Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

O njemu će tek biti priče.

Svetsko prvenstvo u košarci proteći će bez mnogih zvezda – Nikole Jokića, Vasilija Micića, Janisa Adetokumba, Viktora Vembanjame, Džamala Mareja…

Nema sumnje da će to za posledicu imati nešto slabiji kvalitet od onoga što su navijači želeli da vide, ali su u prvi plan izašla neka druga imena, među kojima prednjači košarkaš domaće reprezentacije, selekcije FIlipina, 21-godišnji mladić po imenu Kai Soto.

Na prvi pogled, tek običan košarkaš u dresu reprezentacije Filipina. No, kad taj prvi pogled sa letimičnog čitanja spiska pređe na nešto ozbiljniju analizu lika i dela ovog mladića, nije teško zaključiti da je u pitanju momak od kog se sa razlogom očekuje da u jednom momentu ispiše istoriju i postane prvi čistokrvni Filipinac koji je došao do NBA lige.

PROČITAJTE JOŠ

No, krenimo redom…

Rođen 11. maja 2002. godine, Kai je od malih nogu bio usmeren ka košarci zahvaljujući ocu Ervinu koji je igrao u lokalnim klubovima, dok je sa reprezentacijom 2003. godine osvojio zlato na Azijskim igrama.

Stoga i ne čudi što je prve košarkaške korake napravio sa četiri godine. Rastao je zajedno sa loptom, pa je tako u srednjoj školi zaslužio naslov MVP-ja za srednjoškolce, nakon čega je otišao u Sjedinjene Američke Države i igrao za pripremni program Skil Fektori, pre nego što je odlučio da preskoči koledž i uputio se u razvojnu ligu NBA, gde je bio član Ignajta.

Potom je dve sezone proveo u Adelejd Tirtisiksersima, nakon čega je dobio poziv japanskih Hirošima Dragonflajsa, uz opciju da ode u NBA ako stigne poziv.

On jeste stigao ali samo u vidu nastupa tokom letnje lige za Orlando Medžik, gde nije uspeo do kraja da se dokaže zbog povrede leđa, te bi na njegov dolazak u NBA trebalo sačekati bar još godinu dana.

A dotad, Soto će u dresu reprezentacije imati zadatak da pokaže da se od ovog 221 centimetar visokog košarkaša ne očekuju velike stvari bez razloga, s obzirom na to da je u pitanju momak koji poseduje ne samo izvanredne fizičke predispozicije, već i gotovo savršeno vlada loptom.

Inače, iako još uvek nije uspeo da se dokaže u dovoljnoj meri na košarkaškom terenu, po jednom parametru je ipak upisao svoje ime u istoriju Filipina.

On je, naime, drugi najviši čovek u zabeleženoj istoriji Filipina – poravnat je po visini sa nekadašnjim košarkašem Raulom Diljom, dok je tri centimetra niži od najvišeg čoveka ove zemlje, Vilijama Biscoča (224 centimetra).

Njega su navijači Srbije mogli da vide na delu 2021. godine na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre kada je kao 19-godišnjak u porazu od „orlova“ 83:76 ubacio deset poena, a isto bi moglo da se dogodi i na predstojećem Mundobasketu, pošto se njegova selekcija nalazi u grupi A, zajedno sa Angolom, Dominikanskom republikom i Italijom, pa bi mogli da zaigraju sa „orlovima“ u narednoj fazi.

BONUS VIDEO Otkrivamo dokaze o postojanju košarke pre 100 godina u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare