Foto: Srbi za Srbe

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe se uvek izdvajala prema dobrotvornim akcijama, a sada je u saradnji sa proslavljenim srpskim košarkašem Markom Kešeljem organizovano treće donatorsko veče u Beogradu koje će biti održano 7. septembra od 20 časova u restoranu "Tri tačke" ciljem da se izgradi postrojenje za preradu voća i proizvodnju domaćih sokova na imanju manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji.

PROČITAJTE JOŠ

Akciju je blagoslovilo Njegovo Prosvešenstvo Bladika raško-prizrenski Teodosije, a donatorsko veče bi trebalo da obezbedi opstanak i ostanak za nekoliko porodica na prostoru Kosmeta.

Gotovo da su objavljeni i svi detalji, pogon za proizvodnju sokova će biti smešten na poljoprivrednom dobru Eparhije raško-prizrenske gde je u fazi izgradnje farma sa svim pratećim objektima. Tu će biti smeštena potpuna poljoprivredna i prerađivačka dobra manastira Gračanica, a objekat površine 90 kvadrata će biti podeljen na tri dela – prostor za proizvodnju, rashladne komore i magacin.

Biće korišćeno voće sa poljoprivrednih dobra manastira Gračanica i drugih manastira Eparhije raško-prizrenske gde su veće ili manje parcele na kojima se uzgaja voće. Reč je o raznovrsnom voću koje, nažalost, propada usled nedostatka mogućnosti da se adekvatno skladišti i prerađuje.

Deo proizvoda bi bio korišćen za potrebe Bogoslovije Svetih Ćirila i Metodija u Prizrenu, kao i za druge manastire na teritoriji Eparhije raško-prizrenske, ali i za prodaju koja bi omogućila pokrivanje tekućih troškova čitavog proizvodnog sistema.

Za jedan ovako veliki humanitarni poduhvat potrebno je sakupiti 67.000 evra. Polovinu potrebnih sredstava će obezbediti organizacija Solidarnost za Kosovo Arno Gujona, a drugu polovinu Humanitarna organizacija Srbi za Srbe putem donatorske večeri. Ovaj projekat je od izuzetne važnosti i ideja koja pokriva nekoliko faza humanitarnog delovanja, a verovatno najbitnija je to što otvrata mogućnost za pomaganje radno zaposlenim mladim ljudima koji bi dobili radno mesto uz mogućnost zarade i izdržavanja porodice. Procenjeno je da bi ovaj projekat trebalo da zaposli od troje do čak šestoro ljudi.

Foto: Srbi za Srbe

Svako ko želi da učestvuje u akciji i bude deo donatorske večeri može svoju prijavu poslati na mejl adresu [email protected] ili pozvati +381 64 175 7751, a cena ulaznice je 100 ili više evra. Broj mesta je ograničen, a ulaznica se može obezbediti i kroz donaciju na račun Humanitarne organizacije Srbi za srbe br. 160-279491-71 uz napomenu da je donacija namenjena ovom događaju („Donatorsko veče“), dok je doniranje moguće i na samom događaju.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe već punih 16 godina pruža pomoć za socijalno ugrožene porodice i zajednice širom Balkana, tokom kojih je prikupila 6.5 miliona evra donacija i sa njima obezbedila vrednu materijalnu pomoć za više od 3.000 porodica koje zajedno broje 13.000 dece, kao i pomoć za više od 100 projekata koji su za cilj imali pomoć čitavim zajednicama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare