Foto: NCAA/KK Partizan Nis

Džoša Perkinsa lekarski pregledi dele od potpisa ugovora sa beogradskim Partizanom, a Nova.rs vam u ovom tekstu predstavlja novog ogranizatora igre crno-belih.

Perkins je rođen u Denveru, u američkoj državi Kolorado 25. avgusta 1995. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Već u prvoj godini srednje škole Perkins je briljirao, a u finalu državnog šampionata klase 5A za srednjoškolce protiv Bolder Pantersa postigao je 12 poena i bio jedan od najzaslužnijih za treću vezanu titulu svojih Raidersa.

Prvo veliko priznanje stiglo je 2012. godine, kada je uvršten u takozvani „The Show“, utakmicu svih zvezda srednjoškolske košarke u Denveru koja okuplja 20 najboljih mladih igrača iz ove države.

Fantastične partije u dresu Raidersa privukle su pažnju velikog broja koledža, ali je iz Aurore otišao u Hantington prep u Zapadnoj Virdžiniji, sa ciljem da se što pre pripremi za nastupe na koledž nivou.

 

No, i pre nego što je uspeo da odigra ijedan minut za ovu ekipu, Perkins je 25. avgusta 2013. godine obećao da će, po završetku poslednje godine, zadužiti opremu Gonzaga Buldogsa. To je potvrdio u novembru iste godine i zvaničnim potpisom.

U tom momentu, čuveni ESPN je Perkinsa stavio na 24. mesto liste 100 najboljih igrača iz generacije koja je 2014. godine završila srednju školu.

O Perkinsu se tada pričalo kao o najvećem talentu države Kolorado, a u Gonzagu je stigao kao igrač godine po izboru Aurora Sentinela. Od strane portala MaksPrep koji prati srednjoškolsku košarku bio je spomenut kao igrač koji je bio u najužem izboru za najbolji tim na nivou države…A onda su kola krenula nizbrdo.

Prvo je 27. novembra 2014, tada još uvek „frešmen“, na utakmici protiv Džordžije doživeo prelom vilice, zbog čega je ona morala da mu bude povezana žicom.

 

Te godine odigrao je samo pet mečeva, a na parket se vratio gotovo godinu dana kasnije, protiv Severne Arizone.

Zatim, u oktobru 2016. u gradu Spokejn u Vašingtonu policija ga je kaznila zbog toga što je upravljao vozilom pod uticajem.

U to vreme bio je saigrač bivšeg plejmejkera Partizana, Najdžela Vilijams Gosa.

Javnost nije bila blagonaklona prema njemu, ređale su se i kritike, a kad god bi počeo da igra na nivou koji je očekivan, desilo bi se nešto loše. Tako je u aprilu 2018. morao da bude podvrgnut operaciji ramena.

Svi ti problemi nekako su u zapećak bacili nesporan talenat, pa su odlične partje u dresu Gonzage prošle relativno nezapaženo, ili bar nedovoljno da mu donesu šansu u nekom NBA timu. Na draftu 2019. godine nije izabran, potom je nastupao za Šarlot Hornetse od avgusta do oktobra 2019, da bi u februaru 2020. otišao u Teksas Ledžendse, ekipu iz razvojne lige.

Zatim je u avgustu 2020, u jeku pandemije koronavirusa, stigao u Poljsku, odakle dolazi u Partizan.

Šta će crno-beli dobiti u Perkinsu? Pre svega, savršenog asistenta i dobrog organizatora igre, koji bi trebalo da se odlično uklopi u zamisli Saša Filipovskog. Poseduje dobar šut, odličan je u tranziciji, i pre svega važi za fantastičnog timskog igrača i momka koji podiže atmosferu u svlačionici.

Sa druge strane, problemi sa kojima se do sada susretao su ga i doveli do toga da mu najveći tim, pre Partizana, bude poljski GTK. Nije elitni defanzivac, mada bi na nivou ABA lige trebalo da bude sasvim dobra opcija, ne poseduje previše razvijen osećaj za završnicu, pa mu se desi da počne da srlja, ali možda i najveći problemi su izdržljivost i razvitak.

Perkins je tokom karijere imao problema sa povredama, mada je nakon svake na teren izlazio još jači nego što je bio pre. Kada je razvitak u pitanju, Perkins je sa gotovo istim vrlinama i manama izašao iz srednje škole, i na tom polju ništa se nije promenilo, pa je veliko pitanje da li je već dostigao svoj zenit, ili bi, uz pravilan rad, mogao da se razvije u pravog nosioca igre crno-belih na duže od polovine sezone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar