Nikola Jokić je prošle nedelje postao prvi Srbin koji je dobio priznanje MVP NBA lige. Od toliko košarkaških legendi iz Srbije, ipak se izdvojio, a o njegovim počecima pričali smo sa ljudima na "izvoru" tog talenta.

Njegov prvi trener Siniša Savović bio mu je i jedan od prvih komšija u Somboru u naselju nadomak OŠ „Dositej Obradović“, gde je Jokić gledao braću kako igraju.

PROČITAJTE JOŠ:

Strahinja i Nemanja su krupni momci, voleli su da koriste svoje fizičke predispozicije da bi dominirali pod koševima, što je bilo i „ulaznica“ za Nikolu u svet košarke.

U njega ga je uvek upravo Savović koji već 24 godine radi sa dečacima iz Sombora i pokušava da od njih iskleše dobre košarkaše.

„Nikola se kao dečak od sedam godina pojavio kod mene na treningu. Mi smo živeli u istoj zgradi, to je neki kuriozitet, oni na četvrtom, ja na drugom spratu, nedaleko od terena. Malo, pomalo uživanje u košarci i rad sa loptom, pokazivao je da ima materijal da se od njega napravi ozbiljan košarkaš. Koliko ozbiljan, to niko nije znao da kaže. Da će biti NBA lige, to je retko ko mogao da proceni. Ali od prvog dana sam video da čuči ogroman potencijal u njemu“, rekao je Savović na početku priče za Nova.rs.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ni on, pa ni ostale kolege nisu bile svesne kakav „dragulj“ imaju pred sobom kada je Nikola prvi put došao na treninge.

„Ja bih rekao Evroliga, NBA, sad koji nivo NBA to ne bih znao da kažem, ali da igra Evroligu ili NBA to bih rekao. E sad, da bude na Ol-staru ili da bude MVP, to baš niko nije mogao. A kad je došao u Megu i već počeo da dominira tamo sa starijim igračima. Bili smo nekoliko puta da gledamo, utakmicu protiv Partizana, Olimpije i još neke, videlo se da Mega ne igra isto kada nije na terenu. Isto kad je bio u Vojvodini, igrao je sa ’94. godištem, a on je ’95. gde je pravio fantastične indekse, najbolje u ligi, tu se već naslutilo, mada se to desilo i u Somboru gde je bio dominantan u svim starosnim kategorijama“, priča Savović.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nikola je sa Sinišom, prema Savovićevim rečima, radio oko dve, tri godine u dva navrata. Iako je Jokić danas MVP, na početku nije sve išlo glatko.

„Uglavnom je bilo problema kod trčanja, obično je bio poslednji kad se trčalo, ali nekako sam navikao na njega i nije mi to bio nikakav problem, jer je u drugim stvarima bio mnogo bolji od ostalih. Pogotovo u tom kreativnom delu, gde je video i za plejmejkera i organizatora ekipe. Dizao je ekipu, bio je motivator i dobar drugar svima. Mnogim drugim stvarima je nadomestio to trčanje. Bogu hvala telo mu sad izgleda fenomenalno, mada mislim da će sledeće sezone biti još bolje“, kaže Savović.

Ne želi da ističe nekog od trenera koji su radili sa Nikolom na putu ka zvezdama, jer smatra da je Jokić „rođen za ovo što je uradio“.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U prvi plan stavlja samog Nikolu i njegov trud, a onda i njegovu porodicu, oca Branislava i braću koji su ga doveli na prvi trening.

„Sećam se naravno, imali smo trening u Sportskom centru „Partizan“ u centru grada. Bilo je 15, 20 momaka. Bilo je davno, 2002. godina, sećam se kako je trčkarao i gegao se dok vodi loptu. Ali ta ručica mekana i ti košarkaški pokreti su i tada bili zapaženi kao i sada. To se izgradilo, usavršilo i popravilo i što se tiče kreativnosti centara, on je najkreativniji. Igra sa visokom inteligencijom i mekom rukom, što je obično karakteristika nižih igrača“, priseća se Savović.

Foto: Tanjug-AP-Photo/David Zalubowski

Jokić je fizički napredovao postepeno, a Savović je ubeđen da se to desilo zbog toga što se Nikola „hladio“ od košarke tokom leta i posvećivao konjima.

„Veći deo leta je provodio s konjima, što je, s jedne strane bilo jako dobro jer je sačuvao te osetljive delove. Nije toliko trčao i radio na snazi kao ostali. Kasnije je sazreo, neki momci su mnogo pre njega sazreli i oni su mogli neke vežbe da urade jače i snažnije i brže od njega, a on to nije mogao jer godinama sazreva. Sva sreća što ga je preko leta tata Bane više puštao da jaše konje i odmara preko leta od košarke“, kaže Savović.

Ta formula ga je načinila igračem kakav je danas. Već je poznata priča da je Miodrag Ražnatović video velike indekse Jokića u novinama, a njegov saradnik je video ono što je Partizanov prevideo.

„On (Ražnatović) je pogledao u ‘Žurnalu’, video ogromne indekse, ali nije bio siguran da li je Nikola akcelerant ili je još ‘bebica’. Bila je ova druga varijanta, on je još uvek bio bebica i tu je bilo mnogo prostora za rad i napredak. Tako da je Miškov saradnik došao i pogledao ga i završio je u Megi. Naša vizija je bila da proba u našem najvećem klubu Partizanu, ali sudbina je tako bila naklonjena i valjda je tako trebalo da bude. Te 2011. smo zajedno bili na Zlatiboru, na kampu, baš iz tog razloga da bi probao da nastavi karijeru u Partizanu. Ispalo je ovako i mislim najbolje za njega“.

Savović je bio čovek koji je nameravao da Jokić ode u Partizan. I to u vreme kada su crno-beli dominirali regionalnom košarkom.

„Ja sam ga predložio, a Goran Tadić, pomoćnik Duška Vujoševića je bio da ga vidi. Bio je na pripremama reprezentacije na Zlatiboru, a Nikola je bio na kampu. Najviše je išao na kamp sa nama zbog toga. Nije često išao na kampove, uglavnom je tokom leta bio sa konjima. Na kraju se sve poklopilo u njegovom najboljem interesu“.

Ljudima iz Partizana je možda odmoglo i to što Nikola nije dostigao svoju punu visinu sa 15, 16 godina.

„Nikola je tad bio na oko dva metra, bio je malo bucko i percepcija mog kolege je bila da se sačeka sa njim još malo. Sledeće godine su ga zvali, ali tad je već bila završena priča sa Megom, tako da, zakasnili su. Oni su prvi imali priliku da ga dovedu od tih velikih klubova“, prepričava Siniša.

Nikola Jokić statistika prvi u istoriji
Foto: Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey

Uveren je da to što niko nije rano dizao Jokića u zvezde, jeste bilo ono što je Nikoli pomoglo da sazri, zbog čega ga danas Savović smatra boljim i od prošlog centra koji je bio MVP – Šakila O’Nila.

„Nikola je po mom skromnom mišljenju u svim parametrima napredniji od Šakila O’Nila. Šek je dominirao snagom, kao i Lebron Džejms danas. Jokić je u svim parametrima, sem u tom, daleko bolji od O’Nila što pokazuje da je košarka napredovala, evoluirala i da ide u nekom dobrom pravcu – atraktivne košarke gde se ne ide samo na atletiku, snagu i da nije samo ‘ran end gan'“.

Kao Jokićev najveći kvalitet ističe to što u svakom momentu vidi svu četvoricu saigrača na terenu. A priznanje MVP ga po Savovićevom mišljenju stavlja iznad više legendi evropske košarke.

„On je po mom mišljenju iznad Paua Gasola i Dirka Novickog, ozbiljnih igrača koji su obeležili jednu epohu evropske košarke. Nijedan naš igrač nije bio MVP što mi je posebno drago. Mislim da je Nikola jedan stepenik više napravio. Nadam se da će još jedan igrač s naših prostora, Luka Dončić da nastavi istim putem. Znam mu roditelje i ima sve preduslove da bude MVP. Čak se nadam da i Bogdan Bogdanović ima šanse da uzme tu nagradu“, kaže Savović.

Tim u kom bi istovremeno bili Bogdanović, Jokić i Luka Dončić opisuje kao „balkansku magiju“, a Jokića i dalje viđa po Somboru tokom leta.

„On kad dođe ovde, on tu igra basket, ponaša se kao deo ovih momaka, ne izdvaja se ni po čemu, ostao je divan dečko iz sokaka i sve pohvale“, kaže Savović.

Čovek koji dugo radi trenerski posao u košarci, video je do sada brojne igrače i pratio njihov razvoj, ali sumnja da će se pojaviti neko ko ima kapacitet baš da bude MVP u NBA.

„Znate kako, mi smo mlada akademija. Ja sam 2016. pokrenuo novu priču. ‘SO Koš’ je bio klub gde je Nikola ponikao, a ja sam pokrenuo ‘Somborsku košarkašku akademiju’ i baziramo se na kvalitetu. U Somboru i oko njega gravitira oko 50, 60 momaka i radimo u Somboru i okolini. Radi se kvalitetno, tehnika pre svega. Tokom leta mi iz cele Evrope dolaze i radimo individualno. Idemo po kampovima, Italija, Španija i ta priča ide lagano. A što se tiče klinaca koji bi mogli da imaju potencijal Jokića, teško da će se ponoviti u narednih mnogo godina. Od NBA igrača imamo Tarlaća, Rebraču i Jokića, a jedan Novi Sad koji je veći ima samo Darka Miličića, tako da je ovo podneblje gde niču košarkaški talenti“, naglasio je Siniša Savović.

Na ovu činjenicu ponosni su i Nikolini poznanici sa košarke Miloš i Radoš, koji kažu da je posle basketa Nikola kao klinac često voleo da priča o konjima.

Sednu pored koševa i slušaju kako je Nikoli drago što je išao do štale gde čuva konje, što i danas radi kada tokom leta dođe u Sombor.

I oni poput Siniše Savovića kažu da se Jokić ništa nije promenio u odnosu na ono kada je bio dete, pa možda baš u tome leži tajna što je postao veliki šampion.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar