Nikola Jokić i Džoel Embid Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Dvostruki aršini.

Završnica ligaškog dela NBA sezone protekla je u borbi za mesta u plej-ofu, bolje pozicije u borbi za titulu i izboru za najkorisnijeg igrača lige.

Koliko god individualna nagrada na papiru imala manju težinu od borbe za titulu, u medijskom smislu je imala gotovo dominantan narativ.

Brojni analitičari, košarkaške legende, novinari i razne medijske ličnosti su se konstantno prepucavale oko toga da li je najbolji igrač ove sezone Nikola Jokić ili Džoel Embid.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski košarkaš je na mesec dana pre kraja ligaškog dela delovao kao gotovo siguran izbor. Serija tripl-dabl učinaka i tripl-dabl sezona u proseku ostavila je rivale u prašini, a onda je odlučio da se opusti. Spustio je papučicu sa gasa kako bi za plej-of sačuvao energiju koja mu je prethodnih godina često nestajala zbog velike potrošnje.

Tada je eksplodirao Embid koji kao da je čekao da Jokić posustane i da krene da nabija brojke i samim tim u pogon stavi čitavu medijsku mašineriju. Odjednom su krenule da se vade statistike o odbrani, o tome kako je Embid prvi strelac i ima uticaja na oba kraja parketa i da se na sve načine ignorišu drugi parametri. I sam Embid je u više navrata pričao o svojoj velikoj želji da dobije nagradu iako je nevešto pokušavao da provuče da nije smak sveta iako je ne dobije. Ali, kada toliko o tome pričate i prizivate i kukate na sav glas, to postane dominantna stvar u medijima.

I prethodne dve godine je ekipa ljudi oko Embida osporavala Jokića i tvrdila da je centar Filadelfije oštećen.

Kako sada stvari stoje, nagrada će po svemu sudeći ići njemu.

Ali, problem je u tome što se to prenelo i na druge stvari što se najbolje videlo na početku plej-ofa.

Kao da je Embid već zvanično krunisan i kao da as Denvera nije i dalje aktuelni dvostruki najkorisniji igrač lige, sudije su krenule da rade po principu dvostrukih aršina.

Da Nikola Jokić nema adekvatan tretman smo imali priliku da vidimo i tokom sezone. Još uvek se na njegovim rukama mogu videti tragovi odbrane koju je na njemu igrao najbolji igrač lige Džeren Džekson Junior. Jokić je taj meč završio krvav, šutnuo je samo jedno bacanje i sada nosi ožiljke takve odbrane.

U drugom meču plej-ofa između Denver i Minesote je Jokić dobio žestok udarac u glavu. Njegov stari rival Rudi Gober, koga konstantno igački uništava, prilikom jednog pokušaja blokade je otvorenom šakon tresnuo po licu Jokića, iako nije delovalo da je ruka morala da se zaustavi baš tu.

Srpski centar je završio na podu, a sudije nisu pokušale ni da pregledaju snimak. Gober je u više navrata igrao izuzetno grubu odbranu koja je bila tolerisana, iako mu ni to nije previše pomoglo.

Sa druge strane, ono što radi Embid na terenu je blago rečeno sramotno.

Centar Filadelfije je u trećem meču protiv Bruklina udario igrača nakon što je u jednom običnom duelu završio na zemlji. Sudije su čak i pregledale snimak, ali nisu našle za shodno da mu dosude više od običnog faula. Za slično udaranje je Drejmon Grin isključen i još je tom prilikom dobio suspenziju od jedne utakmice.

I ne samo to. Na pomenutom meču protiv Bruklina, Embid je brže bolje potrčao da upozori sudije na potez Nika Klekstona koji je neprimereno slavio zakuvanje preko centra Filadelfije, što je po pravilima zabranjeno.

Embid je gestikulirao i, igrajući ulogu sudije, pokazivao da Klekston mora da leti napolje.

Očigledno je shvatio da za njega pravila ne važe.

Dovoljno je da padne posle minimalnog kontakta da mu dosude faul, a čak je i napravljena kompilacija njegovih padanja gde se vidi sva teatralnost i simuliranje.

Njegova konstantna kuknjava je očigledno dala rezultate i može da radi gotovo šta poželi.

Jokić sa druge strane stoji izložen batinama i mora da igra i protiv rivala i sudija.

BONUS VIDEO  Kad Jokić igra ovako, ne može mu niko ništa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar