Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Stvarno niko nije ravan srpskom centru

Nikola Jokić i Denver Nagetsi čekaju rivala u velikom NBA finalu, u kom će pokušati da se domognu prve titule u istoriji franšize.

Nikada pre Denver nije dogurao ovako daleko, a najviše zasluga za to ide Jokiću, koji je nadmašio učinke iz prethodne dve MVP sezone, pa je ove godine dodatno pomerio granice i ispisao nove stranice kako klupske, tako i ligaške istorije.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je MVP nagrda pripala Džoelu Embidu, Somborcu to nije smetalo da u plej-ofu dodatno podigne formu i povede svoj tim ka finalu. Na tom putu pobeđena je najpre Minesota sa 4-1, pa onda Finiks sa 4-2, a u finalu Zapadu počišćeni su Los Anđeles Lejkersi sa 4-0.

Pokazao je Jokić koliko je dominantan, mučio je rivale na raznorazne načine, pa ni defanzvine varijacije timova nisu urodile plodom.

Pošteno je reći da je Džamal Marej bio izuzetno bitan faktor u prethodnim utakmicama, a najviše se pokazao protiv Lejkersa, kojima je tri puta ubacivao 30 ili više poena. Sa svojim doprinosima priključili su se i Majkl Porter Džunior, Brus Braun, Eron Gordon i Kentavijus Kaldvel Poup, a sa klupe su pomogli i Kristijan Braun i Džef Grin. Tu je otprilike i kraj rotacije Denvera u ovom plej-ofu, jer je malo ko dobio šansu u bilo kojoj seriji.

Niko od pomenutih igrača sem Jokića nema Ol-star nastup(e) u karijeri, što zapravo pokazuje lidersku snagu Srbina i sposobnost da saigrače napravi boljima nego što jesu.

Ukoliko osvoji titulu bez Ol-star saigrača, Jokić bi mogao da ostane zabeležen kao jedan od retkih kojima je to pošlo za rukom, ali bi to bio svakako jedan od najveći poduhvata u istoriji lige.

Znate koji sve igrači nisu uspeli da osvoje prsten pre nego što su zaigrali sa Ol-star saigračem? Evo ga spisak: Majkl Džordan, Lebron Džejms, Stef Kari, Medžik Džonson, Vilt Čemberlejn, Šakil O’Nil, Hakim Olajdžuvon, Leri Bird, Kobi Brajant, Džeri Vest…

Impresivna imena, zar ne? E, pa Jokić sve može da ih nadmaši.

Neki od igrača sa prethodno navedene liste, poput Džordana i Džejmsa, uspeli su da osvoje NBA titulu bez da su imali Ol-star saigrača u šampionskoj sezoni. To se, osim dvojici najboljih svih vremena, dešavalo i Bobu Dejvisu (1951), Riku Beriju (1975), Elvinu Hejsu (1978), Ajzei Tomasu (1989), Hakimu Olajdžuvonu (1994. i 1995), Timu Dankanu (2003), Benu Volasu (2004), Dirku Novickom (2011), Toniju Parkeru (2014) i Janisu Adetokumbu (2021). Sada Jokić može da se pridruži i toj listi imena.

PROČITAJTE JOŠ:

Od početka ovosezonskog plej-ofa Jokić je sakupio čak osam tripl-dablova, oborio je rekord Vilta Čemberlejna po tom parametru (rekord star 56 godina), a ne pokazuje nameru da stane. Fokus je samo na finalu, a tamo će biti potreban dodatan pogon u odnosu na ostale serije.

Prednost za Denver je to što svakako ima više vremena za pripremu u odnosu na rivala, bilo da to bude Majami ili Boston, s tim da je u takvoj situaciji teže spremati taktiku, jer ne znate ko vam dolazi na noge.

U svakom slučaju deluje da je Denver zreo za titulu, stručni štab na čelu sa Majklom Melounom je pokazao da je dorastao izazovima, a Jokić je podigao sve svoje saigrače na viši nivo, dok mu oni polako, ali sigurno vraćaju za sve što čini na terenu i pored njega.

Deluje i da je atmosfera u svlačionici sjajna, da među igračima vladaju zdravi odnosi i da su svi fokusirani na ono što sledi, znajući da posao nije gotov.

Finale NBA lige počinje 2. juna i trajaće najkasnije do 18. juna. Majami trenutno vodi 3-2 protiv Bostona u seriji finala IStočne konferencije.

BONUS VIDEO Lebron bukvalno skinuo kapu Jokiću i progovorio o mogućoj penziji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar