Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Ne samo loši rezultati, već i očajna igra uz potpuno odsustvo pobedničke atmosfere Sakramento Kingsa stavili su pod lupu i poziciju Vlada Divca u tom klubu.

Legendarni košarkaš je postao generalni menadžer kluba iz prestonice Kalifornije pre pet godina, ali dosad nije uspeo da vrati tim tamo gde je on bio za vreme njegove igračke karijere.

PROČITAJTE JOŠ

I za sada ne postoje izgledi da će to biti slučaj. Bar ne u ovoj sezoni.

Autor portala Kings herald Brajant Vest ističe da je Divac uvek bio jedan od njegovih omiljenih igrača Kingsa, ali i da bi ga cenio više ukoliko bi priznao istinu – da on nije čovek koji može da vodi reizgradnju tima.

„U idealnom svetu Divčeva priča u Sakramentu ne bi tekla ovako. Vratio se u Sakramento 2015. godine sa plemenitim zadatkom, da završi ono gde je stao kao igrač i da donese titulu u Sakramento. To je bio njegov cilj i sve je stavio na sebe. Bio sam oduševljen, nije postojao bolji scenario od toga za navijača Kingsa. Lider tima koji su činili Kris Veber, Peđa Stojaković, Rik Adelman dolazi u klub posle devetogodišnje katastrofe? Ne bi bilo ništa lepše od scene u kojoj Divac stoji pored komesara Adama Silvera sa trofejem šampiona NBA lige…“, piše Vest.

Ipak, pet godina kasnije…

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

„Jasno je da Divac ne igra ulogu koju bi trebalo da igra u pobedničkoj organizaciji. Sigurno za njega postoji neko mesto, pozicija direktora ili globalnog ambasadora, neka pozicija na kojoj bi mogao da materijalizuje svoj šarm i personaliti. Ali, da bude suvereni donosilac odluka? Ne…“

Vest ističe da je pet godina dovoljno da se vidi da timu treba novo usmerenje.

„Istorija nam pokazuje koliko je težak put za franšize sa malim tržištem da uđu u trku za titulu. Vlade je promašio većinu velikih odluka i mnogo više malih. Angažovanje Luka Voltona za trenera je možda bila njegova poslednja šansa da napravi veliku odluku, ali su obojica nastavili da gube, na dnevnom nivou. Tim je u Orlandu dobio Voltonov izgubljeni pogled u daljinu, a nijedan igrač nije postao bolji nego u eri bivšeg trenera Dejva Jejgera“.

Autor dalje razmatra ulogu Voltona.

„Dobro je imati trenera koji ima dobar odnos sa igračima, ali ne i trenera koji će posle dve očajne utakmice reći – opustite se i uživajte u onome što radite. Ne moramo da se čudimo zašti Kingsi ne igraju jaku, fizičku i spremnu košarku“.

Nije sve tako crno i autor u tekstu izdvaja jedan dobar potez, izbor Dierona Foksa na draftu.

Foto: EPA/WENHAO YU

„On je talenat na Ol-star nivou koji bi mogao da vrati tim na staze uspeha, ali to ne može sam. Foks nije igrač koji će nositi lošu ekipu i očajnog trenera do plej-ofa. Badi Hild i Bogdan Bogdanović su obećavali da će biti dobri saigrači Foksu, ali se muče u Orlandu pod Voltonovim vođstvom. Samo trojica od osmorice pikova prve runde u Divčevoj eri su uspeli da stignu do tima, Heri Džajs možda neće ostati tu, a ne zna se kada će Marvin Begli uspeti da se oporavi od povrede. I to nije Divčeva krivica“.

Ali, krivica je…

„Šanse za uspeh obnove tima su verovatno okončane 21. juna 2018. godine kada su Divac i kompanija odabrali bilo koga umesto Luke Dončića. Biće beskrajna, besmislena rasprava o tome koliko bi MVP kandidat bio dobar u Sakramentu i to je istina jer bez iskusnog, elitnog trenera poput Rika Karlajla, Luka verovatno ne bi tako brzo dostigao vrhunac. Navijači mogu da govore o tome da li bi se on uklopio sa Foksom, ali ne postoji logičan argument da generalni menadžer propusti priliku da uzme igrača takvog potencijala“.

Sakramento je dobio priliku, ali je odigrao van svih logičnih postulata, ističe autor.

„U nekom drugom svetu mi bismo beskrajno hvalili Divca zato što je pogodio najlakše polaganje u životu, ali ovo nije taj svet. Vlade je dobar čovek kome ne treba ništa više od pobede u Sakramentu. Mi smo ga već voleli, čak i pre ovoga i uvek će biti jedan od najvoljenijih Kingsa, ali bismo ga još više voleli da je priznao istinu. Hvala Vlade za sve uspomene, vreme je za rastanak“, zaljučio je Vest.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare