Foto: EPA PHOTO/EPA/GEORGI LICOVSKI/

Pre tačno 20 godina, Jugoslavija je postala šampion Evrope u košarci, što obeležavamo i specijalom na Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Turska je pala u grotlu Abdi Ipekči Arene sa 78:69 pred 12.000 navijača, a na tribinama je bilo dosta i naše publike, koja je bodrila Plave na putu do trona.

Nije pomogao naelektrisani ambijent, ni provokacije turskih igrača koji dobro znaju srpski jezik, a o čemu je za Nova.rs u specijalu govorio i Vlado Šćepanović, koji je Turcima presudio sa 19 poena.

Bila je to toliko dominantna ekipa da je Turcima bio luksuz što su parirali 30 minuta, a u završnici su teret trijumfa izneli Saša Obradović, Dejan Bodiroga, Vlado Šćepanović, Predrag Drobnjak i Dejan Tomašević.

Peđa Stojaković je dirigovao tokom celog turnira i na kraju je postao MVP, a Turci su se utešili srebrom, oje je ipak bilo maksimum pored tima koji je sastavio Svetislav Pešić.

Nije bilo rešenja na početku za Kutlaja, Turkoglua i Bešoka, nošeni podrškom, doneli su Turskoj prednost od 22:15 na kraju prve deonice, a onda je Vlado Šćepanović polako počeo da najavljuje da će biti junak meča.

To je Pešić „namirisao“ i raširio mu je krila, a sve je proteklo još u znaku Dejana Bodiroge.

Ulogu Bodiroge najbolje je opisao Milan Gurović, uz podsećanje na još jedan važan momenat turnira.

„Ja to uvek ponavljam, najupečatljivija je utakmica protiv Letonije. Iz kog razloga? Mi smo na poluvremenu već vodili puno, slagaću te, da li je bilo 30 razlike, ne znam. To je bilo četvrtfinale. Zamisli koliko smo bili dominantni kad smo se na poluvremenu dogovorili Peđa, Šćepa i ja da se takmičimo ko će više trojki da ubaci, pošto nas Letonci više nisu zanimali. Ko izgubi, vodi na večeru. Vlada je vodio na večeru jer je dao šest, ja sedam, Peđa osam. Stvarno smo bili dominantni jer smo imali jednog Dejana Bodirogu koji je tada u to vreme bio sigurno najbolji, pa i sada je možda najbolji evropski igrač ikada. Imao si šutere kao što su Stojaković, Šćepa, Rakočević… Plejada vrhunskih igrača koji u svakom momentu mogu da ti daju koš, za tri i dva, šta god. Jednostavno, kada spustiš Dejanu loptu, on to reši, a ako ga udvoje, neko od mojih saigrača je sam“, rekao je za Nova.rs Gurović.

Posebno je upečatljiv bio kraj utakmice – Tomašević baca loptu preko celog terena, Šćepanović zakucava za 78:69 i sa podignutim rukama uživa u tišini 10.000 Turaka.

FotoEPA PHOTO EPA/GEORGI LICOVSKI

„To je bio neki pečat nakon te dominacije, jednostavno, od prve do poslednje utakmice. Osim one ekipe koju sam ja gledao kao klinac, Dražena Petrovića, Divca i drugih koji su gazili, posle te generacije, ovo prvenstvo je bilo toliko dominantno sa naše strane, jednostavno, moralo je da se završi i dominacijom protiv Turske, koja je u tom momentu važila za favorita gledajući imena i prezimena na papiru. Ali vraćam se na to da ne dobijaju imena, nego timovi. Jednostavno, to simbolično zakucavanje je bilo zakucavanje poslednjeg eksera u nešto što smo dugo gradili. Takva dominacija stvarno nije odavno pre toga viđena na nekom Evropskom prvenstvu“, naveo je Šćepanović u velikom intervjuu.

Bilo je i provokacija u finalu, dobar deo turske reprezentacije znao je srpski jezik.

„Ma bilo je, Hido odlično priča, Husein Bešok, koji je bio u Efesu, razume odlično dosta stvari… Manje-više, svi oni razumeju, neko može da priča, neko ne, ali razumeju dosta toga, pa je i na utakmici bilo malo provokacije. Mirza Jahović je bio tu, rođen je u Novom Pazaru i on je bio neko ko inicira sukobe i prljavi rečnik na utakmici, ali eto. Sve su probali, ali ništa nije prošlo. Uvek ima i domaćinskog suđenja, pa se podlegne pritisku, Turci su i poznati po tome da umeju da naprave atmosferu i pritisak, ali kada naiđete na tako kvalitetnu i kompaktnu ekipu kao što smo mi bili tada, onda je sve džabe!“

Na Nova.rs, očekuju vas još intervjui sa Dejanom Tomaševićem, Svetislavom Pešićem, Igorom Rakočevićem, Veselinom Petrovićem.

JUGOSLAVIJA – TURSKA 78:69 (15:22, 23:18, 20:17, 20:12). Dvorana: „Abdi Ipekči“. Gledalaca: 12.000. Sudije: Sančes (Španija) i Jungenbrand (Finska).

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 18 (29 minuta u igri, 5/5 sl. bacanja, 5/10 za dva poena, 1/2 za tri poena, 7 uhvaćenih lopti), Obradović 3 (21 minut u igri, 1/2 sl. bacanja, 1/2 za dva poena, 0/3 za tri poena, 2 uhvaćene lopte, po jedna asistencija i ukradena lopta), Tarlać 2 (9 minuta u igri, 1/2 za dva poena, jedna uhvaćena lopta), Drobnjak (25 minuta u igri, 6 uhvaćenih lopti, dve asistencije, jedna ukradena lopta), Gurović 11 (16 minuta u igri, 0/1 sl. bacanja, 4/5 za dva poena, 1/3 za tri poena, po jedna uhvaćena lopta i ukradena lopta), Stojaković 15 (29 minuta u igri, 2/4 sl. bacanja, 5/7 za dva poena, 1/7 za tri poena, 5 uhvaćenih lopti, dve asistencije, jedna ukradena lopta), Rakočević (nije ulazio u igru), Jarić (19 minuta u igri, 0/1 za dva poena, 0/1 za tri poena, tri uhvaćene lopte, jedna asistencija), Šćepanović 19 (21 minut u igri, 2/4 sl. bacanja, 1/2 za tri poena, 7/8 za dva poena, jedna asistencija), Tomašević 10 (31 minut u igri, 4/7 sl. bacanja, 3/5 dva poena, 7 uhvaćenih lopti, tri asistencije, dve ukradene lopte), Petrović (nije ulazio u igru), Milojević (nije ulazio u igru).

TURSKA: Tunderi, Turkoglu 13, Turkčam 8, Ene, Pars 3, Erdenaj 13, Kutlaj 16, Bešok 10, Okur 6, Jildirim, Peker.

SLOBODNA BACANJA: Jugoslavija 61% (14/23), Turska 89% (16/18).
DVA POENA: Jugoslavija 62% (26/42), Turska 50% (19/38).
TRI POENA: Jugoslavija 19% (4/21), Turska 26% (5/19).
SKOKOVI: Jugoslavija 32 (21+11), Turska 33 (24+9).
LIČNE GREŠKE: Jugoslavija 19, Turska 24.
IZGUBLJENE LOPTE: Jugoslavija 6, Turska 11.
UKRADENE LOPTE: Jugoslavija 6, Turska 5.
BLOKADE: Jugoslavija – , Turska 2.

VIDEO – Milan Gurović i anegdota iz Istanbula koju nikad do sada nije ispričao

Serijal je realizovan u saradnji sa Maxbetom.

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram