Foto: ABA liga / Dragana Stjepanović

ABA liga se oglasila o košu koji je u ponedeljak uveče postigao Luka Mitrović.

Cedevita Olimpija dobila je drugi polufinalni okršaj sa Crvenom zvezdom 88:80 posle produžetka.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveno-beli su produžetak izborili pogotkom Mitrovića posle zvuka sirene, ali i posle faula koji je nad njim načinjen, pa su arbitri odlučili da koš priznaju i dodele slobodno bacanje.

To je uvelo meč u produžetak, a ABA liga sada kaže da je odluka sudija bila ispravna.

Odluka je doneta u skladu sa pravilima FIBA koja su na snazi od prvog januara 2022. godine, pišu iz ABA lige.

Regionalno takmičenje obrazlaže ispravnost odluke pozivajući se na član 8-4.

„Primer: Ako B1 faulira A1 na njegovom uspešnom šutu, simultano sa istekom vremena na kraju prve četvrtine, a lopta uđe u koš. Interpretacija: Sudije moraju da odluče koristeći IRS ako je dostupan, da li je faul B1 načinjen pre sata koji je označio kraj četvrtine. Ako je načinjen u trenutku kada je na satu 0.0, onda koš ne važi, a faul će biti odbačen. Četvrtina je gotova“, citira se pravilnik.

Dakle, ako je suprotna situacija kakva je bila u meču Zvezde i Cedevita Olimpije, onda koš važi.

„Stoga, sudije su donele pravu odluku, jer se faul desio pre nego se oglasio sat i pokazao 0.0, što je bilo evidentno, a odluka arbitara je bila u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima“, navode iz ABA lige.

BONUS VIDEO: Miloš Teodosić sa ćerkicom, dobio MVP nagradu i spojio tri prsta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Svi komentari (0)