Foto: EPA/MC2 JAMES R. EVANS / US NAVY /

Dok su profesionalne lige na razne načine našle kako da nastave takmičenja, koledž sport u SAD miruje. Košarka na fakultetima je, bar za sada, u prednosti u odnosu na ostale sportove, jer još ima vremena do početka sezone, pa može da vidi kako će se stvari da se odvijaju na drugim terenima.

Ali, niko više nije siguran kada će da počne i da li će je uopšte biti.

PROČITAJTE JOŠ

„Znam sigurno da ova sezona neće biti kao nijedna druga pre. Čak i ako bude sezona, sigurno ćmo gledatI na koji način će to biti. Ali, fudbal je sigurno glavni. Mnogo toga što će im se dogoditi, na kraju će se desiti i nama“, rekao je za AP trener košarkaške ekipe univerziteta Južni Misisipi Džej Ledner.

Prošla košarkaška sezona prekinuta je 17. marta, pošto je nekoliko konferencija uspelo da završi svoje turnire, dok je većina tek počela. Na kraju je otkazan i NCAA turnir. Za četiri meseca pandemija se razbuktala. Sport je počeo da se oživljava poslednjih nedelja, počevši od NASCAR i UFC, zatim su drugi veliki sportovi otvorili vrata svojih arena za sportiste. Ali, NCAA je odložila odluku o početku sezona jesenjih sportova sezona, uključujući fudbal.

Početak sezone u košarci, zakazan je za 10. novembar. Košarkašima je prošlog meseca, kao ostalim studentima-sportistima, dozvoljen povratak u kampuse uz dobrovoljne treninge. Neke škole su prekinule treninge pošto je više pozitivno na koronavirus, ali druge su mogle da nastave vansezonske programe uz više zdravstvenih mera predostrožnosti.

Da li će sezona početi na vreme, biti odložena ili potpuno otkazana, zavisiće od toga šta će se dogoditi sa pandemijom i drugim sportovima u naredna četiri meseca.

Ukratko sve je na čekanju. Ali struka misli da igrači treba da treniraju…

„Ljudi su rekli, šta ako ne igraš do januara? Ne znam, ali znam da alternativa nije dobra. Ne valjad da stojimo u mestu, jer ako ništa nismo uradili i odjednom mora da igramo. Dakle, ključ je u tome da nastavimo kao obično, unutar ograničenja i onoga što nam je dozvoljeno da radimo. Moramo da budemo spremni na sve i svašta“, realan je trener Sakramento Stejta Brajan Kac.

Konferencije Big Ten i Pac-12 odlučile su da eliminišu vankonferencijske utakmice u fudbalu. Slično razmišljaju i druge velike konferencije, a i košarka bi mogla bi da krene istim putem, što bi značilo da će sezona početi u januaru, dok bi tradicionano „martovsko ludilo“ zahvatilo NCAA u maju.

Finansijske benefit podstaće NCAA da učini sve što može kako bi bila nekakva sezonu. Otkazivanje prošlogodišnjeg „martovskog ludila“ smanjilo je prihod za 375 miliona dolara koje NCAA raspodeljuje školama, što je rezultiralo nestabilnim budžetskim efektom na univerzitetima u celoj zemlji.

Ako se desi da fudbal, koji najviše prihoduje u koledž sportovima, to bi bio još jedan ogroman udarac, a druga godina bez koašrkakog NCAA turnira mogla bi da bude finansijski katastrofalna, posebno za manje fakultete.

„Sve bih uradio da igramo ove sezone. A ako to znači da igramo u maju, ja sam za ‘majsko ludilo. Poslednje što želimo je da ostanemo bez takmičenjea“, kaže trener Severne Arizone, Šane Barkar.

Dakle, naredna četiri meseca biće presudna za NCAA sezonu, mžda i za celu NCAA…

Komentari

Svi komentari (0)