Foto: David Allio/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

U noći između četvrtka i petka Balša Koprivica izabran je kao 57. pik od strane Šarlot Hornetsa, ali je odmah trejdovan u Detroit Pistonse.

Znajući da je sin Partizanove košarkaške legende, Slaviše Koprivice, već od najranijih dana nije bilo dileme da će se baviti košarkom. Več sa 15 godina pošao je put Amerike, gde je pohađao i srednju školu, a kasnije i poznati univerzitet Florida Stejt.

Koprivica ima samo 21 godinu i visok je 216 cm, a prošle sezone prosečno je ostvarivao 9,1 poen i 5,6 skokova uz skoro 20 minuta po meču. Zapažen deo njegove igri su svakako blokade, a prosečno ih je imao 1,4 po meču.

PROČITAJTE JOŠ...

Mladi srpski igrač, rođeni Beograđanin, pokazao je da je na terenu okretan i da ima brza i kvalitetna otvaranja iz blokada, ali da bi to na pravi način došlo do izražaja mora da bude u ekipi sa pre svega dobrim plejmejkerom koji to vidi i razume. U ekipi Floride bio je sa Skotijem Barnsom, koji je bio najbolji asistent sa četiri uspešna dodavanja prosečno po meču. Ekipa je prosečno beležila 14,5 asistencija na utakmicama.

Pored toga možda i najveći kvaliteti su mu to što dobro prati igru, dobro trči i uporan je na ofanzivnom skoku, kojih ima nešto više od dva po utakmici. Jak je na obruču i na taj način i postiže najveći broj poena. Problem mu može biti igra protiv jačih i čvršćih centara i kreativnost u igri jedan na jedan protiv njih. Mana mu je i ograničenost u šutu, ali kako bi pametni ljudi to rekli „ne radi ono što ne znaš“, pa tako ni Koprivica ne forsira šut sa poludistance i distance. Ono što je na njemu je da pogodi slobodna bacanja, koje ne izvodi mnogo, ali pogađa u skoro 70 odsto slučajeva. Širok raspon ruku je nešto što može mudro da iskoristi na obe strane terena.

Detroit je ekipa koja nema tim da bi imala velike ambicije u NBA ligi. Bez obzira na to, pokušaće makar da budu bolji nego prošle godine, kada su se našli na začelju konferencije. Konkurencija Koprivici biće Džahil Okafor, nekadašnji treći pik na draftu (2015. godine). Međutim, u NBA ligi se i nije najbolje snašao. Prošle sezone nosio je dres Pistonsa, za koje je odigrao samo 27 utakmica, a beležio je samo 5,4 poena i 2,4 skoka.

Najbolja sezona mu je bila 2015/16. kada je prosečno imao 17,5 poena i 7 skokova, ali su ga unazadile povrede. Pored njega za Detroit nastupa i Mejson Plamli, kao i Ajzea Stjuart, koji je bitan faktor u ekipi, ali uglavnom pokriva poziciju krilnog centra. Prva zvezda ekipe je svakako Džeremi Grent, koji ima odlične brojke, a dosta toga zavisi i od Sadika Beja, pa je pitanje kakvu će ulogu zapravo moći da ima Koprivica u takvom timu (prisetimo se da svojevremeno ni Boban Marjanović nije imao zapaženu ulogu u Detroitu).

Ono što se praktično ne dovodi u pitanje je to da će Balša svakako ostati u Americi, makar nastupajući i u razvojnoj ligi, jer do sada nije pokazivao želju i znake da želi da igra evropsku košarku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar