilo. Da nije bilo faula koji je usporio šut bio bi regularan koš, ali ne bi bilo bacanja“.

Bilo je reči i o pravilima ABA lige, po kojima koš nije regualran, ali je sudija i tu rešio dileme.

„Postoje pravila iz starog formata koja drugačije tumače situaciju. Sudija Milivoje Jovčić je jedan od najboljih sudija na ovim prostorima i drži pravila u malom prstu. Priča se da je bila slična situacija na jednoj od utakmica, gde je Jovčić poništio takav koš, ali je nakon toga seo, sve analizirao u vezi pravila i sada doneo ispravnu odluku“, zaključio je Makarić.

BONUS VIDEO: Miloš Teodosić sa ćerkicom, dobio MVP nagradu i spojio tri prsta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare