Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/Nell Redmond

Uzbudljiv rasplet i borba za plej-of.

Na manje smo od mesec dana od konačnog raspelta i rasporeda pred plej-of i obračuna za NBA titulu, ali se u ovom trenutku malo toga zna.

Koliko je uzbudljivo u samoj završnici možda najbolje svedoči situacija na Zapadu gde petoplasirani Los Anđeles Klipersi imaju četiri pobede više i utakmicu više od Portlanda koji je na 13. mestu, i u tri utakmice može sve da se preokrene.

U ovom trenutku samo pet timova nema realne šanse da se bori za ulazak u doigravanje, dok je u igri još 25 ekipa.

PROČITAJTE JOŠ

Ludnica na Zapadu

Čini se da u ovom trenutku od svih timova u borbi za završnicu samo Nikola Jokić i Denver mogu mirno da spavaju. Lideri Zapadne konferencije imaju sedam pobeda više od prvih pratilaca Sakramenta i Memfisa, a uprkos nešto slabijoj formi i dva meča više odigrana, gotovo da niko nema dilemu da je na 15 utakmica do kraja ligaškog dela pol poziija zacementirana.

Doduše, Denver ima šanse da bude ekipa sa najboljim skorom u čitavoj ligi i tako obezbedi garantovanu prednost domaćeg terena i u potencijalnom velikom finalu. Međutim, Milvoki u ovom trenutku ima dve pobede više i meč manje i u mnogo boljoj je formi, pa bi trebalo da se poklope kockice da Jokić i ekipa završe sa boljim skorom od Baksa.

Kada je borba za drugo mesto na Zapadu u pitanju, ona je postala mnogo zanimljivija nego što je do skora izgledalo. Memfis je totalno van forme i uz probleme sa suspenzijom Dža Morenta zbog nedoličnog ponašanja ugrozili su ne samo drugo mesto, nego možda i prednost domaćeg terena.

Dža Morent
Dža Morent; Foto: Tanjug/AP Photo/Brandon Dill)

Do Memfisa je uspeo prvi da stigne Sakramento koji je najveće iznenađenje sezone i ima identičan skor kao i Grizliji, dok je prišao i Finiks na samo dve pobede zaostatka, uz meč više pa je otvorena trka za poziciju dva.

Finiksu je problem što se neplanirano povredio Kevin Durent, samo što je zaigrao i propustiće solidan broj mečeva, ali ekipa i dalje ima dovoljno kvaliteta da napadne još bolju poziciju.

Moraće Sansi da povremeno vode računa i o pratiocima, pošto su Klipersi na dve pobede zaostataka, ali i dve utakmice više i za ekipu iz Los Anđelesa je glavni cilj u ovom trenutku da uđe u plej-of kao jedna od prvih šest ekipa.

A to neće biti lako. Dalas i šampion Golden Stejt imaju pobedu manje i utakmicu manje, dok je na pobedu zaostatka i Minesota koja je osma. Lejkersi imaju dve pobede minusa, ali uz meč manje, dok je Nju Orleans na tri pobede zaostatka uz dve utakmice manje, pa je situacija takva da bi u nekoliko dana ekipe mogle da se potpuno zamene od petog do 10. mesta.

Luka Dončić i Nikola Jokić Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Tu nije kraj gužve, jer je prvi tim ispod crte za ulaza u plej-in turnir (od 7. do 10. mesta ekipe se bore za dve karte za plej-of), ekipa Jute izjednačena po broju pobeda sa ekipom Nju Orleansa, ali ima meč više od njih dok i Oklahoma Alekseja Pokuševskog ima pobedu manje uz isti broj odigranih duela.

Konačno, svoju šansu će tražiti i Portland koji zaostaje jednu pobedu za Pelikanima i ima utakmicu više, pa će svaki meč do kraja ligaškog dela imati težinu kao da je već plej-of.

U ovom trenutku, jedino su San Antonio i Hjuston bez ikakvih šansi za plasman u plej-of na Zapadu.

Velika bitka i na Istoku

Milvoki je u ubedljivo najboljoj formi u ovom trenutku, što mu je donelo prvo mesto Istočne konferencije i čitave lige koje je dugo čvrsto držao Boston.

Milvoki ima dve pobede viška i meč manje, i drži sve konce iako razlika nije prevelika, ali je trenutna forma takva da deluju da im je pol pozicija zagarantovana.

Boston će imati velikih problma da sačuva poziiju dva jer se zahuktala i Filadelfija koja je prišla na dve pobede manje i utakmicu manje, i sve je izvesnije da će ova tri tima predvoditi karavan na Istoku.

Janis Adetokumbo
Janis Adetokumbo; Foto; Tanjug/AP Photo/Jeffrey Phelps

Na poziciji četiri koja donosi prednost domaćeg terena u prvoj rundi plej-ofa za sada je siguran Klivlend koji teško može gore, a u jednom trenutku su ozbiljno zapretili Niksi, koji su sada vezali dva poraza. Ekipa iz Njujorka kaska tri trijumfa za Kavalirsima uz meč manje, pa ih ne treba potpuno otpisivati.

Međutim, mnogo više će gledati iza leđa, pošto je na samo jednu pobedu uz meč manje na šestom mestu Bruklin koji je u odličnoj formi i koji želi da se odlepi od Majamija koji je sedmi i u tom slučaju ne ide direktno u dogiravanje, već u plej-in.

Majami ima dve pobede manje uz meč više, pa će biti teško dočepati se šeste pozicije.

Njima je prvi pratilac potpuno probuđena Atlanta Bogdana Bogdanovića koja je na dve pobede i uz meč manje i koja i sam želi da ludačkom serijom dođe do šestog mesta.

Bogdan Bogdanović
Foto: Tanjug/AP Photo/Hakim Wright Sr.

Biće zanimljiva borba i za presotale dve pozicije koje vode u plej-in.

Toronto je deveti sa pobedom više od Vašingtona, ali i utakmicom više, dok od Čikaga ima dve pobede više uz isto toliko odigranih utakmica više. Isti skor kao Bulsi ima i Indijana koja zatvara krug realnih kandidat za plej-of, pošto je Orlando na četiri pobede minusa za 10. mestom što u ovom trenutku deluje nedostižno, dok su Šarlot i Detroit odavno van igre.

Zbog svega toga se očekuje sjajna i uzbudljiva borba, a sada gotovo svaki meč ima posebnu draž i takmičarski značaj.

BONUS VIDEO Ukradena lopta i asistencija Nikole Jokića