Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Jedan dobar eksperiment povukao je drugi.

Nema sumnje da je NBA liga postala vidljivija i u onim delovima sveta u kojima možda nije bila tako popularna ranijih godina. Adam Silver je kao komesar uveo neke novine od kojih je deo zaživeo i dobio je na popularnosti, druge i nisu toliko.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan od primera je promena formata Ol-star utakmice, koja se ranije igrala klasičnom podelom na Istok i Zapad, a onda su uvedeni kapiteni, draft i ne baš klasične četiri četvrtine.

Svaka je postala celina za sebe sa zasebnim rezultatom i ulogom, dok se u poslednjoj isključuje sat i sve to je rađeno kako bi se povećala kompetitivnost na Ol-staru.

Radilo je to posao u početku, a onda vidite da tu nikakvog takmičarskog naboja nema, ili brzo splasne i da ljudi jednostavno dođu da se malo odmore pre nego da igraju košarku, koje im je ionako preko glave u one 82 utakmice.

Ovog puta je Silver iskoristio trenutak da u jeku rastuće popularnosti plej-in turnira, uvede i turnir usred sezone. Detalje će objaviti u subotu, ali već ima nekih stvari koje znamo.

Foto: EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO
Foto: EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO

Plej-in je baš u nedavno završenoj sezoni pokazao sav svoj sjaj, jer je dozvolio Los Anđeles Lejkersima da praktično iz gubitničke sezone dođu kroz plej-in do finala Zapada, dok je Majami Hit bio i u plej-inu na rubu ispadanja i onda je poizbacivao sve do velikog NBA finala, gde su Denver Nagetsi i Nikola Jokić bili preveliki zalogaj.

Promene su nekad dobre. Ono što znamo o ovim najnovijim je da će turnir početi najesen i da će Fajnal-for biti odigran u Las Vegasu od sedmog do devetog decembra.

Ovde kao jasna namera deluje da liga podigne udeo u gledanosti i popularnost u periodu godine koji prethodi čuvenim božićnim utakmicama.

Krajem decembra se po pravilu organizuju „blokbaster“ utakmice i tada gledanosti ne manjka, ali dotle će i sada pažnja biti nešto veća. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog nečeg novog.

Foto: Tanjug/Kyle Terada/Pool Photo via AP)

A novo je i to da će timovi prvo igrati u grupama (dve kod kuće, dve u gostima), gde će osam najboljih ekipa prolaziti u nokaut fazu i sve će se to dešavati u prvih šest nedelja sezone.

NBA će raspored za novu sezonu koja obično startuje u drugoj polovini oktobra, izbaciti u avgustu i timovi će imati 80 utakmica u rasporedu.

Oni koji ne prođu grupnu fazu ovog novog turnira, dobiće naknadno raspored za još dve utakmice da bi došli do uobičajenog broja.

Klubovi koji prođu grupu i dođu do četvrtfinala turnira, dobiće u svom rasporedu još jednu dodatnu utakmicu da bi imali 82.

Treće, oni koji dođu do finala turnira imaće na kraju regularnog dela sezone 83 meča. Sve što se postigne tokom turnira se računa o statistiku za regularni deo sezone. Sve osim meča za trofej.

Foto: AP Photo/Ashley Landis

Poznato je i da će biti formirano šest grupa od po pet timova iz istih konferencija prema kolektivnom ugovoru, a biće smešteni u grupe na osnovu završnog plasmana na kraju prethodne sezone.

To u praksi znači da će svaka grupa imati neku od tri najbolje ekipe iz prošle sezone, jednu od ekipe od četvrtog do šestog mesta i jednu koja je završila od sedmog do devetog i po jednu od 10. do 12. odnosno 13. do 15. mesta.

Oni koji su u prethodnoj sezoni „tankovali“ zbog visokih pikova na draftu, tako će se sada naći u „bazenu“ sa jačim „aždajama“.

Za sada se ne zna u kakvu bi grupu mogao da upadne tim Nikole Jokića, Denver Nagetsi, koji su prošle sezone osavojili šampionski prsten, prvi u svojoj istoriji, jer se grupe formiraju nasumičnim žrebom.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Šest pobednika grupa i još dva tima sa vajld kartama će proći dalje do najboljih osam, što može da zaliči na sistem sa mini plej-ofom usred sezone.

Motiv da se igra žešće i čvršće biće delimično i po pola miliona dolara nagrade za svakog od igrača u ekipi koja osvoji turnir. Mada, da se ne šalimo, to su momci koji imaju milionske plate i neće da lome noge tu ako mogu da idu do kraja.

S druge strane, oni koji imaju želju da osvoje titulu šampiona, možda će taj turnir koristiti da bi pružali šansu nekim manje istaknutim košarkašima, svesni da će na kraju svakako dogurati do plej-ofa, gde po tradiciji kreće „ono pravo“.

Upravo zbog toga za sada turnir usred sezone možda i ne deluje kao tako dobra ideja, ali ni plej-in nisu svi prihvatili s oduševljenjem u početku, pa se ispostavilo kao pozitivna stvar.

Koliko će, s druge strane, navijači mariti za taj turnir, teško je reći, ali NBA liga je verovatno unapred sprovela istraživanja i ispitala je javno mnjenje i šta ono misli o svemu tome.

Igračima koji tokom sezone odigraju preko stotinu utakmica, kao što je sada bio Jokić, svakako ne bi prijalo da imaju obavezu više, naročito ako znaju da te i takve trofeje mogu da preskoče da bi uzeli glavnu premiju.

BONUS VIDEO: Lebron bukvalno skinuo kapu Jokiću i progovorio o mogućoj penziji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar