Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Iz godine u godinu NBA liga selektuje najbolje talente iz evropske košarke i pokušava da ih učini planetarnim zvezdama, ali i promoterima svog proizvodima u matičnim državama.

Primeri Nikole Jokića i Luke Dončića iz nedavne prošlosti su dodatno otvorili vrata mladim Evropljanima, te Stari kontinent učinili veoma važnim tržištem za NBA ligu.

PROČITAJTE JOŠ

Njihov put bi mogao da sledi Deni Avdija, sin Zufera, nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde, u čijem dresu je proveo celu deceniju.

Reprezentativac Izraela, doskorašnji igrač Makabija, ima šanse da se nađe u grupi petorice prvoizabranih na predstojećem NBA draftu.

„Veoma sam uzbuđen, draft je iza ćoška… Mnogo sam radio da bih došao dovde, svakog jutra se budim i razmišljam o tome. Poseban je osećaj, za svakog košarkaša je privilegija da bude u NBA ligi“, rekao je Avdija u razgovoru sa medijima kome je od srpskih medija prisustvovala i sportska redakcija Nova.rs.

Momak rođen u Izraelu 2001. godine, ali koji ima i srpsko državljanstvo zbog oca Zufera, prema prognozama bi trebalo da bude peti pik na draftu, te da se preseli u Klivlend.

Sa visinom od 206 centimetara, sposobnošću da igra na pozicijama „dvojke“ i „trojke“, te potencijalom da postane čak i krilni centar, mogao bi da bude zanimljiv i za ostale timove, ali mladom Deniju to nije previše bitno.

„Biti u najboljih deset na draftu je svakako cilj svakog igrača, ali je za mene to manje bitno od toga da završim u nekom pravom timu, pravoj situaciji, da odem negde gde mogu da budem najbolja verzija sebe. Na kraju krajeva, uvek se gleda učinak na kraju karijere, a ne to koji si pik bio. Svakako je visoko mesto dobar početak i pokazuje mogućnosti nekog igrača“.

Avdija se prilikom boravka u SAD sastao sa predstavnicima više ekipa, a interesovanje za njega imaju i Golden Stejt Voriorsi, koji imaju pravo da biraju drugi na draftu.

„Sreo sam se sa nekoliko timova, ali bih to sve želeo da zadržim za sebe. Sve su to dobre organizacije… U suštini, nije mi toliko bitno gde ću da odem, važno mi je da odem tamo gde ću moći da dostignem svoj puni potencijal i da budem važan deo tima. To je cilj“.

Deni je rođen u kibucu Beit Zera na obali Galilejskog jezera, odakle je njegova majka Šeron Arci, nekadašnja atletičarka i košarkašica, zbog čega je on odrastao u Izraelu, pa je logično bilo da zaigra i za reprezentaciju te države.

Foto: Nova.rs

„Počeo sam sa 16 godina da reprezentujem državu, igrao sam na mnogim takmičenjima… Uvek imam je velika čast da predstavljam Izrael, mala je država, ne proizvodi toliko sportista kao druge zemlje. Ponosan sam kada god uspem da postavim zastavu svoje države“.

Denija u početku nije previše zanimala košarka, iako se otac bavio njome, on je više voleo fudbal, ali je talenat morao da izađe na površinu, pa je 2013. godine postao deo mlađih kategorija Makabija iz Tel Aviva.

Posle sedam godina vreme je za selidbu u Ameriku gde ga očekuje potpuna promena, sa kojom je delom upoznat.

„Treninzi, način života, trebalo mi je da se naviknem. Sve je drugačije… Radio sam mnogo, vodio sam računa o telu, ishrani“.

Pandemijske okolnosti su ga zatekle u Izraelu, a prvi put istoriji NBA draft će biti održan putem interneta.

„Čudno je, zbog svega ćemo biti draftovani preko aplikacije. To je baš loše, svi bismo hteli da budemo tamo i da dobijemo to iskustvo kao i igrači pre nas. Ali, ceo svet je lud i moramo da se prilagodimo ovome“, zaključio je Avdija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar