Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Nikola Jokić je prvi favorit da osvoji još jednu MVP titulu. Treću u nizu. To se nije desilo još od legendarnog Lerija Birda koji je vezao tri od 1984. do 1986. godine. Jokić je potpuno uspeo da promeni narativ.

U Jokića veruju navijači, rivali, saigrači, treneri, pa i legende NBA lige.

Srpski centar je uspeo potpuno da promeni narativ u ligi i da sada uz njega budu i oni koji su mu bili manje ili više redovni kritičari.

PROČITAJTE JOŠ

Jokić je u sezoni upisao 22. tripl-dabla i Denver je stigao do 22 pobede u tim mečevima. Koliko su se stvari promenile svedoči i to što sada nije samo Šekil O’Nil bez greške uz Jokića.

Dobio je još jednu veliku pohvalu od jednog od najboljih centara NBA lige u istoriji.

„Za mene je lično čast i privilegija da ga gledam svako veče. Ne možeš jednostavno da ustaneš iz kreveta i zabeležiš tripl-dabl. Ono što volim kod njgovih tripl-dablova je što to nije, na primer, 11-11-10. On beleži sjajne brojke. Sjajan je dečko, sjajan je igrač. Ljudi će da mu sude na osnovu toga kako će Nagetsi igrati u plej-ofu, nažalost, jer ovo je timska igra i to su pravila po kojima živimo“, rekao je Barkli.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Matthew Hinton

Na indirektan način je to uradio i veliki Majkl Džordan.

„Veliki Majkl Džordan me povao jedno veće i pričali smo o tripl-dablovima. A on me pitao nešto što sam verovato da je drugačije za različite ljude: ‘Šta je najteži deo tripl-dabla’. Asistencije? To je i Majkl mislio. Tu se ne slažem. Za beka najteži su skokovi, za igrača poput Majkla možda asistencije, ali ako ja igram sa tobom imaću deset asistencija, dodavaću ti loptu i ti ćeš pogađati. Pa je lakše zbog pozicije“, pojasnio je i čuveni novinar Keni Smit.

Jokić je protiv Dalasa (118:109) uspeo da uradi još jednu stvar koja je viđena tek peti put u istoriji NBA lige, a uradio je tek treći košarkaš ikada.

Sakupio je više od 500 asistencija i više od 500 skokova pre Ol-star vikenda (17 – 19. februar) i tako ušao u društvo Rasela Vestbruka koji je to uradio tri puta (u sezonama 2016/2017, 2017/2018 i 2018/2019), te Oskara Robertsona koji je to uradio u sezoni 1961/1962.

Srpski centar nastavlja da blista i još bitnije da vodi Denver ka prvoj poziciji Zapadne konferencije i u napad na šampionski prsten.

Tomas Brajant je bio oduševljen srpskim centrom.

„On čini da rekordi izgledaju kao šetnja po parku, a uopšte nije lako“, rekao je Brajant.


Somborac je kod 77 novinara bio prvi izbor, pa je završio istraživanje sa 913 bodova, dok je Janis Adetokumbo drugi sa 552, a Embid treći sa 490.


Džej Bi Bikerstaf, trener Klivlenda, podržao je Jokića i potvrdio da bi trebalo da bude novi-stari MVP lige nakon što je Denver počistio njegov tim sa 115:109.

„Teško je to ne uraditi, da budem iskren. Da li je najbolji igrač u ligi ili je najtalentovaniji igrač u najboljem timu? Da li je to igrač koji najviše utiče na svoj tim? Mislim da je bilo varijacija na koji način se glasa. Teško je osporiti ga ove godine, to je sigurno“, rekao je Bikerstaf.

Jokić je u februaru stigao do tripl-dabl tri puta za 23 minuta i jednom za 18 minuta, što svedoči koliko je dominantan.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Zapravo, on ima sedam tripl-dabl učinaka u tri četvrtine, a svi ostali igrači u ligi su na devet.

„On je MVP. Kada MVP izađe i postigne tripl-dabl, to mnogo znači. On je istorijski sjajan igrač“, poručio je Majkl Meloun, trener Denvera.

Mičel Donovan, zvezda Klivlenda koja je ubacila 22 poena uz po tri skoka i asistencije, još jednom se poklonila srpskom asu.

„Mislim da smo ga zadržali dok nisam pogledao semafor. Visoki momci su uradili dobar posao, ali je on u drugom poluvremenu postao agresor u drugim pravcima. Pogledajte šta on i Embid rade iz noći u noć. To je sledeći nivo. To je impresivno i mislim da će MVP glasanje da se svede na njih dvojicu. Pakao od igrač“, poručio je Donovan.

Srpski as uspeva da pomeri granice iz sedmice u sedmicu, naslovi su redovno „uradio što nije nikad“, „ispisao istoriju“ i „Jokić kao niko pre njega“.

Ipak, nisu to više naslovi samo u srpskim medijima, već i u američkim. Jokić se već mesecima nalazi suvereno na vrhu liste kandidata za MVP.

Prošle sezone se mislilo da neće moći nikada da ima bolju sezonu, a ove beleži tripl-dabl u proseku.

Jokić velikim koracima grabi ka odbrani „Majkl Džordan trofeja“ kako se zove MVP nagrada odnedavno.

BONUS VIDEO Jokić i Denver počistili Kliperse

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar