Nikola Jokić, Luka Dončić
Nikola Jokić, Luka Dončić; Foto: AP Photo/Tony Gutierrez

Nova sezona NBA lige kao da je putokaz u prošlost. Gotovo sa nostalgijom stariji navijači ističu da ove sezone kao nijedne ranije liga liči na ono što smo gledali tokom osamdesetih, pa i devedesetih godina.

PROČITAJTE JOŠ

Tuče, psovke na svim jezicima sveta i svađe sa sudijom su sada postale uobičajene da se dešavaju iz večeri u veče.

Tom trendu je dodatan zalet dao naš Nikola Jokić koji je nokautirao Markifa Morisa. Srpski centar nije želeo da samo pređe preko prljavog faula rivala, pa je odmah odreagovao.

Sve se završilo tako što su braća Jokić Strahinja i Nemanja poslala javnu Markusu da ne treba da se zameraju Nikoli. Strasti su se primirile, a odgovor da li smo se vratili u burne devedesete i eru velikih rivalstava dobićemo krajem novembra u Majamiju kada Denver bude stigao na Floridu. Braća su već kupila karte.

I nije to pitanje samo Jokića koji deluje izuzetno nervozno od početka sezone (što i ne čudi kada se zna kakav je pritisak na njemu jer igra bez Džamala Mareja, a ostao je i bez Majkla Portera Juniora). Startna postava Denvera je gotovo potpuno osakaćena, a rezervisti ne uspevaju da pruže pravi doprinos. Otud ne čudi što Jokić mora da traži više zaštite, pa sve češće ulazi u konflikt sa sudijama, a čak je i Majkl Meloun, poslovično mirni trener Nagetsa, imao jedan ispad kada ga je upravo Nikola smirivao.

Sve ovo svedoči da sada dvojica Evropljana Jokić i Luka Dončić pokušavaju da pronađu svoje mesto pod suncem, da dobiju poštovanje koje zaslužuju i preuzmu zvanje prvih zvezda lige. Navikli su svi da Amerikanci dominiraju, pa je i te kako čudno kada se vidi da dva momka sa Balkana sada vode glavnu reč. Ipak, do poštovanja se ne dolazi samo sjajnim igrama,, već treba pokazati i da ste kadri da nekom izađete na crtu.

Luka Dončić je tako snimljen kako psuje na srpskom čitavu dvoranu nakon lude trojke, a sve češći su njegovi konflikti sa arbitrima.

Naravno sve je više i grublje igre, pa je tako duel Detroita i Los Anđeles Lejkersa podsetio na čuvene okršaje kada su „Loši momci“ iz grada motora prebijali tim iz Kalifornije. Ajzak Stjuart je dobio udarac od Lebrona Džejmsa zbog kog je zaradio posekotinu na licu, a onda je ovaj bokser jurio Lebrona po čitavom terenu. Na kraju je on dobio dva meča suspenzije, a Lebron samo jednu.

Sve ovo podseća na neka drugačija vremena, kada je strast često znala da pokulja, a u sezoni kada se slavi 75 godina lige čini se da se neke stvari vraćaju kao u doba renesanse.

BONUS VIDEO Jokićevi drugari o basketu i biranju Nikole za ekipu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar