Lavar Bol, EPA/JASON SZENES

Lianđelo je postao treći član košarkaške porodice Bol koji je dobio ugovor u NBA, posle Lonza koji igra u Čikagu, što mu je već treći klub otkako je zaigrao u najjačoj ligi sveta i Lamela Bola.

PROČITAJTE JOŠ

Neki zlonamernici bi rekli, da je cirkus poptuno kompletiran s obzirom na sve kontroverze koje prate ovu porodicu, koja je više u centru pažnje zbog ekscentričnog oca nego samih igrača.

Lianđelo će igrati u Šarlotu sa svojim bratom, najmlađim od trojice, Lamelom, koji je do sada najviše pokazao na terenu.

Lamelo je u sezoni iza nas proglašen za rukija godine i deluje da bi mogao da napravi ozbiljnu karijeru. Sa druge strane, Lianđelo iza sebe ima više skandala nego priče o košarci.

Tokom 2017. godine je u Hangžou u Kini trebalo da bude odigrana revijalna utakmica između koledž timova Džordžija Tek i UCLA u sklopu promocije košarke, ali se sve završilo skandalom.

Lianđelo i još dvojica saigrača su bila umešana u krađu naočara za sunce u Luj Viton radnji nakon čega su bili uhapšeni.

Sve se podiglo na najviši nivo, a morao je da reaguje i tadašnji predsednik Donald Tramp.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LiAngelo Ball (@gelo)

Igrači su priznali krivicu i uputili izvinjenje, pa su na kraju bili pušteni da se vrate kući.

Međutim, Bol je bio izbačen sa koledža pa je njegov otac odlučio da njega i najmlađeg Lamela odvede u Evropu gde su igrali za ekipu Vitautas koja je u tom trenutku bila na dnu lige.

Inače, največi broj kontroverzi oko porodice Bol vezan je upravo za oca koji se od početka brine za karijere svojih sinova i privlači pažnju.

Jedna od njegovih čuvenih izjava odjeknula je u medijima pre nešto više od godinu dana

On je svoje sinove upozorio da se čuvaju „k**vi“, kao i da budu spremni na to da tokom NBA karijere nikada neće upoznati „dobre žene“.

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

On je svoj „očinski savet“ opravdao rečima da je NBA raspored previše gust, a da je život košarkaša luksuzan i džetseterski.

Svojevremeno je žestoko napao Lejkerse kada su trejdovali njegovog sina da bi doveli Entonija Dejvisa.

„Rekao sam im, ako okupite tri brata Bol, preživećete ovo. A pustili su ih… O, biće to hladan dan u paklu. Verujte mi“, zaključio je Lavar Bol.

Njegove prognoze se nisu ostvarile, a Lebron Džejms i Entoni Dejvis su Lejkersima doneli tiulu te godine.

Posebna priča je bio boravak članova porodice Bol u Litvaniji. Došli su namerom da tu provedu sezonu i stiču iskustvo, ali su pobegli glavom bez obzira u trenutku kada je Vitautas bio na dnu.

U klubu nisu mogli da prežale što su ih doveli.

„Prva i ključna greška koju smo napravili bilo je to što smo im dozvolili, posebno Lavaru, da pomisle da vode klub – da odlučuju, da planiraju i da čak vode utakmice“, pisalo je u saopštenju kluba kada su Bolovi napustili zemlju.

Onda su ih optužili za uništavanje ekipe.

Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW SHUTTERSTOCK OUT

„Njegovi (Lavarovi) sinovi nisu bili ni blizu nivoa litvanske lige, a kamoli NBA lige, što su Americi očigledno shvatili, s obzirom na epilog drafta. Najviše nas razočarava činjenica da nisu imali ni želju da postanu bolji. Kada su videli da sve to ne vodi nigde, počeli su da uništavaju klub, prestali su da plaćaju nagrade pobednicima Big Boler Brend turnira“.

Litvanski klub je otkrio da je porodica Bol sa sobom ponela i novac koji je uložila u klub, kao i mašine za šutiranje.

„Bio je to potez ‘na kratke staze’ i poslužio je svrsi. Klub je preživeo i to je najvažnija činjenica. Ove sezone ćemo gledati širu sliku i budućnost. Prioritet će nam biti profesionalci, sa čvrstom disciplinom i karakterima“, rekao je trener kluba, Virjiginijus Šeškus, koga je Lavar kritikovao pre odlaska u SAD.

Kontroverzni Lavar nije propustio priliku ni da vređa jednu od najvećih mladih zvezda u NBA ligi, Zajona Vilijamsona koji je igrao sa njegovim najstarijim sinom Lonzom u Nju Orleansu u tom trenutku.

„Zajon Vilijamson? Mali je i spor, ja bih ga u najboljim godinama ubio. Prebrz sam ja za tog dečaka. U mojim najboljim godinama ja sam bio prebrz i prejak“, poručio je Lavar.

Uopšte ne čude ovakve reči od čoveka koji je pre četiri godine pričao i da bi Majkla Džordana „dobio“ u igri jedan na jedan, iako je na koledžu prosečno imao 2,2 poena po meču.

BONUS VIDEO Najbolji momenti sa meča CSKA i Crvene zvezde

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar