Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Kris Pol napravio je jednu od lepših veteranskih priča u istoriji NBA lige. Sa 36 godina i 55 dana, oborio je i jedan rekord Majkla Džordana, a iza njega je i jedna teška životna priča, zbog koje ima motiv više na parketu.

PROČITAJTE JOŠ

Kris Pol je postao najstariji igrač sa 40+ poena na plej-of meču, prestigao je Majkla Džordana, koji je 1998. ovo učinio sa 35 godina i 117 dana.

Pre samo tri godine, postigao je 41 poen bez izgubljene lopte za finale Konferencije, sada je to učinio za NBA finale, u dresu Finiksa, sa kojim je napravio najlepšu karijernu priču uz Bukera i Ejtona.

Posebnu emociju donosi obnovljena saradnja sa trenerom Montijem Vilijamsom, udružili su se u Sansima prvi put posle 2011. godine, kada su bili u Nju Orleansu.

Čak 31 poen ubacio je Pol u drugom poluvremenu, čime je stao uz rame Stefu Kariju i Entoniju Dejvisu, koji su imali po 33 i 31 u drugom delu igre u mečevima koji su bili završni za seriju.

U poslednjem meču protiv Denvera, ubacio je 37 poena za 4-0, sada je Kliperse izbacio sa 41 poenom za 4-2, pa je prestigao još po jednom parametru Džordana.

Postao je najstariji igrač koji je imao više od 35 poena u završnim mečevima dve serije NBA plej-ofa, a njegova velika košarkaška priča počela je uz veoma bolan momenat kada je imao 14 godina.

Pre najvažnije srednjoškolske utakmice, Kris je saznao da je grupa tinejdžera ubila njegovog dedu premlaćivanjem do smrti. Papa Čili, čije je pravo ime Natanijel Džons, izgubio je život u 61. godini, a Kris je pitao svoju tetku šta da radi i da li da igra utakmicu koja je do tada za njega bila najveća u životu.

Tetka mu je rekla da ode na meč i ubaci 61 poen, jedan za svaku godinu svog prerano izgubljenog dede, za kog je Kris bio posebno vezan. Čak ni Polov trener nije želeo da Kris igra, ali Pol je pokazao da je bio mentalno spreman za ovaj podvig.

Ubacio je 61 poen, onda namerno promašio slobodno bacanje da ispuni obećanje, posle čega je otišao na kupu, srušio se u naručje roditelja i zaplakao.

Deset godina kasnije, objavio je knjigu „Long shot, never too small to dream big“, u kojoj je glavni lik deda, Papa Čili.

Knjiga govori o mališanu koji pokušava da uđe u košarkašku ekipu, ali strahuje da nije dovoljno visok za ovaj sport. Knjiga je posvećena dedi jer je Papa Čili verovao u Krisa, njegove snove i mogućnost da napravi veliku karijeru.

Kris se kao mali suočavao sa osporavanjima igre i visine, kritikama, ismevali su ga u košarkaškoj ekipi, i sve to sročio je u omaž dedi.

Knjiga ima i ozbiljnu poruku za sve klince, zahvaljujući rečima Krisove mame.

„Košarka nije jedino što je važno. Važna je vaša porodica. Važno je i vaše obrazovanje. Brinući se samo o svojoj visini, nećeš se poboljšati na terenu. Samo učini najbolje što možeš, sa talentima koje imaš“, poruka je mame koja provejava kroz knjigu.

Pol je čitao knjigu deci u lokalnim osnovnim školama, prolazio kroz razgovore sa mališanima i odgovarao je na njihova pitanja, pokazivao im je da zadirkivanja i osporavanja mogu samo da ih motivišu da se dokažu.

„Nadamo se da će deci dati nadu da se snovi ostvaruju, zato nastavite da sanjate, molite se i to se može dogoditi. Kris može da inspiriše decu iz svih starosnih grupa, da im stavi do znanja da šta god da su njihovi snovi, sanjaju veliko. Kris je bio jedan od najmanjih momaka i nije dozvolio da ga to spreči da ostvaruje svoje ciljeve. To je ono što želimo da naglasimo deci, bez obzira na to šta se dešava ili koliko su fizički limitirani. Ako se potrudite, možete to učiniti“, rekla je Krisova mama na promociji ove knjige svojevremeno.

Sada je Kris u starijim igračkim godinama, ali igra kao mališan koji je ubacio 61 poen za svog dedu. Još samo četiri pobede ga dele od najveće moguće posvete za čoveka koji je u njega verovao od početka.

Zato je kraj meča sa Klipersima bio poseban za Krisa. Cela porodica je bila u loži, a sa suzama u očima, Kris se setio i meča za dedu, poruke tetke i lekcije da je porodica sve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar