Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Najava transfera Džejmsa Hardena iz Hjustona u Bruklin je u centar pažnje vratila ideju o stvaranju "velikih trojki" u timovima NBA lige.

U ekipi Netsa se već nalaze superzvede, Kajri Irving i Kevin Durent, a navodno je baš bivši član Oklahome izrazio želju da se ponovo nađe u timu sa nekadašnjim saigračem.

PROČITAJTE JOŠ

Izgleda da je to jedino rešenje u trci za titulu šampiona NBA lige, što je bio trend koji su na jednu sezoni prekinuli Toronto Reptorsi.

Tada je Kavaj Lenard, uz pomoć nadolazeće zvezde Paskala Sijakama i veterana na poziciji plejmejkera Kajla Laurija uspeo da osvoji prsten, ali je već sledeće sezone napustio tim i pokušao da sa Polom Džordžom u Klipersima formira šampionski duo.

To se nije dogodilo, ali je trofej ipak završio u rukama tandema iz „Grada anđela“, pošto su šampioni sa Lejkersima postali Lebron Džejms i Entoni Dejvis, uz brojne „igrače sporednih uloga“.

I taj trend je izgleda bivši, tako da su već počele spekulacije u vezi sa tim ko će i kako pokušati da formira „veliku trojku“.

Lejkersi su već krenuli u renoviranje tima, dogovorili su dolazak Denisa Šrudera iz Oklahome, ali su navodno zainteresovani i za Janisa Adetokumba, MVP lige koji nije zadovoljan stanjem stvari u Milvokiju.

Ideja je da Lejkersi u Bakse proslede paket igrača – Kajla Kuzmu, Denija Grina, Dekuana Kuka, Aleksa Karuza, Redžona Ronda i 28. pik prve runde narednog drafta.

Velike ambicije u narednom periodu imaće Golden Stejt Voriorsi, koji su odlučili da „bace“ prethodnu sezonu, pre svega zbog teških povreda Kleja Tompsona i Stefa Karija.

Njihovim oporavkom šampionski trio će ostati prisutan – u ekipi je i dalje Drejmond Grin, ali je i sam Kari nedavno rekao da ekipi nedostaje visine i snage, što bi navodno oni želeli da dobiju Džoelom Embidom.

Nekadašnji prvi pik na draftu je deo „procesa“ u Filadelfiji, ali se čini da ta ekipa neće uspeti da uradi sve što je želela i da pojuri titulu, tako da bi lako mogla da krene u novu turu „tankovanja“.

Voriorsi bi, navodno, u zamenu za Embida mogli da pošalju Endrua Viginsa, Erika Pašala i drugi pik na narednom draftu, što bi bilo idealno za Sikserse, ukoliko reše da dignu ruke od aktuelnog projekta.

Klipersi su posle razočaravajuće sezone ostali bez Doka Riversa, trenera i prvog čoveka košarkaških operacija, Lenard i Džordž su i dalje tu, a navodno bi u tim mogao da se vrati Kris Pol.

Ipak, Oklahoma ga neće dati tako jeftino pa bi u suprotnom smeru mogli da krenu Patrik Beverli, Lu Vilijams, Ivica Zubac, Rodni Megruder i Džamajkl Grin.

Ako je verovatno da će se Klipersi odreći velikog broja igrača, nije baš izvesno da će Majami biti spreman da da Tajlera Hiroa, Dankana Robinsona, Kelija Olinika i 20. pik drafta za Demijena Lilarda.

Ali, opcija da Lilard, Džimi Batler i Bem Adebajo formiraju „veliku trojku“ je više nego zanimljiva za prvog čoveka Hital, iskusnog košarkaškog vuka Peta Rajlija.

Ideju da napadne Istok, a samim tim i titulu imao je i Boston, koji ima sjajnu mladu kičmu ekipe u vidu Džejsona Tejtuma i Džejlena Brauna, ali nisu uspeli da odu dalje od polufinala…

Navodno, Rasel Vestbruk, koji želi da ode iz Hjustona, zainteresovan je za ideju Seltiksa, a Boston bi mogao da ga dobije u zamenu za Kembu Vokera i Markusa Smarta.

I šta u svemu tome da radi Nikola Jokić? Jasno je da ekipa Denvera ne može da isprati talenat svog najboljeg košarkaša, ali je jasno i da ne želi da ga se odrekne u narednom periodu.

To implicira samo jedno – uprava će morati da obezbedi dobre saradnike srpskom reprezentativcu, koji zasad ima samo Džamala Mareja kao čoveka na koga može da se osloni.

Nagetsima nedostaju poeni, neophodan im je igrač koji u rukama ima više od 20 poena po utakmici, a po pojedinim procenama to je Bredli Bil, bek Vašingtona koji je praktično sam nosio celu ekipu u protekloj sezoni koju je morao da propusti Džon Vol.

Da bi Denver dobio drugog najboljeg poentere lige morao bi da se „otvori“ i da žrtvuje talentovanog Majkla Portera juniora, uz Gerija Herisa i Vila Bartona, koji već polako ulaze u godine i nisu igrači sa kojima se može napasti titula.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar