Foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT, TAnjug/AP Photo/Ron Schwane, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Koju težinu nosi učinak od postignutih 70 poena u NBA ligi, zna veoma mali broj osoba.

U noći između 2. i 3. januara bili smo svedoci zaista nestvarne partije košarkaša Klivlend Kavalirsa, Donovana Mičela, koji je postigao čak 71 poen u pobedi svog tima protiv Čikago Bulsa (145:134).

PROČITAJTE JOŠ

Amerikanac je tako upisao svoje ime zlatnim slovima u istoriju NBA lige, pošto su samo tri košarkaša imala bolji učinak od njega.

Mičel je pogodio 22 od 34 šuta iz igre, pogodio je sedam od 15 trojki i 20 od 25 slobodnih bacanja.

Upisao je i osam skokova, 11 asistencija i jednu blokadu, a učestvovao je u čak 98 timskih poena.

Donovan Mičel
Foto: TAnjug/AP Photo/Ron Schwane

Deluje da su svi iz Klivlenda zadovoljni njegovim igrama, nakon što je Mičel ove sezone nakon trejda stigao u Kavalirse iz Jute Džez.

Upravo su ga Džezeri izabrali 2017. godine kao 13. pika na NBA draftu.

Od 2006. godine pored Mičela, samo su dva igrača prebacila cifru od 70 poena, a to su legendarni Kobi Brajant i mladi Devin Buker.

Zanimljivo je da sva trojica košarkaša igraju na istoj poziciji, beka-šutera, a pored Mičela su i Kobi i Buker draftovani sa 13. mesta.

Brajant je draftovan 1996. godine, dok je Buker izabran 2015. godine.

Ukoliko pratite NBA, sigurno ste bar jednom u životu pogledali neverovatnu utakmicu koju je čuveni Kobi imao protiv Toronto Reptorsa 22. januara 2006. godine.

Tada je „crna mamba“ osramotila defanzivca Džejlena Rouza i postigao je čak 81 poen.

Kobi je tada šutirao čak 46 puta na koš Retporsa i precizan je bio 28 puta, dok je ubacio 7 trojki i 18 slobodnih bacanja.

Tako je stao iza čuvenog Vilta Čembrlena, koji drži rekord sa tačno 100 poena.

Može se reći da je Brajant tada postao besmrtan i a tokom celog januara Kobi je beležio prosečno nestvarnih 43,4 poena, 5,6 skokova i 4,1 asistenciju.

Upravo je na Kobiju, Devin Buker bazirao igru i uspeo je da dostigne cifru od 70 poena između noći 24. i 25. marta 2017. godine.

Buker je protiv Bostona u čuvenom „TD Gardenu“ za 44 minuta ubacio okruglo 70 poena (17/29 za dva, 4/11 za tri), uz procenat šuta od 52,5 odsto. Imao je i osam skokova, šest asistencija, tri ukradene lopte i blokadu.

U prvoj četvrtini postigao je 10, u drugoj 9 poena, da bi u potpunosti eksplodirao u nastavku sa 23 u trećem i 28 poena u četvrtoj četvrtini.

Bek Finiksa je tako postao najmlađi košarkaš koji je postigao više od 70 poena.

Ako se pravilo 13. pikova nastavi, priliku da postignu 70 poena u narednim godinama imaće „dvojke“ Čikago Bulsa (Zek Lavin), Majami Hita (Tajler Hiro) i Indijana Pejsersa (Kris Duarte).

Na večnoj listi košarkaša sa najvećim brojem postignutih poena je i dalje prvi Vilt Čemberlen sa 100 poena (istovremeno je i treći, četvrti i peti sa 78 i 73 poena, sedmi sa 72), a onda osmo mesto dele Dejvid Robinson, Dejvid Tompson i Mičel.

BONUS VIDEO Pas Nikole Jokića kroz noge bez gledanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar