Viktor Venbanjama Foto:Tanjug/AP Photo/John Locher/Steve Marcus / Getty images / Profimedia

Neviđen poencijal.

Opšta pomama za francuskim mega talentom Viktorom Vembanjamom ne stišava se već danima. Košarkaš ekipe Metrpolitena kojem se predviđa prvo mesto na draftu naredne godine, oduševio je Amerikance kada je prethodnih dana sa svojom ekipom oduševljavao igrama na prijateljskim mečevima po SAD-u.

Čak je i Lebron Džejms bio fasciniran i za njega rekao da je vanzemaljac.

PROČITAJTE JOŠ

A ko je mladi Viktor Vembanjama, krilni centar od 220 santimetra i rasponom ruku od 243 santimetra?

Priča kreće pre nekoliko godina.

Nikolas Batum je izlazio sa treninga francuskog košarkaškog tima u predgrađu Pariza pre četiri godine kada mu je ovaj divovski klinac zapeo za oko i sprečio ga da ode.

Četrnaestogodišnjak je oduševio Batuma dok je graciozno trčao po parketu i imao kompletnu ofanzivnu igru i blokirao udarce i sa lakoćom zakucavao loptu.

Iako je običaj da se prilikom takvih susreta talentovani klinac predstavi velikoj zvezdi, Batum se prdstavio njemu oduševljen onim što je video.

„Video sam ovog 14-godišnjeg klinca kako odlazi i rekao sam: ‘Sačekaj. Pusti me da gledam kao igaš.“ Video sam ga kako se kreće, dribla i odmah sam pozvao Tonija Parkera i rekao: „Moramo da uhvatimo ovog momka Viktora Vembanjamu.“ Za svakoga ko sluša, govorio sam ljudima tokom poslednje četiri godine o njemu. Oni sada slušaju“, nedavno je ispričao Batum.

Nekoliko godina kasnije je na utakmice američke turneje došlo da ga gleda blizu 150 skauta.

„Viktor je u fizičkom smislu čudo prirode koje retko viđate, kao što su Karim Abdul Džabar ili Ralf Samson. Njegov dužina, veličina i veštine su bez premca. Njegova radna etika će odrediti koji će nivo postati. Ali on ima sve.”“, rekao je menadžer Oklahome Sem Presti.

Feliks Vembanjama, koji je poreklom iz Konga, Viktorov je otac. Viktorov otac, bivši skakač u vis je visok 195 cm dok njegova majka, Elodi ima 188 santimetara i bavila se košarkom.

Buna Ndiaje, Vembanjamin agen godinama poznaje njegovu majku, koja je bila košarkaški trener mladih koji je svog sina i sopstvenog sina naučila igri. I nekoliko godina, Ndiaje ju rečeno da treba da ga kako igra i odbijao je taj predlog zbog njegove mladosti.

Konačno, kada je Vembanjama imao 13 godina, Ndiaje je popustio i odmah saznao da je uzbuđenje bilo stvarno.

„Moj prijatelj mi je rekao: „Sin tvog prijatelja je veliki. Moraš da ga gledaš. Ima 13 godina. Moraš ići da ga gledaš. On je poseban. Pa sam konačno otišao. Pozvao sam njegovu mamu i rekao joj da dolazim iz zabave, ne posla. Dolazim kao prijatelj. Pa sam otišao da gledam. Ali kada sam ga video, znao sam da je poseban po tome štje probijao, driblao…Video sam ga nekoliko puta nakon toga i sa francuskim U-16 timom. Za njega ne postoje granice.“

Vembanjama je počeo da stvara ime širom sveta nakon što je igrao dobro za Francusku dok je igrao protiv Četa Holmgrena i ekipe SAD tokom FIBA Svetskog prvenstva za igrače do 19 godina 2021. Holmgren je bio drugi pik na NBA draftu 2022. i izabran je od strane Tandera.

Parker, bivša zvezda San Antonio Sparsa, soveo je Vembanjamu u Asvel tokom sezone 2021-22, nakon što je odigrao dve sezone za Nanter 92.

Vembanjama je postigao 25 poena u utakmici protiv Le Portela 3. aprila i osvojio svoju drugu Pro A nagradu za najboljeg mladog igrača. Međutim, doživeo je povredi mišića u polufinalu francuske lige, a ASVEL postao šampion. Vembanjama je prosečno beležio 9,4 poena, 5,1 skok i 1,8 blokada za 18,5 minuta u 16 ​​utakmica Francuske lige.

Parker je rekao da je ponudio Vembanjami priliku da se vrati u ASVEL kao starter ove sezone. Ali na kraju, Vembanjama je odlučio, da odustane od ugovora i napusti ASVEL.

Viktor Venbanjama Foto:Tanjug/AP Photo/John Locher

Parker, četvorostruki NBA šampion i većinski vlasnik ASVEL-a, rekao je da je razočaran odlukom, ali je poželeo dobro tinejdžeru.

Vembanjama je priznao da je bilo teško odbiti Parkerovu ponudu, ali je na kraju smatrao da je najbolje da se vrati kući.

„Očigledno da to nije bio srećan trenutak ni za njega ni za mene. Ali na kraju dana, znam da mi želi najbolje i razumeo je moju odluku. I to je samo put za moju karijeru. Dakle, znam da sam doneo najbolju odluku i zahvalan sam za ono što sam imao u ASVEL-u. Sve vreme koje provodim tamo, zahvalan sam.“

Menadžer je rekao da je za Vembanjamu važno da „ostane na zemlji“ kako bi se pripremio za NBA, zbog čega se vratio u Pariz i nije igrao za reprezentaciju Francuske ove van sezone. Istakao je da je veoma bitan sporiji razvoj Vembanjaminog tela za dugu NBA karijeru. Vembanjama ima fitnes trenera, lekara i ortopeda koji svakodnevno rade sa njim.

„Sve mora biti izgrađeno na pravi način. Dete je psihički spremno da igra bilo gde. Njegovo telo treba da bude spremno, jer je on jedan od najdužih igrača koje smo ikada videli da se kreće na toj skali“.

Pred Vembanjamom je velika budućnost, a samo je na njemu da iskoristi sve što mu se u ovom trenutku pruža.

„O mnogo igrača se pričalo da su „jednorozi“ tokom poslednjih prethodnih godina, ali on je više vanzemaljac! Niko nikada nije video nekoga tako visokog, a tako pokretnog i gracionog kao što je on kada je na terenu“, reči su Lebrona o ovom sjajnom igraču.

BONUS VIDEO Dante Egzum raspalio navijače Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar