Foto: Publicity Still / United Archives / Profimedia

Legenda o njemu i dalje živi.

Malo je onih koji jedan sport obeleže na način mna koji je to uradio legendarni Vilt Čemberlen. Čudo prirode u svakom mogućem smislu, bila je pojava kakva se retko rađa, čudo prirode koje se pojavi i promeni potpuno sve.

U poslednjih nekoliko godina spominje se u kontekstu čoveka kojem je Nikola Jokić oborio brojne rekorde ili mu stao uz rame kao statistički najdominantniji centar ikada.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan po jedan rekord ipak polako prelazi u vlasništvo srpskog košarkaša koji mu polako uzima skoro sve.

Ipak, u svom vlasništvu i dalje ima 72 različita rekorda, pa je pred srpskim centrom izuzetno teška misija da ga u potpunosti nadmaši

Čemberlen je bio jedinstven košarkaš u mnogo čemu. Vilt je bio neverovatan igrač, verovatno najkompletniji i najdominantniji ikada. Visok 216 centimetara i težak 125 kilograma, a u isto vreme pokretan kao bek bio je građen kao što su Grci nekada zamišljali boga Apolona.

Međutim, nije bio poznat samo po svojim nestvarnim fizičkim predispozicijama, već ga je odlikovala i neverovatna mentalna snaga. Bio je strah i trepet za protivnike, svaka borba sa njim bila je unapred izgubljena. Vilt je jednostavno imao nadljudsku snagu.

„Vilt je jednom zakucao loptu u koš snažno. Prošla je kroz obruč, udarila me u stopalo i polomila mi prst na nozi“, rekao je jednom prilikom bivši košarkaš Džoni Ker.

Jači od Švarcenegera

Koliko je bio snažan, možda najbolje pokazuje i njegova karijera posle košarke.

Vilt je nakon profesionalne karijere na kratko uplovio i u glumačke vode, a najpoznatiji film u kom se pojavio je „Konan uništitelj“ sa Arnoldom Švarcenegerom. Proslavljeni glumac je tada imao priliku da se uveri kakvu snagu poseduje neponovljivi Vilt.

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

„Veliki sam fan Vilta Čemberlena. Zato što kada bismo otišli u teretanu, on bi radio vežbe za triceps. Primera radi te vežbe, oni najjači momci u teretani rade, sa otprilike težinom od 55 kg, što je izuzetno teško, a on bi došao i radio sa 70,75 kg, e toliko je bio snažan. Pamtim čak i da me je digao celog sa samo jednom rukom, kao da sam pero“, izjavio je jednom prilikom Švarceneger.

Veliki ženskaroš

„Spavao sam sa preko 20.000 različitih žena, što praktično znači da sam svakog dana, od moje 15 godine spavao sa drugom ženom“, izjavio je Vilt.

Viltov život van košarkaškog parketa bio je podjednako buran i uzbudljiv, a moglo bi se reći da je obarao i rekorde kad su žene u pitanju.

Važio je za najvećeg zavodnika u svetu sporta. Verovatno ste čuli priču da je tokom svog života spavao sa preko 20.000 žena.

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

„Spavao sam sa preko 20.000 različitih žena, što praktično znači da sam svakog dana, od moje 15 godine spavao sa drugom ženom“, izjavio je Vilt.

U svojoj biografiji koja je objavljena 1991. godine, naveo je da je svakodnevno spavao sa barem jednom ženom, a neretko i više njih. Postoje tračevi da je namerno dodao jednu nulu kako bio ostavio jači utisak, Vilt pravi čuda sa brojkama, pa ćemo verovati njemu.

Rekordi od kojih zastaje dah

On je jedini čovek koji je postigao 100 poena u jednoj NBA utakmici, ali te sezone 1961/62. u proseku je imao nadrealnih 50,4 poena dok je na parketu proveo 48,5 minuta, više nego što utakmica traje.

Redovno je bio najbolji skakač u ligi, a najveći prosek mu je bio 27,2, dok je karijeru završio sa perverznih 22,9 skokova po utakmici.

Jedne sezone, nakon što su ga nazivali sebičnim, vodio je ligu po asistencijama.

Blokirao je hiljade šuteva, ali to nigde nije zabeleženo jer su blokade počele da se broje tek po završetku karijere.

Može se raspravljati koliko je košarka tada bila drugačija i kako je tada bilo mnogo lakše beležiti takvu statistiku nego danas, ali niko drugi nije imao ni približne proseke.

Igrači nisu bili toliko fizički slabiji nego danas, koliko je jednostavno Vilt bio jači i moćniji od svih njih.

On nije bio anomalija svog vremena, već anomalija cele košarkaške istorije.

Više voleo atletiku

Međutim, košarka ga dugo nije interesovala jer je smatrao da je to sport za devojčice, a njome se tek kasnije bavio jer je to i dalje bio najpopularniji sport u njegovoj Filadelfiji.

Wilt Chamberlain Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

U međuvremenu se bavio atletikom i postigao veoma dobre rezultate na 200 i 400 m, bacanju kugle, skoku u dalj, ali prvenstveno u skoku uvis.

Kao košarkaš, postigao je preko 30 poena po utakmici i odveo svoju srednju školu do tri finala i dva gradska prvenstva.

Prve godine, njegovi Overbruk Panteri su izgubili nakon što su Vilta čuvala četiri igrača tokom cele utakmice.

U svojoj trećoj godini imao je niz od tri utakmice u kojima je postigao 74, 78 i 90 poena.

Već tada je bio toliko dobar da je odigrao nekoliko profesionalnih utakmica pod lažnim imenom Džordž Markus.

Odabrao je Univerzitet Kanzas zbog trenera Foga Alena, kome se divio, ali koji se povukao nakon prve godine.

BONUS VIDEO Denver i Jokić pometlali Lejkerse u finalu Zapada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare