FOTO: EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO
FOTO: EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO

Početak novog "NBA ringišpila" rezervisan je za 20. oktobar, a svi ljubitelji košarke sa nestrpljenjem čekaju da vide nove "drim timove" na terenu.

Poučeni iskustvima od ranijih sezona, a pre svega prošle, treba napomenuti da favoriti retko tu ulogu i opravdaju. Tako su prošlogodišnji finalisti Finiks Sansi došli do završnice izbacivši Lejkerse već u prvoj rundi plej-ofa, dok je Bruklin ispao u polufinalu od aktuelnog šampiona Milvoki Baksa.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, ove godine favoriti su nešto izrazitiji. Kao glavni kandidati za titulu izdvajaju se Los Anđeles Lejkersi, Bruklin Netsi, ali i prošlogodišnji šampioni Milvoki Baksi.

Los Anđeles Lejkersi promenili su gotovo čitav tim, sem naravno, Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa. Došao je Rasel Vestbruk, čija će uloga biti da „Kralju“ olakša organizaciju igru, te pre svega asistencijama razigra ekipu. Pored njega, „jezerašima“ se pridružio i Karmelo Entoni, kome je želja za prstenom izgleda i te kako velika. Poznato je da se Melo nikada nije našao na šampionskom postolju najjače lige sveta, pa je ovo možda poslednji voz da tako nešto uradi.

Ekipi su se pridružili i Režon Rondo, Kent Bejzmor, Trevor Ariza, Dvajt Hauard, Diandre Džordan, a ostao je i Vesli Metjus. Svi oni se nalaze u poznim košarkaškim godinama, pa je jasno da je glavni adut Lejkersa ove sezone iskustvo.

Od mladalačke snage mesto u timu zaradili su Malik Monk, Talen Horton-Taker i Kendrik Nan, od kojih se očekuje da sa klupe pružaju kvalitetne partije i energiju koja će nesumnjivo biti potrebna Lebronu i saigračima.

FOTO: PA-EFE/CAROLINE BREHMAN
FOTO: PA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Od dolaska Džejmsa u „grad anđela“ ekipa se uglavnom pravila da u centru pažnje budu Lebron i Dejvis, a oko njih kvalitetni šuteri. Osvojena je titula pre dve godine, ali prošle sezone malo ko je očekivao poraz u prvoj rundi plej-ofa. Uistinu, najveći peh prošle sezone doživeo je Dejvis koji se povređivao nekoliko puta, te je bio nespreman da u odlučujućem periodu pomogne ekipi. Sada je rotacija veća i dublja, doduše slabijeg šuterskog potencijala, ali će bar najbolji igrači imati više prilike za odmor.

Ne treba zaboraviti da je ovo Lebronova 18. sezona u NBA ligi i da će dati sve da se domogne svog petog prstena. Mane ekipe mogu biti upravo te što su mnogi igrači odavno premašili tridesetu, a znajući da se košarka iz godine u godinu ubrazava i da mnoge ekipe baziraju svoju igru na trčanju i tranziciji, to može biti problem za Lejkerse (pokazalo se u prošlogodišnjim duelima sa Finiksom).

Vredno pomena je i da „jezeraši“ imaju skor od nula pobeda i šest poraza u pripremnom periodu, te da će im biti potrebno izvesno vreme da bi se uigrali, što je Entoni Dejvis u nedavnoj izjavi i potvrdio.

Saga oko Kajrija Irvinga poprilično je potresla Bruklin, a bez njega šanse za titulu su svakako manje. Ukoliko se ne desi neko čudo u narednom periodu, Kajri neće moći da trenira i igra za Netse. Kevin Durent je prošle godine praktično sam igrao utakmice u plej-ofu, u kom je neretko ubacivao i po 50+ poena. To na kraju nije bilo dovoljno da se pobedi Milvoki, ali je Durent sada sigurno prvi kandidat za MVP titulu.

Ne treba zaboraviti da je u plej-ofu povređen bio i Džejms Harden. Sada kada i on u sezonu ulazi zdrav, priča je drugačija. Kajrija neće biti, a to automatski znači da će više lopti u rukama imati „Bradonja“, kome to nimalo ne smeta. Kada je došao u Netse, podredio se „zvezdama“ tima koje su već bile tu, pa je svoj doprinos imao pre svega kroz asistencije (10,8 po meču prošle godine). Sada, kada će imati ulogu sličnu onoj u Hjustonu, očekuje se da će i prosek poena porasti.

Foto: EPA-EFE/Peter Foley
Foto: EPA-EFE/Peter Foley

Najveća pojačanja u Bruklin su stigla u vidu Petija Milsa, LaMarkusa Oldridža i Pola Milsapa. Mils je na ovogodišnjim Olimpijskim igrama pružao odlične partije u dresu Australije koju je predvodio do bronzane medalje, a u NBA već nekoliko sezona igra konstantno dobro.

Oldridž je zbog srčanih problema napustio profesionalnu košarku u toku prošle sezone, ali je odlučio da se ponovo vrati sportu. Iskustvo koje sa sobom donose on i Milsap biće veoma važno za ekipu, što se možda neće ogledati kroz brojke i statistike.

Pored pomenutih, od Blejka Grifina se očekuje da sarađuje pre svih sa Hardenom i da svoje poene zaradi na obruču. Uloga Džoa Herisa odavno je poznata, a ukoliko zadrži skoro 50 odsto uspešnosti šuta za tri poena od prošle sezone biće pravo blago za tim.

Faktor koji može napraviti razliku u bitnim utakmicama može biti mladi Kem Tomas, koji je izabran na ovogodišnjem draftu kao 27. pik. Odlično se pokazao u pripremnom periodu, a njegove partije pohvalio je i Harden. Tomas je igrač koji ima dosta poena u rukama, upravo ono što je i potrebno kada ne igraju prve zvezde tima.

Problem Netsima može predstavljati previše soliranja u napadu, loš protok lopte, kao i odbrana, koja nije blistala ni prošle godine, ali to nije bilo toliko primetno zbog veoma potentnog napada.

Milvoki Baksi osvojili su titulu po drugi put u istoriji, prvi put još od 1971. godine. Tada su bili predvođeni Karimom Abdulom-Džabarom, a sada Janisom Adetokumbom. Tada su glavni „pomoćnici“ bili Oskar Robertson i Bob Dendridž, a sada su tu Kris Midlton i Džru Holidej. Pred Baksima je sad nešto teži posao – odbrana titule.

Kako na draftu nisu bili posebno atraktivni u odabiru novajlija, a zvučna pojačanja nisu došla, biće teško ponovo stići do cilja. Ono na šta se Baksi oslanjaju je veća pomoć i doprinos Peta Konatona i Dontea Divićenca, pre svega u većem procentu pogodaka u šutevima sa distance.

U samoj igri neće se mnogo toga menjati. Upravo zato se i odaje utisak da bi još jedan dobar defanzivac i kvalitetan šuter bili izuzetno korisni u ovom pohodu. Janis će maksimalno pokrivati obe strane terena, a očekuje se da uzima i već broj šuteva spolja, te da će bolje izvoditi i slobodna bacanja. Grka su prošle godine apsolutno svi puštali da oproba šut sa distance, a on je pogađao u samo 30 odsto slučajeva. Ipak, dobra stvar je što se oslobodio i što je primetno da na svom šutu radi, pa se očekuju i bolji procenti.

FOTO: EPA-EFE/TANNEN MAURY
FOTO: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Prednost Milvokija može biti ta što odbrana ne ispašta zbog napada. Spoljne igrače uglavnom čuvaju Midlton i Holidej, koji važe za veoma čvrste defanzivce, dok su pod obručem uglavnom Janis, Bruk Lopez, ali i Bobi Portis, čija je rola bila veoma bitna kroz ceo plej-of.

Sa druge strane jasno je da povreda nekog od glavnih igrača Baksa može koštati tim čak i plasmana u plej-of, a o titulu tada verovatno ne bi bilo ni reči. Ukoliko ostanu zdravi, predvođeni srčanim Janisom, mogu se ponovo umešati u borbu za samu završnicu.

BONUS VIDEO Ovacije za Kalinića i atmosfera pred Zvezda – Žalgiris

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram