Foto: Profimedia

Retko ko je mogao da očekuje baš ovoliko uzbudljivu i neizvesnu sezonu

Trenutno stanje i odnos snaga u NBA ligi bez problema se može porediti sa onim u Evroligi, pošto u dva najbolja košarkaška klupska takmičenja na svetu imao pregršt uzbuđenja i to iz dana u dan.

Teško je i pred početak NBA sezone bilo prognizirati ko će biti među vodećim ekipama na tabeli u obe konferencije, a malo ko je očekivao i da će Nikola Jokić po treći put zaredom biti u užem izboru za MVP nagradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada na pola sezone, vlada velika borba i za prednost domaćeg terena u plej-ofu i za mesta koja vode u plej-of, ali i za individualne nagrade.

Praktično su i na Istoku i na Zapadu samo po dve ekipe isključene iz priča za plasman dalje, dok na vrhu imamo po nekoliko timova koji se bore za šampione regularnog dela.

Na Zapadu su trenutno prvi Denver Nagetsi, iako ih mnogi vide kao ekipu koja nije zrela za titulu. Konačno u punom sastavu, Nagetsi od početka sezone igraju dobro, Nikola Jokić je alfa ekipe, dok su Džamal Marej i Majkl Porter Džunior njegove desne ruke.

Denver trenutno ima skor 29-13, a isti broj trijumfa trenutno imaju i Memfis Grizlisi, koji sa Dža Morantom sanjaju titulu, iako su daleko od drim tim, bar na papiru.

Neočekivano je i to što su u samom vrhu Sakramento Kingsi, koji su živnuli nakon nekoliko sušnih godina, kao i Nju Orleans Pelikansi, koji mnogi nisu videli čak ni u plej-of priči.

Foto. Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Čudno je i to što su aktuelni prvaci Golden Stejt Voriorsi imali veoma duge krize tokom ove sezone, pa duži vremenski period nisu mogli nikoga da pobede na strani i po tome su trenutno jedna od najlošijih ekipa u ligi. Ipak, uspeli su „ratnici“ da se podignu i sada su šesti na tabeli sa skorom 21-21 nakon ubedljive pobede nad San Antonijom prethodne večeri.

Iako ekipa Grega Popoviča ne važi za posebno atraktivnu, na meču sa Golden Stejtom oboren je rekord po gledanosti u NBA ligi. San Antonio svoje utakmice obično igra u AT&T centru, ali je ovog puta u čast proslave 50-godišnjice, prešao na Alamodom. To je iznedrilo novi rekord regularnog dela sezone NBA lige po broju gledalaca, pošto je čak 68.323 ljudi bilo u publici. Prethodni rekord držali su Čikago Bulsi u vreme Majkla Džordana sa 62.046 navijača u Džordžija domu, 27. marta 1998. godine, igrajući protiv Atlanta Hoksa.

Čak 13 timova na Zapadu konkuriše za plej-of, a čini se da su van računice i po igi i po skoru trenutno samo Sparsi i Hjuston Roketsi, koji uprkos dobrim pikovima ne izgledaju dobro na terenu od odlaska Džejmsa Hardena. Mora se reći da su i Lejkersi razočarali, trenutno su tek 13. a Lebron i u 38. godini dominira i beleži brojke za pamćenje.

Standings provided by Sofascore

Sa istočne strane dominantan je samo Boston, koji na krilima Džejsona Tejtuma i Džejlena Brauna želi da ode korak dalje nego prošle sezone, kada je doživljen poraz od Golden Stejta u finalu sa 4:2.

Bruklin je imao mnogo turbulencija unutra ekipe najviše zbog potencijalnih trejdova Kevina Durenta i Kajrija Irvinga, ali se cela priča stišala. Pravio je i Kajri uobičajene probleme kada je glumio buntovnika i ulazio u sukob sa određenim grupama navijača, ali je shvatio da fokus treba da mu bude na onome što najbolje radi, a to je ples sa loptom na košarkaškom terenu. Zbog toga je Bruklin u decembru i januaru upisao 12 uzastopnih pobeda, koje su ga lansirale na drugo mesto sa skorom 27-14.

Možda su mnogi očekivali da u vrhu budu Milvoki Baksi i Filadelfija Seventisiksersi, ali malo ko je u prvih šest mesta video Klivlend i Njujork.

I na Istoku je 13 ekipa aktivno uključeno u borbu za plej-of, a nešto manje ambicije i mogućnosti trenutno imaju Detroit Pistonsi i Šarlot Hornetsi.

Sva sreća, u NBA je nedavno uvedeno pravilo o plej-inu, pa će po 10 ekipa u obe konferencije moći da nastavi sezoenu nakon regularnog dela.

Trenutno je teško reći ko je favorit, a borba će se tek rasplamsati. U regularnom delu ima još oko 40 kola da se odigra, a ono najbolje ćemo tek videti na terenu.

Standings provided by Sofascore

Pored timskih, predstoji nam i velika individualna borba za prestižnu MVP nagradu. Jokić ponovo pomera granice, beleži skoro tripl-dabl u proseku i trenutno je prema zvaničnom sajtu NBA lige prvi u trci da po treći put uzastopno osvoji pehar za najboljeg igrača najjače lige na svetu.

Jokiću trenutno fali samo 0,3 asistencije u proseku za tripl-dabl, a iz igre šutira sa skoro 65% uspešnosti.

Srpski centar ima najbolji +/- indeks u celoj ligi (+332), a ni povratak Mareja i Portera ga nije poremetio, čak mu je i lkaše sada da razigrava ostatak ekipe.

Najveća „pretnja“ u MVP trci mu je Luka Dončić, koji je imao dve partije sa 50+ poena i jednu sa 60+ poena ove sezone. Sa Dalasom je trenutno peti na Zapadu, a ni njemu ne fali mnogo za tripl-dabl u proseku. Sada je na 34,3 poena u proseku (nikada nije imao više) uz devet skokova i 8,8 asistencija.

Ono što je najzanimljivije u celoj priči oko MVP-a je to što postoje čak još četiri ozbiljna kandidata za tu nagradu i svako ima neke svoje argumente.

Prema zvaničnom sajtu NBA lige Džejson Tejtum je treći u trci, dok se iza njega nalaze redom Janis Adetokumbo, Džoel Embid i Kevin Durent.

Iako je Jokić poenterski najslabiji od svih, njegov uticaj na igru i saigrače je daleko veći, a i Denver je trenutno vodeći na tabeli uz nikad bolju igru i konstantnost.

Prema nekim naprednim statistika, trenutno samo Dončić može da mu parira u nekoliko kategorija, dok su ostali slabiji skoro po svim parametrima.

O tome koliko individualno moćnih igrača imamo u NBA ligi svedoči i činjenjica da smo ove sezone videli čak 15 puta da neki igrač ubaci 50 ili više poena. Jedini koji je to uspeo u tri navrata je Dončić, dok su Embid i Buker to uspevali po dva puta.

Luka Dončić
Luka Dončić; Foto: Tanjug/AP Photo/LM Otero)

Osam igrača je po jednom uspevalo da prebaci granicu od 50 poena, ali je rekorder za sada Donovan Mičel, koji je protiv Čikaga dao 71 poen u 11 asistencija i osam skokova.

Šta drugo reći nego da u NBA iz večeri u veče gledamo spektakl, a kraj nije ni blizu.

BONUS VIDEO Treneri hvale Nikolu Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar