Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Amerikanci ne žele da priznaju da je Jokić najbolji, a on uporno dokazuje suprotno

Srpski centar Nikola Jokić nestrpljivo čeka da počne nova NBA sezona (18. oktobra) u kojoj će sa Denver Nagetsima konačno pokušati da se domogne titule, koja se željno iščekuje još od osnivanja kluba.

Iako je teško porediti generacije Nagetsa čini se da je sada tim jači i spremniji nego ikada pre. Uz to u Denveru nikada nisu imali dvostrukog MVP-a lige u svom sastavu, a sada u Jokiću imaju apsolutnog lidera koji svakog od grača čini boljim.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom leta Jokić praktično i da nije ima pauzu od košarke, bio je deo reprezentacije Srbije na Evrobasketu, a i tamo je prikazivao partije i poteze za špice. Bio je najbolji u timu Svetislava Pešića, pa je i uprkos porazu u osmini finala ostavio odličan utisak.

Međutim, individualne partije na Evrobasketu i dve nagrade MVP-a nisu bile dovoljne Amerikancima kako bi ga stavili na mesto najboljeg u ligi.

Naime, prema ESPN listi koja se već tradicionalno izbacuje pred početak sezone, Jokić se našao na drugom mestu, odmah iza Janisa Adetokumba i ispred Luke Dončića.

To je izazvalo mnogo bure kod košarkaških analitičara, a neki su otišli i korak dalje od ESPN-a pa Jokića nisu stavljali ni u prvih šest.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako odluka da umesto Jokića prvi bude Janis, kod nekih izaziva nevericu i čuđenje (s apsolutnim pravom), osvrt na prošlost nudi mnoge odgovore.

Jokić je u NBA ligi od sezone 2015/16. a tada je prema ESPN-u bio rangiran kao 294. igrač lige. Kako je već u debitantskoj sezoni pokazao delić onoga što ume i može, na sledećoj listi bio je na 42. mestu. Tu se nije zaustavio pa je usledio skok na 16. a godinu dana kasnije na 12. poziciju.

Sa progresom je nastavio i 2019. godine kada je bio postavljen za sedmog najboljeg u ligi, a onda je prvi put doživeo pad na listi, pa je pred sezonu 2020/21. bio deseti. U sezoni kada je drugi put uzeo nagradu za najkorisnijeg igrača bio je rangiran kao šesti i na kraju pred novu sezonu kao drugi.

Iz sezone u sezonu Jokić je bio sve bolji, statističke kolone bile su sve „napunjenije“, a i Denver kao tim je postavo redovni učesnik plej-ofa. Sve to nije dovoljno kako bi vas u Americi dovoljno cenili, iako se mora priznati da je Jokićev ugled i poštovanje koje dobija sve veće.

Ipak, postoji nešto što Janis ima, a Jokić ne. U pitanju je titula šampiona i MVP-a finala. Kada bi Srbin sa Denverom stigao do takvog uspesa, nikakve dileme o tome ko je najbolji košarkaš današnjice više ne bi bilo.

Prošle sezone Denver je stigao tek do prve runde plej-ofa, a Jokića i družinu izbacio je Golden Stejt. Najveći uspeh u novijoj istoriji mu je finale Zapadne konferencije, ali pred novu sezonu čini se da je atmosfera poprilično uzavrela.

Nakon godinu dana u tim se vraćaju Džamal Marej i Majkl Porter Džunior, koji su uz Jokića najveće zvezde i očekuje se da imaju pre svega dobar poenterski učinak.

Pored njih tu je i Eron Gordon, koji je takođe bio uvršten u 100 najboljih igrača lige, a „x-faktor“ mogao bi da bude mladi Bouns Hajland, koji može da igra na pozicijama jedan i dva.

Od iskusnijih igrača tu će biti Diandre Džordan, kao zamena Jokiću, ali i Kentavijus Kaldvel Poup i Iš Smit. Nagatsima je u proteklih nekoliko sezona posebno problematična bila odbrana, a sada je ona pojačana Brusom Braunom i rukijem Kristijanom Braunom.

Znajući sve to čini se da Jokić konačno ima sa kim da sarađuje na parketu, a duga klupa može biti izuzetno korisna tokom duge sezone i regularnog dela.

Do plej-ofa će se već iskristalisati situacija ko i koliko može da pruži, kao i koji su dometi Denvera. Što se Jokića tiče, on granica nema i to je već pokazao, ali to ne znači da će prestati da se dokazuje i „pleše“ po terenu. To mu je kao dobar dan.

Prvi meč u novoj sezoni Denver igra 20. oktobra protiv Jute Džez.

BONUS VIDEO Jokić: Želim da budem Tim Dankan Denver Nagetsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar