Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Iako se mislilo da će trio Džejms Harden, Kajri Irving i Kevin Durent biti možda i najbolji u istoriji NBA lige, svi ljubitelji košarke ostali su poprilično uskraćeni za zajedničku magiju pomenute trojke, dok će navijači Bruklin Netsa još neko vreme morati samo da sanjaju o tituli.

Harden je u januaru prošle godine odlučio da napusti Hjuston Roketse, a kao bomba odjeknula je informacija da će se pridružiti Irvingu i Durentu u Netsima.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogi ljubitelji NBA lige su osuđivali taj trejd, a Bruklin su označavali kao tim koji niko neće moći da pobedi.

Bilo je i onih koji su se pitali kako će pomenuta trojka funkcionisati na terenu, te da će im biti potrebne dve ili tri lopte kako bi svako uzeo svoju dozu šuteva. Zapravo, ni jedni ni drugi nisu bili u pravu.

„Drim trio“ je za punih godinu dana odigrao svega 16 utakmica zajedno. Kada se to prevede u minute, Harden, Durent i Irving su zajedno na parketu bili svega 365 minuta.

Ne može se reći da su imali lošu statistiku, pošto im je ukupan +/- odnos za to vreme bio +113, dok je Bruklin imao prosečno 140,5 poena na 100 poseda u plej-ofu, kada su oni bili deo tima.

Uprkos svemu tome, nešto nije funkcionisalo. Prošlogodišnja taktika tima očigledno je bila da se konstantno neko odmara, te da sva trojica budu spremni i naoštreni za plej-of.

Ipak planove su im pokvarile povrede, pošto su u odlučujućim mečevima polufinala Istočne konferencije protiv Milvoki Baksa ostali samo na Durentu.

Iako je umeo popularni „KD“ umeo da ubaci i po 49 poena uz tripl-dabl, to nije bilo dovoljno da Bruklin dobije seriju, pa je san navijača Netsa srušen makar do ove sezone.

Međutim, usledili su novi problemi, a razočarenje navijača sve veće. Uvedena je obavezna vakcinacija u Njujorku, a Irving je izgubio pravo nastupa. Jedno vreme nije mogao čak ni da trenira sa ekipom, ali je uprkos svemu ostao dosledan svojim stavovima o vakcinaciji.

Nedavno je dobio dozvolu da igra, ali samo na gostujućim utakmicama, što je svakako pojačanje, ali nedovoljno. Veći teret morali da ponesu „Brada“ i Durent, ali daleko od toga da su zasijali.

Durent je trenutno povređen, te već neko vreme nije u prilici da pomogne ekipi. Sa druge strane, Harden je beležio 22,5 poena, uz osam skokova i deset asistencija ove sezone.

Iako izgleda impresivno, Hardenova igra nije bila takva, delom i zbog toga što šutira znatno manje slobodnih bacanja nego prošlih godina, što je posledica novih pravila u NBA ligi od ove sezone. Na sve to ima skoro pet izgubljenih lopti po utakmici.

Trejd Hardena u Filadelfiju u zamenu za Seta Karija, Bena Simonsa i Andrea Dramonda potvrdio je mišljenje mnogih da Bruklin ne može do trona sa jednim od najboljih napadačkih trija u istoriji lige.

Iako je nesumnjivo Harden jedan od najboljih košarkaša današnjica, pomenuta trojka koja je došla iz Seventiksersa ima veće izglede da se bolje uklopi u tim Netsa.

Kari će se oslanjati na šut, te će u tom segmentu uz Džoa Herisa predstavljati glavnu pretnju po protivnike. Od Simonsa se očekuje da bude bolje raspoložen nego u Filadelfiji, te da zaigra rasterećeniji, pošto sada neće biti u prvom planu. Dramondove najbolje godine su prošle, ali američki gorostas i dalje može biti odličan zaštitinik reketa, kao i skakač.

Ben Simons i Dzejms Harden
Ben Simons i Džejms Harden Foto:Tim Nwachukwu / Getty images / Profimedia

Da u Bruklinu nije bilo sve kako treba, pre svega što se tiče odnosa među igračima, pokazalo je i biranje igrača za Ol-star utakmicu.

Kapiteni su bili Durent i Lebron Džejms, a Harden je ostao poslednji izbor od ukupno 22 igrača. Durent je imao priliku da ga odabere pre Gobera u poslednjem krugu, ali je francuski centar očigledno bio poželjniji u timu.

Bruklin je sve do noći između ponedeljka i utorka imao seriju od 11 uzastopnih poraza, zbog kojih je i plej-of doveden u pitanje.

Pobeda protiv Sakrementa dovela ih je do skora 30-27, što je trenutno dovoljno za osmu poziciju koja vodi u plej-in. Prva ekipa ispod crte na Istoku je Vašington sa skorom 26-30.

Set Kari u novom dresu, foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE
Set Kari u novom dresu, foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Zanimljivost u vezi Hardena je da kroz celu karijeru ne može da se uklopi sa najvećim zvezdama. Sa Vestbrukom i Durentom je bio zajedno i u dresu Oklahome, dok se sa Raselom nije uklopio ni kasnije u Hjustonu. Društvo u Roketsima bio mu je i Kris Pol, međutim ni sa njim saradnja nije bila na zavidnom nivou.

Sada ga čekaju izazovi sa Džoelom Embidom, koji je prošle godine sa Filadelfijom dogurao do polufinala Istoka, ali su ih tamo zaustavili Atlanta Hoksi.

BONUS VIDEO Stef Kari srušio NBA rekord

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar