Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Najbolji centar NBA lige Nikola Jokić ne namerava da stane u polufinalu plej-of s Denverom, već svim silama vuče ekipu napred. Jasno se to videlo u krucijalnom petom meču sa Los Anđeles Klipersima, koji je za Nagetse bio "biti il' ne biti" - 111:105.

Rođeni Somborac je blistao kada je to bilo najpotrebnije, ubacio je 24 poena uz 14 skokova i pet asistencija, tokom 40 minuta provedenih na parketu.

PROČITAJTE JOŠ

Šampionski mentalitet mirnog Srbina s neverovatnom košarkaškom inteligencijom pomogao je ekipi da se vrati s ivice ambisa i da od „minus 16“ dođe do trijumfa, izborivši šesti meč, koji je zakazan već za nedelju od 19 časova.

Jokić je poput kapetana koji će poslednji da napusti brod i učiniće sve da ne potone. Upisao je četvrti vezani dabl-dabl učinak u plej-ofu NBA lige, inače sedmi u njegovoj karijeri.

„Nismo želeli da odemo kući, još je rano. Gubili smo, ali smo se vratili i nadoknadili veliki zaostatak od 16 poena. Znali smo u drugom poluvremenu da moramo da igramo na sve ili ništa, da je ovo meč ‘pobedi ili idi kući’, jasan je bio Nikola.

Jokić je bio „iks faktor“ i kada je srušena Juta Džez u onom ludom sedmom meču. U onoj triler završnici, kada je preko najboljeg defanzivca NBA lige Rudija Gobera ubacio strašan horog za trijumf Denvera – 80:78.

Sad skromni dečko iz Sombora radi to isto, radi ono što najbolje zna. Igra se košarke i uživa na parketu, dok rivali očajnički traže način da ga zaustave.

Neretko se koriste i prljavim sredstvima, kao što je to bio slučaj u drugom meču polufinalne serije s Klipersima, kada ga je Lu Vilijams prilikom jednog šuta kolenom udario u međunožje.

Nikola je završio na parketu uz bolnu grimasu, jasno je bilo da trpi velike bolove. U prvi mah svi su pomislili da je u pitanju ozbiljnija povreda, ali se on ubrzo podigao i nastavio da igra, kao pravi lider tima.

Stisnuo je zube i vodio ekipu do trijumf i izjednačenja u seriji – 1:1. Ubacio je 26 poena uz neverovatnih 18 skokova.

Ipak, usledile su dve pobede Los Anđeles Klipersa, koji slovi za jedan od najboljih timova ove sezone u NBA, i Denver je bio na konopcima.

Ni izjave rukija Nagetsa Majkl Potrera Vilijamsa posle dva vezana poraza nisu išle u prilog „grumenju“. Ključalo je u Denveru, Porter je udario čak i na trenera Melouna.

„Nisam pipnuo loptu u drugom poluvremenu. Zašto? Pa to je do akcija koje se pozivaju, a njih pozivaju treneri. Oni su ti koji stavljaju lopte u ruke igračima. Ako već igram toliko minuta, mislim da je u redu da iskažem stav. Lopta je išla u ruke Jokića i Džamala Mareja, tako i treba, oni su sjajni igrači… Ali, moraju i drugi da budu uključeni ukoliko želimo da pobedimo“, poručio je rezignirani Porter.

Zbog dva vezana poraza i ovakvih izjava Portera, mnogi su otpisali Denver i pre nego što je na scenu stupio taj peti meč, ali Jokić i ostali košarkaši Majkla Melouna nisu klonuli duhom.

Istrčali su na parket, gubili s velikom razlikom, ali pokazali da poseduju čelične gene, a predvodio ih je njihov lider, kapetan – Nikola Jokić s 24 poena.

Novi prepreka „Jokićevom brodu“ naći će se na putu u nedelju od 19 časova, tada će Klipersi udari jako, poput talasa, i pokušati da potope Denver u šestom meču, dok će Jokić poput pravog kapetana učiniti sve da zadrži kurs i da se domogne majstorice, kao protiv Jute.

A, onda je sve moguće, čak i da se ponovi onaj prelepi i preteški horog. Tada je prepreka bio Gober, neka sledeći put bude Kavai Lenard…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare