Košarkaši Srbije čekaju kvalifikacione mečeve za Mundobasket i Evropsko prvenstvo.

Selektor Svetislav Pešić se tim povodom obraća javnosti i čekaju ga pravi izazovi, oni takmičarski, posle nekoliko dobrih pobeda nad Italijom i Nemačkom.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija će u četvrtak 25. avgusta igrati protiv Grčke u Beogradskoj areni, a tri dana kasnije protiv Turske.

„Počinje druga runda kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Prva runda je završena. Manje-više poznato. Nismo se tu specijalno proslavili. Uvek postoje razlozi, opravdani, subjektivni, objektivni. Ono što je važno da se kaže, to što je bilo ne bih potcenjivao, niti meni pada na pamet da potcenjujem sve te prozore koje smo odigrali. Kroz prozore je prošlo 23 igrača. Iz raznih razloga to nije bilo dobro. Nismo mogli da ostvarimo kontinuitet“, počeo je Pešić.

Navodi da su prvi prozori uprkos porazima od Letonije i Belgije doneli i nešto dobro.

Svetislav Pešić
Svetislav Pešić; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„S druge strane je trener imao priliku da vidi šta se dešava u Srbiji. Šta nam je ostalo od potencijala, koji su to momci koji mogu da nas predstavljaju na svim takmičenjima i u olimpijskom ciklusu i kasnije. Dobili smo kompletniji uvid jer da toga nije bilo, ne bismo znali da neki igrači i postoje. Da se ne bi loše pomislilo, naravno da je to takmičenje i da prva runda sa tri prozora nije bila za budućnost sledećih Igara posle Pariza, ali je objektivno situacija da je i tim momcima i našem štabu bilo teško da napravimo kontinuitet. Igrali smo protiv dve veoma jake reprezentacije. Naravno, vi me malo gledate kad kažem ‘izuzetno jake’, ali za to nepostojanje kontinuiteta, oni su bolji“, kaže Pešić.

U oba predstojeća meča Srbija ima imperativ pobede zbog spomenutih poraza od Letonaca i Belgije, iako Grcima igraju neke od najvećih zvezda.

Dimitrios Itoudis i Giannis Antetokunpo Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

„Ono što je i Vlada rekao, ja bih se samo nadovezao, bez preterivanja i ovo što sam na početku rekao, to nije preterivanje, nego objektivne situacije. Grčka u istoriji nije imala reprezentaciju kao što je ova. Naravno, da nemaju kontinuitet sa tom čuvenom generacijom gde je bio i Galis i Janakis, oni su bili prvaci Evrope i to je zaboravljeno davno. Ova generacija se skuplja ne neki drugi način i to je najbolja grčka reprezentacija koju Grčka ima za ove kvalifikacije. Oni su sigurno najozbiljniji kandidat i na Evrobasketu. U kompletnom su sastavu. Što je rekao Lučić, tu je atletika, brzina, ne samo Janis nego i oba burazera, posebno Kostas. Igrači su tu prošli sito i rešeto, Slukas, Papanikolau… Ima tu igrača i koji nemaju ime Kalatesa i Slukasa, ali na koje moramo da obratimo pažnju, poput Agravanisa. Svi su igrali Evroligu i danas su tamo. Dosta dobra ekipa. Nismo ni mi loši, i mi smo dobri. Već sam rekao da se nadam da će biti puna dvorana. Favoriti smo, odmah da vam kažem. Kad Srbija igra u Beogradu ili bilo gde, ona je uvek favorit. Očekujemo maks podršku momcima, da nedostatak te uigranosti, da nas publika podrži i da nam snagu da u ključnim momentima izađemo iz kriza. One će uvek doći. To je to. Ne bih više da se bavim Grčkom, više bih gledao kako mi možemo da se pripremimo za tu utakmicu“, rekao je Pešić.

Naveo je potom i šta će biti cilj kada je reč odbrana na Janisu Adetokumbu kao glavnoj zvezdi Grčke.

Foto: Nova.rs

„Dati mu ništa nećemo. Plan igre se saopštava igračima, tako da ono što hoćemo da kažemo o košarci, o načinu igre i ono što je prvi plan ukupno gledano je da smanjimo broj primljenih poena iz tranzicije, gde su Grci mnogo jaki. Možda i najveći timski kvalitet im je što veoma dobro trče, imaju tu atletiku i Janis i braća. I Kalates, iako to izgleda malo drugačije, on je jedan od najboljih u tranziciji. Naš plan je stoga kako smanjiti broj poena grčke reprezentacije iz tranzicije. Ima tu i pojedinačnih zadataka koje bi trebalo igrači da urade. Tu je i Dorsi koji je dobio posebno mesto u ekipi. Igrao je u Olimpijakosu dobru sezonu, ali vidim ovde da mu je trener dao više prostora i loptu u rukama. Oseća se komotno, preuzima mnogo odgovornosti. Janis je target za svaku odbranu, ali nije on sam. To je ekipa gde je i taj Dorsi i igrači na koje, ne samo da moramo obratiti pažnju, nego da se pripremimo i kako da ih napadamo. Ima tu detalja o kojima mi pričamo i treniramo“, naglasio je Pešić.

Nije hteo da komentariše napise kako je Srbija u prethodnih nekoliko mečeva imala problema šuterski na bekovskim pozicijama, prvo s Nedovićem protiv Slovenije, onda i sa Marinkovićem kasnije.

Vanja Marinković šutira Srbija - Italija
Foto: Italbasket

„Ne bih, iskreno da kažem, ocenjivao na konferencijama igrače. To što se priča, svašta se ovde priča. Nije ovo debatni klub. Mi smo, kao i Grčka, i na spoljnim i na unutrašnjim pozicijama u rastu, imamo ono što ekipi treba. Treba da nas posluži zdravlje. Ovo su ipak u naporno vreme, koje dolazi posle naporne sezone. Noseći igrači, ne samo naši, nego i svih ostalih, odigrali veliki broj utakmica. Odigrali su sezonu koja je trajala osam meseci. Nakon toga, u svemu je potreban aktivan i pasivan odmor. Dolazi do povreda koje remete kontinuitet i pripreme. Videli ste da je Nedović u jednom trenutku pao na desnu stranu i nije mogao da odigra kako obično može. Ne bih ulazio u tuđu kuću da tu remetim mir. Mnoge stvari ostaju u svlačionici, ne zato što su velike tajne, nego jer ne želimo da delimo sa vama. Znam da podržavate reprezentaciju, ali to su delovi svakog tima koji pokušava da zadrži mirnoću. Da se i te povrede što brže regulišu, da igrači dobro spavaju i dobro treniraju“.

S druge strane, Pešića more i povrede, pa je spisak za Evrobasket, koji naš tim igra u Pragu, morao da prilagođava i tom aspektu košarkaške igre.

„“Nedović je pao na kuk ili ne baš na kuk, ali dobro je. Sve je u glavi naravno, njegova velika želja je da se oporavi pa se oporavlja iznenađujuće dobro i videćemo šta će biti. Tek večeras ćemo doneti odluku kojih će 12 igrača sutra da igra utakmicu. A u Turskoj opet možemo da promenimo svih 12. Od utakmice do utakmice, 24 sata pred meč ćemo odrediti, sačekaćemo još jedan trening. Ono što je sigurno to je da Bjelica neće igrati, on je super i bolje. Dijagnoze pokazuju da nije to tako teška povreda kako smo u jednom momentu pomislili. To je to. Gudurić je trenirao, zvaću ga pre treninga da vidimo koliko je spreman i to je to. Ostali su manje, više“, rekao je selektor.

Prebacio se zatim na to kada će odrediti konačan spisak za Evrobasket.

„Mi smo odredili 24 kandidata. A 12? Kad krenemo za Prag. Kad krenemo za Prag. Posle Turske dolazimo u Beograd, onda imamo još četiri, pet dana. Nećemo da žurimo. Mi prvog septembra letimo za Prag. Prvog letimo, drugog igramo. Odredićemo 24 sata pred prvenstvo“, zaključio je Pešić.

BONUS VIDEO: Košarkaši burno slavili svaki poen na klupi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare