Foto: Starsport

U četvrtak je završena grupna faza Evrobasketa, poznati su svi parovi osmine finala, a trojica igrača su se izdvojila po neverovatnim individualnim partijama.

Srbija i Grčka su jedine dve selekcije koje su grupnu fazu okončale sa svih pet pobeda, a Nikola Jokić i Janis Adetokumbo su pokazali zašto su četiri godine zaredom između sebe delili MVP nagradu u NBA ligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Njih dvojica su kao Evropljani učinili da sada Amerikanci sanjaju o MVP nagradi kao nikada pre, a na Evrobasketu su lideri svojih reprezentacija u nekoliko kategorija.

Kada se priča o njaboljim Evropljanima nikako se ne sme zaboraviti Luka Dončić, koji sa Slovenijom jeste izgubio jedan meč u grupi, ali je na individualnom planu žargonski rečeno pokidao.

Jokić je na svakoj od pet utakmica Srbije u grupi imao dvocifreni poenterski učinak, tri puta je stizao do dabl-dabla, a oborio je i nekoliko rekorda i ispisao nove stranice košarkaške istorije.

Nije srpski centar mnogo zapinjao, nije forsirao ni u jednoj utakmici, a sa lakoćom je rešavao situacije na niskom postu, iako su ga protivnici propisno „tukli“.

Iako je na svim utakmicama igrao „za medalju“, najbolji je bar prema brojkama bio protiv Izraela, koji je bio najnezgodniji rival Srbiji, a upisao je 29 poena, 11 skokova, pet asistencija i četiri ukradene lopte, što je za jednog centra izvrstan učinak.

Već na poluvremenu te utakmice imao je 20 poena, nije promašivao iz igre, a na kraju je imao 46 indeksnih poena uz +19 koji je Srbija imala sa njim na parketu. Prvi je u 21. veku koji je imao 25+ poena, 10+ skokova, 5+ asistencija i 3+ ukradenih lopti na jednom meču Evrobasketa.

Dabl-dabl učinak je imao i prethodno protiv Finske i Češke, te je postao prvi košarkaš u istoriji Srbije sa tri uzastopne dabl-dabl partije na Evropskom prvenstvu.

Od Jokića smo mogli da vidimo i njegova čuvena „kvoterbekovska“ dodavanja preko celog terena, „serviranje“ lakih poena pod košem za saigrače, ali i majstorije u reketu i pogotke uz faul.

Sada će Jokić imati posla i protiv Italije u osmini finala, a nema razloga da se njegova dominacija ne nastavi, s obzirom da je na poslednjih deset utakmica Srbije u mesec dana bio dvocifren što se poena tiče.

Srbija je odnela pobeda na svih pet mečeva u grupnoj fazi, svi rivali su ispraćeni sa dvocifrenom razlikom, a svako ko je imao i najmanju dilemu oko toga kako će se Jokić ponašati u reprezentaciji sada je dobio odgovor.

U javnost su „isplivali“ i snimci kako Jokić motiviše ekipe pred svaki meč o čemu je pričao i Marko Gudurić.

„Izašao je taj njegov govor, to nam je sad tradicija pred svaku utakmicu. Pre nego što izađemo na teren, on održi neki mini govor. Nije uvek isti, menja ga, ali je u suštini slično, motivaciono, kratko i jasno“, rekao je Gudurić.

Što se tiče Adetokumba, on je brutalnu partiju imao protiv Ukrajine, kojoj je ubacio 41 poen uz devet skokova u meču za prvo mesto u grupi. Tim učinkom je ponovio uspeh Aleksandra Đorđevića, koji je u finalu Evrobasketa 1995. postigao isti broj poena protiv Litvanije u pobedi Jugoslavije.

Pre toga je po 25 ili više poena ubacivao Hrvatskoj i Italiji, a u poslednjem kolu je protiv Estonije na terenu proveo svega 19 minuta, ali ga to nije sprečilo da zatrpa koš rivala sa 25 poena.

Međutim, Janis je doživeo peh u poslednjem meču grupne faze, pošto je doživeo blago uganuće zgloba na nozi, te je pitanje koliko će moći da pomogne selekciji Grčke u nokaut fazi.

Adetokumbo je bio glavni i u mečevima protiv Italije i Hrvatske, koje je rešavao u završnici neverovatnim blokadama i zakucavanjima. Nesumnjivo je atletski najbolji igrač na Evrobasketu, dok Jokić svoju magiju pokazuje na drugačiji način.

Dončić je sa Slovenijom imao ubedljivo najtežu grupu, ali je u konkurenciji Nemačke, Francuske, Litvanije, Bosne i Hercegovine i Mađarske izboreno prvo mesto.

Kada se osvrnemo pet godina unazad, Slovenci su na Evrobasketu osvojili zlatnu medalju, a tada je Dončić bio neko ko je „pratio“ Gorana Dragića. Sada se situacija okrenula, pa je Luka „prva violina“ tima, a Dragić neko ko je prihvatio podređeniju ulogu.

Imao je Dončić dva dabl-dabla tokom grupne faze, ali su najviše pred njim „stradali“ Francuzi, kojima je u poslednjem kolu ubacio 47 poena. Zbog tog učinka je postao rekorder Evrobasketa bar u ovom veku, nadmašivši učinak Dirka Novickog koji je 2001. zatrpao koš Španije sa 43 poena, s tim što su Nemci tad poraženi. Ispred Dončića se u istoriji nalazi samo jedan čovek, Belgijanac Edi Teres, koji je davne 1957. godine ubacio 63 poena Albaniji. Iza Dončića su ostale legende kao što su Nikos Galis (46 poena Šveđanima 1983), Miki Berkovič i Doron Jamči iz Izraela.

Susret Dončića i Jokića, odnosno Slovenije i Srbije moguć je već u polufinalu, dok je Grčka sa Janisom sa druge strane žreba i mnogi je vide kao prvog favorita za finale.

Dominacija koju trenutno prikazuje trojka Jokić – Adetokumbo – Dončić može se lako uporediti sa onom koju su u tenisu imali, a po mišljenju mnogih i dalje imaju, Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer. O njihovom rivalstvu već se mnogo toga zna, a sada i košarka može da se ponosi trojicom Evropljana koji haraju na svetskom nivou i ne nameravaju da stanu. A i zašto bi, kada još nisu ni blizu 30. godine.

Nekada smo na evropskim parketima gledali Tonija Parkera, Dirka Novickog i braću Gasol, a sada je nova generacija zaokupila pažnju svih i nesumnjivo je da će nam do kraja Evrobasketa doneti još mnogo uzbuđenja, nestvarnih poteza i partija za pamćenje.

BONUS VIDEO TOP 10 poteza košarkaša Srbije u grupnoj fazi Evrobasketa 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar