Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

U protekloj noći održao se NBA draft, od srpskih igrača na njemu su se našli Filip Petrušev i Balša Koprivica, centra Mege izabrala je Filadelfija i ako se pogledaju partije iz prošle sezone - spreman je za najveće izazove.

PROČITAJTE JOŠ...

Petrušev je bio 50. pik druge runde, a Seventisiksersi neodljivo žele da sledeće sezone nadmaše ovogodišnji rezultat i polufinale konferencije.

Da li je pravo vreme da se srpski centar oproba u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu? Činjenice pokazuju da jeste, a on je to opravdao partijama u dresu Mege prethodne sezone. Bio je MVP ABA lige, beleživši prosečno 23,7 poena i 7,6 skokova uz fenomenalan prosečan indeks korisnosti 28.

Pored najvećeg individualnog priznanja, mladi srpski igrač bio je i najbolji strelac domaćeg takmičenja, a bez dileme je proglašen i za najveću nadu regionalnog takmičenja. Kvalitet nije pokazivao samo u klubu, već se zasluženo našao i u reprezentaciji u kvalifikacijama za Evrobasket i Olimpijske igre, u kojima je imao zapažene partije.

Možda se očekivalo da srpski igrač bude i bolje rangiran na proteklom draftu, međutim to ne menja činjenicu da u Americi može da napravi zavidnu karijeru (setimo se kako je Nikola Jokić prošao na draftu, a kako se kotira sada). Ipak, rano je porediti Petruševa sa bilo kim, pustimo ga da bude ono što jeste, pokazivajući da je pravi biser srpske košarke, koji tek treba da zablista na najvećoj svetskoj sceni.

Ono što ga razlikuje od vršnjaka i igrača sličnih godina je zavidno iskustvo koje poseduje. Naime, on je bio i u Zvezdinim i u Partizanovim mlađim kategorijama, gde je bio domimantan, što ga je navelo da se već sa 14 godina oproba u Evropi i to u Španiji, tačnije tadašnjoj Baskoniji. Tamo se zadržao dve godine, nakon čega se odmetnuo u Ameriku, gde je završio srednju školu u Konektikatu. Tamo je bio lider ekipe i već tada se nazirala NBA karijera. Zatim je usledio period na Gonzagi, debitantska sezona bila mu je 2018/19, a već u narednoj je prosečno beležio 17,5 poena i 7,9 skokova i bio je igrač godine u svojoj konferenciji.

Prethodne sezone, možda i ključan potez u njegovoj karijeri je bio dolazak u Megu i saradnja sa Miškom Ražnatovićem, koji mu je pomogao u tome. Mladi centar je pokazao zavidan kvalitet i želju da napreduje, a to se najbolje može videti po tome što je unapredio šut i to čak i za tri poena. Ražnatović je više puta javno govorio kako je zadovoljan napretkom koji ostvaruje Petrušev i da nema sumnnje da je njegova sudbina u NBA ligi. Dobra mobilnost i pik-en-rol igra su takođe nešto što krasi mladog centra, a neretko pogađa i sa niskog posta. Što se odbrane tiče, bolje se snalazi ispod samog koša, a potencijalne probleme mogu mu stvarati centri koji više igraju licem. Evidentno je da će odlaskom u NBA morati da radi na fizičkoj spremi i snazi, kako bi mogao da se nosi sa najjačim i najspremnijim centrima na svetu.

Još uvek se ne zna da li će Filip odmah otići i Ameriku i da li će u narednoj sezoni zabeležiti nastupe za Filadelfiju, ali ono što je izvesno je da ga nisu slučajno odabrali i da tamo ima mesta za njega. Džoel Embid mu je svakako najveća konkurencija, ali i neko uz koga Petrušev može dosta da nauči i da napreduje. Poznato je da Embid propušta nemalo mečeva tokom sezone, što usled umora, što usled povreda, pa se tako otvori prostor da neko iskoči i pokaže da može da odgovori zahtevima.

Drugi centar ekipe je Dvajt Havard, kome je kraj karijere sve bliži i čija je uloga često da samo poremeti rivala reakcijama (setimo se kako je pokušao da isprovocira Jokića na razne načine kada je nastupao za Lejkerse). Znajući to, nije teško pretpostaviti da bi Filip mogao veoma uskoro da se oproba „preko bare“, što naravno priželjkuju svi srpski navijači.

Kada smo već kod toga, valja napomenuti da je Filadelfija nastavila trend biranja srpskih košarkaša na draftu, pošto je svojevremeno birala i Vasilija Micića, Nemanju Dangubića i Luku Mitrovića, međutim, nijedan od njih još nije nastupio u NBA ligi. Nadamo se da će Petrušev biti prvi koji će uraditi tako nešto, a na terenu deluje kao da je i psihički dorastao izazovima koji mu slede.

Petrušev bez problema može da pokrije i poziciju krilnog centra, što može dosta pomoći ekipi Filadelfije u pravljenju takozvanih „small-ball“ petorki. U narednim danima saznaćemo da li će Petrušev nastaviti evropsku karijeru ili ide da proširi broj srpskih igrača u najjačoj ligi sveta.

(O. Mijušković)

Bonus video: Srpske košarkašice otkrile koja je njihova tajna moć

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram