Novi košarkaš Partizana Rodions Kurucs Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Željko Obradović i uprava košarkaškog kluba Partizan se ne zaustavljaju, pošto je među crno-bele stigao i Rodions Kurucs, doskorašnji košarkaš Milvoki Baksa.

Kurucs je košarkom počeo da se bavi kao petogodišnjak u rodnom Cesisu sa dve godine starijim dečacima, ali s ozbirom na to da tamo nije postojao košarkaški klub, malo pošto je napunio 13 godina mladi košarkaš je otišao u prestonicu Letonije, Rigu, i sa tamošnjom ekipom VEF potpisao višegodišnji ugovor malo pošto je napunio 16 godina.

PROČITAJTE JOŠ...

„Dedina oba sina su rano završila karijeru, pa je meni i bratu Arturu deda bio glavni trener. Rekao nam je da ćemo biti košarkaši, nismo imali izbora. Mada smo to i voleli. Imali smo dosta svađa, stvarno je bilo ludo“, rekao je Letonac u septembru 2018. za zvanični sajt Bruklin Netsa.

Tokom sezone 2014/2015 igrao je za prvi tim u letonskoj LBL, najvišem rangu tamošnjeg šampionata, da bi u julu 2015. usledio poziv Barselone, sa kojom je potpisao četvorogodišnji ugovor. Dve godine kasnije, nakon što je put ka prvom timu gradio kroz B ekipu, Kurucs je dobio priliku i da debituje u Evroligi 24. marta 2017. godine na meču protiv Crvene zvezde.

Tada je za tri minuta ubacio dva poena, da bi 13. jula 2018. napustio Kataloniju kako bi karijeru nastavio u NBA ligi. Njega su 21. juna na draftu kao 40. igrača izabrali Bruklin Netsi, za koje je debitovao protiv Detroit Pistonsa. Krajem 2018. je na meču protiv Indijana Pejsersa ubacio 24 poena, što je ponovio i protiv Boston seltiksa u januaru 2019.

Zbog sjajnih partija dobio je šansu da učestvuje u takozvanom „Rising stars“ čelendžu u okviru Ol-star vikenda.

U januaru 2021. trejdovan je u Hjuston Roketse u trejdu kojim je Džejms Harden stigao u Bruklin, ali je dva meseca kasnije otišao u Milvoki zajedno sa Pi Džej Takerom. U ekipi Baksa odigrao je pet mečeva, pre nego što je postao višak u timu koji će igrati u finalu NBA šampionata.

U NBA ligi je odigrao 131 meč, od čega je na 55 bio starter sa po 16.1 minuta u proseku, i za to vreme je postizao prosečno šest poena po utakmici.

„Skoro sam baš razgovarao sa dedom. Nikada nsimo mislili da ću otići tako daleko. Kad smo pričali, uvek mi je govorio da je njegova želja da zaigram u prvoj ligi Litvanije. Sad, kad sam došao do NBA lige, rekao mi je ‘Nemam reči. Nisam nikada zamišljao da bi mogao da postigneš to.'“

Kada su u pitanju stvari koje navijači Partizana mogu da očekuju, Letonac je sjajan šuter sa poludistance, koji poseduje tehniku plejmejkera, i do savršenstva je doveo završavanje akcije iz pokreta. Šut iz mesta, po prijemu lopte, mu je nešto slabija strana. Sa druge strane, potencijalan problem sa kojim kuburi tokom karijere je šut sa distance, nešto slabiji skok i odbrana, dok je najveća „boljka“ sa kojom se dosad susretao sklonost ka izgubljenim loptama.

Podsećamo, on je četvrto pojačanje Partizana za sezonu 2021/2022, pošto su crno-beli dres već zadužili Kevin Panter, Zek Ledej i Aleksa Avramović.

BONUS VIDEO: Đurović o sramoti košarkaša Srbije protiv Italije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar