Foto: EPA-EFE/STEVE DIPAOLA

Nikola Jokić - košarkaš za sva vremena. Ne zato što je naš, već zato što je u dresu Denver Nagetsa pisao istoriju, a isto bi radio i da je rođen početkom prošlog veka.

Tako bar tvrdi Dvejn Klue, 94-godišnji Amerikanac, bivši košarkaš i trener, koji je među prvima branio boje Nagetsa.

Za Denver je igrao u sezoni 1949/50, posle još jednu za Fort Vejn Pistonse, a mnogo dugovečniji bio je kao trener Indijana Stejta, na čijoj klupi je bio od 1955. do 1967.

Dakle, bavio se košarkom u prvoj polovini i sredinom prošlog veka, i upravo je Klue poslednji izneo hvalospev na račun Nikole Jokića.

Odavno je najbolji NBA centar za prošlu sezonu pokupio simpatije širom sveta i dobio je novo priznanje, od strane nekoga ko poznaje neku drugu košarku od onoga što je danas.

PROČITAJTE JOŠ

„Taj visoki momak je nešto posebno, zar ne? Veoma, veoma je dobar. Nisam ispratio baš sve njgeove utakmice, ali često ga gledam na televiziji“, poručio je Klue i nastavlja za portal „Gazete“ iz Kolorada.

„Verujem da bi i trener (Džon) Vuden voleo da ga ima u ekipi. Način na koji deli dodavanja je nešto posebno“.

Inače, Džon Vuden je sa UCLA osvojio 10 NCAA titula, od čega rekordnih sedam uzastopnih, i važi za najuspešnijeg koledž trenera u istoriji. Jednostavno, neko je ko je potpuno promenio pogled na profesiju zvanu košarkaški trener.

Na čuvenom koledžu u Los Anđelesu radio je čak 27 godina (1948-1975), u četiri sezone njegov tim nije izgubio nijednu utakmicu, a zabeležio je i rekordnih 88 pobeda zaredom. Kroz njegove „ruke“ prošli su i asovi kao što je Karim Abdul Džabar. Od 1977. godine ustanovljena je titula sa njegovim imenom namenjena najboljem koledž košarkašu u sezoni.

I, kada hroničar Denvera kaže tako nešto, da bi i čuveni Vuden voleo da ima srpskog centra u timu, onda dodatno dobija na težini epitet da je Jokić za sva vremena.

„Voleo bih da mogu da završe tekuću sezonu ove godine. Baš bi bila šteta da ne mogu. Onda ne bismo više mogli da uživamo u igri ‘velikog’ momka’. Sada je NBA potpuno drugačiji sport u odnosu na ono što je bio u moje vreme. Nisu ni blizu i to je dobro. Sviđaju mu se sve promene koje su se dogodile, mnogo je zanimljivije za gledanje“, dodao je Klue.

Jasno je koliko košarka nedostaje i ovom 94-godišnjaku, ali su trenutno mnogo važnije stvari na snazi i u NBA, i širom sveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram