EPA-EFE/BAGUS INDAHONO

Letonci su hit Mundobasketa i najprijatnije iznenađenje

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Selektor Letonije Luka Banki ponosan je na svoje igrače, koji su u četvrtak pobedili Italiju sa 87:82 i tako otišli u borbu za peto mesto na Mundobasketu.

Gotovo niko pre početka turnira nije video Letoniju u nokaut fazu, a umesto toga bili su nadomak polufinala, ali je Davis Bertans promašio šut za pobedu protiv Nemačke.

PROČITAJTE JOŠ:

Letonija će u borbi za peto mesto igrati protiv Litvanije u subotu.

„Oni na najbolji način promovišu košarku u svojoj zemlji. Juče su škole omogućile učenicima da gledaju televiziju na časovima. Gledali su utakmicu na TV. Stiglo mi je dosta video snimaka koje sam podelio na četu sa svojim igračima“, rekao je Banki.

Selektor je znao kako da motiviše svoje igrače.

„Nakon utakmice sa Nemačkom, a pre odlaska na spavanje želeo sam da vide kako ih deca gledaju u učionicama. To znači da su za nekoliko utakmica postali uzori. Oni koji inspirišu ljude. Zaslužili su da budu uzori. To nema veze da li pobeđuju ili ne, ima veze sa njihovim stavom. Ono što ljude čini posebnima nisu njihova velika imena, već vrednosti koje promovišu“, zaključio je Banki.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar