EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Otkriće koje mu menja život

Američki košarkaš Toni Snel u razgovoru za američke medije otkrio je da mu je tokom pregleda pre nekoliko nedelja dijagnostifikovan autizam.

Razlog za odlazak na pregled bio je taj što je Snel otkrio da njegov 18-mesečni sin takođe ima sličan problem.

PROČITAJTE JOŠ:

„Uvek sam bio nezavistan dok sam odrastao, uvek sam bio sam. Nisam mogao da se povežem sa ljudima na ličnom planu. Kada je moj sin dobio tu dijagnozu, pomislio sam da i ja imam istu stvar. To mi je dalo hrabrost da odem na pregled. Nisam iznenađen što i ja imam autizam – uvek sam se razlikovao. Laknulo mi je što sam takav kakav sam. Sada sve u vezi sa mojim životom ima mnogo više smisla. Kao da sam stavio 3D naočare. Da sam znao da imam tu dijagnozu, verovatno nikada ne bih ni postao NBA košarkaš, drugi bi mi verovatno ograničili napredak“, rekao je Toni Snel.

NBA košarkaš je jedan od onih koji radi na promociji Specijalnih olimpijskih igara, a tokom karijere promenio je nekoliko klubova.

„Hoću da moj sin zna da sam uz njega, zajedno ćemo da prolazimo kroz to, ostvarićemo velike stvari zajedno“, poručio je Toni Snel.

Nakon studija na Univerzitetu Nju Meksiko profesionalnu karijeru započeo je u Čikagu, a onda je igrao za Milvoki, Detroit, Atlantu, Portland i Nju Orleans. Trenutno je igrač Mejn Seltiksa, tima koji se takmiči u razvojnoj Dži ligi.

„Mogao sam da pristupim kao klinac bandama ili da upadnem u različite negativne stvari, ali košarka me je zadržala na pravom putu, na onoj stazi na kojoj sam želeo da budem“, istakao je Snel.

ŠTA JE AUTIZAM?

Autizam je vrlo složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Autizam je poremećaj u mnogim delovima mozga, ali se ne može sa punom sigurnošću dokazati kako oni ostvaruju svoj uticaj na sveukupno ponašanje organizma.

Nasleđe u nastanku autizma ima veliku ulogu.

BONUS VIDEO „Mali, ti držiš katedru srpske košarke u Americi“: Maljković o susretu sa Jokićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar