Foto: Tanjug/AP Photo/Ashley Landis)

Oni su postavili temelje.

Lebron Džejms je postao najbolji strelac u istoriji NBA lige nakon što je na prvom mestu za tri poena preskočio čuvenog Karima Abdula Džabara (38.387), I i tako postao tek sedmi košarkaš u istoriji ovog takmičenja koji je nosio laskavo priznanje najboljeg strelca u istoriji najjačeg košarkaškog takmičenja svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ...

Pre njega, to su bili Džo Fulks, Džordž Mikan, Dolf Šejes, Bob Petit, Vilt Čemberlen i Karim Abdul Džabar.

Fulks je igrao od 1946. do 1954. godine, čitavu karijeru proveo je u FIladelfija Voriorsima (sada Golden Stejt), sa kojima je osvojio i titulu prvaka 1947. godine.

Fantastični krilni centar sa brojem „10“ u karijeri je ubacio 7,021 poen i stekao ovu laskavu titulu, koju je zadržao do 1953. godine. Fulksov veliki rival Džordž Mikan karijeru je započeo u Čikago Amerikan Girsu, a nakon ruki sezone pojačao je tadašnje Mineapolis Lejkerse i u dresu „jezerdžija“ kao startni centar osvojio čak pet titula, tri puta je bio najbolji strelac lige, i ta tri puta je bio najbolji strelac takmičenja.

Ukupno, Mikan je karijeru završio sa 10,156 ubačenih poena.

No, ubrzo je i on morao da „preda“ krunu.

Dolf Šejes, krilni košarkaš Sirakjuz Nešnalsa, strpljivo je gradio put ka večnosti, iz sezone u sezonu bio pri vrhu, a interesantno je da nije u karijeri nijednom bio najbolji strelac sezone u NBA ligi. Ipak, za 15 godina uspeo je da naupi dovoljan broj poena kako bi 1958. preuzeo vrh, a do kraja karijere je taj broj povećao na ogromnih 18,304.

Razvoj košarke doneo je i neke nove majstore, pa je Bob Petit, legenda Milvoki i Sejnt Luis Hoksa, koji su potom prešli u Atlantu, od 1954. do 1965. uspeo da bude dovoljno dominantan i pre svega konstantan kako bi, uz jednu titulu i dva MVP naslova, pridodao i titulu najboljeg strelca u istoriji sa 20,880 poena, po čemu je postao prvi košarkaš sa preko 20,000 poena.

No, to je potrajalo samo dve sezone, pošto je bilo pitanje trenutka kada će čuveni Vilt Čemberlejn „preskočiti“ i ovu barijeru. Čuveni Vilt je sedam puta zaredom bio prvi strelac lige, pa nikoga nije iznenadilo kada je 1966. nadmašio ovaj rezultat, a karijeru je završio sa 31,419 poena.

Koliko je odskakao od ostatka pokazuje podatak da je njegov rezultat nadmašen tek 1983. godine, i to od strane u tom momentu najdominantnijeg centra lige, Karima Abdul-Džabara.

Legenda Los Anđeles Lejkersa brojala je do 38,387.

BONUS VIDEO Pas Nikole Jokića kroz noge bez gledanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar