Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Mali je broj timova kojima je to pošlo za rukom.

Sve je u znaku Denvera i Nikole Jokić. Srpski as dominira ove sezone na terenima NBA lige pa iako mu je učinjena nepravda time što nije dobio MVP nagradu, Jokić se nije osvrtao i doveo je svoj tim na korak od istorijske titule.

A kako plej-of odmiče ekipa Denvera igra sve bolje i gazi sve pred sobom. Kulminacija je bila u finalu Zapadne konerencije kada su počišćeni Los Anđeles Lejkersi sa 4:0 u pobedama što nije bio čest slučaj kroz istoriju lige.

PROČITAJTE JOŠ

Ekipa Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa tako je bila najveća ovogodišnja žrtva genijalnosti Nikole Jokića i kompletne ekipe Denvera.

A kada se pogleda kroz istoriju to nije bio tako čest slučaj u finalima konferencija.

Na Istoku se desilo svega pet puta, dok je na Zapadu to bio slučaj nešto češće, pa smo 11 puta videli popularnu metlu.

U Istočnoj konferenciji je to prvi put pošlo za rukom Boston Seltiksima predvođenim Lerijem Birdom i Kevinom Mekhejlom 1986. koji su zamalo ove godine postali žrtva Majamija koji je vodio sa 3:0. Oni si počistili Milvoki i potom osvojili titulu. Isto je pošlo za rukom i Čikago Bulsima u eri Majkla Džordana kada su prvo 1991. godine počistili Detroit, a zatim i 1996. isto to uradili i Orlandu i u oba navrata postali šampioni.

Nisu iste sreće bile naredne dve ekipe koje su dominantno osvojile Istok. Nju Džersi je sa Džejsonom Kidom 2003. godine razbio Detroit da bi u velikom finalu izgubio od San Antonija.

Sličnu sudbinu je doživeo i Klivlend 2015. godine kada je počistio Atlantu, da bi u velikom finalu bio poražen od Golden Stejta.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

U Zapadnoj konferenciji, prvi su u fiinalu počistili rivala Milvoki Baksi 1974. koji su tada bili deo Zapada, isto kao i njihovi rivali Čikago Bulsi. Ipak, Vilt Čemberlen nije uspeo da odvede tim do titule, jer su od njih posle sedam utakmica bili bolji Seltiksi. Tri godine kasnije Portland je uspeo da ode do kraja sa Bilom Voltonom.

Usledilo je zlatno doba Lejkersa koji su čišćenje uradili u naredna tri slučaja. U prva dva navrata su 1982. i 1987 osvajali i titule, da bi tek 1989. nakon dominacije na Zapadu bili zaustavljeni od čuvene generacije „loših momaka“ iz Detroita. Bilo je to zlatno doba Lejkersa za koje su tada igrali igrči poput Karima Abdula Džabara, Medžika Džonosna, Boba Mekadua, Džejmsa Vortija…

Čekalo se do 1998. da neko bude dominantan u finalima Zapada, da bi u tri od četiri sezone gledali čišćenja. Prvo je Juta razbila Lejkerse, da bi se potom poklonila Majklu Džordanu u njegovoj poslednjoj šampionskoj sezoni, onda su godinu dana kasnije njihovu grešku ispravili San Antonio Sparsi i sa Timom Dankanom i Dejvidom Robinsonom razbili Portland pa osvojili titulu.

Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Usledila je trogodišnja vladavina Kobija Brajanta i Šekila Onila koji su u drugoj tituli sa 4:0 u finalu Zapada razbili San Antonio Sparse.

Tek 2013. godine smo ponovo videli dominaciju na Zapadu kada je San Antonio ponovo bio akter, ali su ovoga puta u velikom finalu ispustili dobijeno i dozvolili Lebronu Džejmsu i Majamiju da im ukradu titulu.

Nakon toga su samo Golden Stejt Voriorsi dva puta pomeli svoje rivale i oba puta to nagradili titulom za krunisanje ere Stefa Karija i Kleja Tompsona.

Ukupan skor je tako 10:6 kada je u pitanju broj titula nakon što se sa 4:0 osvoji konferencija, pa će Denver u velikom finalu protiv Majamija ili Bostona imati priliku da popravi taj skor, a Jokić da stane uz rame najvećih legendi ovog sporta.

BONUS VIDEO  Lebron bukvalno skinuo kapu Jokiću i progovorio o mogućoj penziji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar