Nikola Jokic Sonja Vasic i Vasilije Micic
Foto:Dustin Bradford / Getty images / Profimedia/FIBA/SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Srbija je relativno mala zemlja, ima tek nešto manje od sedam miliona stanovnika, pa je ipak uspela da među dostignuća svojih građana doda čak šest nagrada namenjenih najboljim igračima na košarkaškim terenima.

Iako će mnogi ljubitelji igre pod obručima reći „Pa dobro, to je normalno, ipak smo mi zemlja košarke“, ono što su Sonja Vasić, Vasilije Micić, Miloš Teodosić, Filip Petrušev i Nikola Jokić postigli prevazilazi granice koje su postavljali svi oni velikani zbog kojih naša zemlja i ima taj status.

PROČITAJTE JOŠ...

Evropsko prvenstvo za košarkašice obeležila je Sonja Vasić, koja je karijeru gradila pod prezimenom Petrović pre nego što je 2019. stala na „ludi kamen“ sa jednim od najboljih veslača u istoriji srpskog sporta, Milošem Vasićem. Šest fantastičnih utakmica koje je otvorila briljantnom partijom za preokret protiv Italije (27 poena), zatim je usledio nešto slabiji završetak grupne faze, pošto je Grčkoj ubacila sedam, a Crnoj Gori 12 poena. Sa razlogom, pošto je Vasić čuvala ono najbolje za kraj.

Protiv Španije u četvrtfinalu 19 poena, zatim 16 ubačenih za trijumf nad Belgijom te 12 u borbi za zlato – dovoljno za trofej namenjen najboljoj igračici Evropskog prvenstva.

Srbija kosarka sampionke Evrope
Sonja Vasić Foto:FIBA

Sonja je poslužila kao „trešnja“ na vrhu torte kojoj je glazuru dao Vasilije Micić. Plejmejker Anadolu Efesa predvodio je tim iz Turske do skora od 22 pobede i 12 poraza u Evroligi, što je bilo dovoljno za treće mesto nakon ligaškog dela, pa je usledila serija sa Real Madridom u četvrtfinalu koju je odigrao kao u transu i bio ključni faktor prolaska njegovog tima među četiri najbolja sastava Evrope.

Malo pred početak Fajnal fora u Kelnu Micić je proglašen za najboljeg igrača u ligaškom delu zbog 16.1 poena, pet asistencija i 1.2 ukradene lopte u proseku na 34 meča u sezoni. Iznenađenje mu je tada saopštila sestra Nina, a to mu je poslužilo kao dodatni motiv da protiv CSKA iz Moskve u polufinalu i Barselone u finalu ubaci po 25 poena, pa je tako Keln napustio „teži“ za tri priznanja – trofej namenjen prvaku Evrope, kao i dva MVP pehara, jedan za ligaški deo, a drugi za najboljeg igrača završnog turnira.

Vasilije Micić
Vasilije Micić Foto: Ina Fassbender / AFP / Profimedia

Miloš Teodosić nije uspeo da sa svojim Virtusom dođe do borbe za trofej, u polufinalu je bio bolji Uniks, ali je kapiten reprezentacije Srbije ipak izabran za najboljeg igrača Evrokupa po drugi put zaredom. I to sa razlogom, pošto je Virtus do dvomeča sa ruskim timom bio najbolja ekipa takmičenja, a Teodosić iz meča u meč pokazivao kakvim sve napadačkim arsenalom vlada.

Pored Teodosića, nagradu za najboljeg igrača takmičenja poneo je i supertalentovani Filip Petrušev, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača ligaškog dela ABA lige.

No, najveći uspeh, ujedno i za ljubitelje košarke najgorči, je nagrada koju je dobio Nikola Jokić. Momak iz Sombora je u sezoni 2020/2021 bio najbolji igrač NBA lige, Denver Nagetse je odveo do plej-ofa, gde su takmičenje završili u drugom kolu. To naravno nije uticalo na odluku, Jokić je bez konkurencije bio najbolji u čitavom NBA karavanu i sasvim zasluženo Srbiju stavio među one počastvovane zemlje koje mogu da kažu da imaju jednog takvog sportistu u svojim redovima.

O onom gorkom delu i njegovoj odluci da preskoči nastupe za reprezentaciju već je sve rečeno, ali ostaje žal što nije dopustio ljubiteljima košarke u Srbiji da jedan od najvećih uspeha u istoriji domaće košarke i dostignuće o kom će se decenijama pričati nagrade aplauzom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram