Loš meč za crno-bele

Košarkaši Partizana neslavno su obeležili povratak u Evroligu, pošto su u prvom kolu izgubili od Albe u Berlinu rezultatom 100:84.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizan je od početka meča jurio rezultat, ali nije uspeo adekvatno da odgovori napadački raspoloženoj Albi, koja je odlična bila i u šutu za tri i u igri u reketu.

Alba je ključnu prednost napravila u prvoj četvrini kada je stekla plus 15, a onda je i u drugoj četvrtini bila izuzetno efikasna. U drugom poluvremenu nije imala većih problema, a svaki nalet Partizana uspešno je odbijen.

Najbolji u sastavu Albe bio je Tamir Blat sa 16 poena i četiri asistencije, dok je Luk Sikma odigrao fenomenalnu partiju – 15 poena i po šest skokova i asistencija.

Zapaženu rolu u nemačkom timu imali su i Gabrijele Proćida, koji je na debitantskom nastupu u eliti imao 12 poena, kao i Uis Olinde, koji je upisao dabl-dabl učinak sa 11 poena i 10 skokova.

PROČITAJTE JOŠ:

Maestralnu partiju za Partizan pružio je Dante Egzum sa 22 poena i četiri asistencije, dok je Danilo Anđušić ubacio 14 poena. Lošu utakmicu imao je Džejms Naneli, koji je za 23 minuta imao samo pet poena.

Partizan u sledećem kolu ide na noge Baskoniji, dok će Alba gostovati Olimpiji u Milanu.

Alba je od početka meča protiv crno-belih pokazala koliko je ozbiljna ekipa, pa su Olinde i Sikma pogodili trojke, a domaći tim je poveo sa 8:4.

Sikma je nastavio da pogađa, Partizanovi igrači su konstantno kasnili u odbrani, ali je napad funkcionisao valjano, pa su crno-beli preko Egzuma izjednačili na 11:11.

Naturalizovani Hrvat Džejlin Smit je vezao pet poena, a Trifunović je odgovorio trojkom. To nije bilo dovoljno za Partizan, pošto je Olinde poentriao uz faul, a rezultata je bio 19:16 za Albu.

Crno-beli nisu igrali odbranu, Alba je i preko centara i preko spoljne linije dolazila do povoljnih pozicija za poene, a koliko su izabranici Željka Obradovića neskoncentrisani pokazao je poslednji napad u prvom periodu.

Naneli je faulirao Šnajdera pri šutu za tri u poslednjim sekundama, pa je Alba imala prednost od 15 poena nakon 10 minuta – 33:18.

Početkom drugog perioda oduševio je mladi Italijan Proćida, koji je serijom poena lansirao svoj tima na plus 18.

Obradović je pokušao da „iseče“ Albu tajm-autima, ali njegovi igrači nisu bili na dovoljno dobrom nivou u odbrani, dok su u napadu gubili lopte.

Serija Albe je u tim trenucima bila 30:4, ali je Partizan uspeo da u igru vrati Anđušić koji se razigrao u drugom periodu.

Igralo se koš za koš pri kraju druge deonice, Lesor je prikucavao promašaje svojih saigrača, ali je Alba pogađala šuteve za tri poena iz izgrađenih akcija i na pauzu otišla sa rezultatom 61:43.

Anđušić je otvorio drugo poluvreme lakim poenima pod košem, ali je Blat iz drugog napada postigao trojku. Panter je na drugoj strani izvukao tri penala, a onda je mirno ubacio bacanja. Nakon dobre odbrane proradila je i kontra, pa je Ledej zakucao. Alba je naterana na još jednu izgubljenu loptu i činilo se da Partizan možda i može do preokreta.

Prišli su crno-beli i na deset poena zaostatka, a Egzum, Panter i Anđušić su bili motor ekipe u tim momentima.

Ipak, crno-beli su propustili veliku šansu da se potpuno vrate u utakmicu, pošto su promašili tri trojke zaredom u trenucima kada je Alba stala u napadu.

Proćida je po povratku na parket nastavio da „sipa“, a Naneli nikako nije mogao da pronađe pravi ritam – 73:59.

Svaki kratki nalet Partizana i namera da se sustigne rezultat bio je osujećen, a Lo i Zusman su odveli ekipu na plus 16 pred poslednju četvrtinu.

Četvrtu deonicu obeležili su atraktivni potezi, zakucavanja i trojke na startu, ali i iskusna igra Albe, koja je spretno čuvala rezulatat. Sikma je pred sam kraj odigrao smireno i sa pet poena u seriji rešio i svako pitanje pobednika.

Partizan nije uspeo da zapreti, jer i kada bi uspeo nešto da pogodi igrao je lošu odbranu, koja je u ovom meču bila najveći problem, što govori i broj primljenih poena.


Evroliga, 1. kolo

Četvrtak

Asvel – Olimpija Milano 62:69

Panatinaikos – Real Madrid 68:71

Makabi – Žalgiris 84:83

Bajern – Fenerbahče 62:74

Valensija – Baskonija 71:81

Petak

Anadolu Efes – Crvena zvezda 72:59

Alba – Partizan 100:84

Barselona – Olimpijakos 70:80

Virtus Bolonja – Monako 66:83

Standings provided by Sofascore


Alba Berlin – Partizan 100:84 (33:18, 28:25, 16:18, 23:23)

Dvorana: Mercedes Benz, Berlin (Nemačka). Sudije: Oleg Latiševs, Rejn Perandi, Gvido Đovaneti.

Alba: Smit 9, Timan 8, Lo 11, Sikma 15, Olinde 11, Blat 16, Kumađe 8, Matišek, Šulte, Proćida 12, Šnajder 5, Zusman 5. Trener: Izrael Gonzales.

Partizan: Panter 13, Trifunović 3, Vukčević, Papapetru 1, Anđušić 14, Egzum 22, Lesor 9, Koprivica 2, Jovanović, Naneli 5, Madar, Ledej 13. Trener: Željko Obradović.

Alba - Partizan 100:84

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar