Foto:MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia/Melissa Tamez / Zuma Press / Profimedia/USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Regularni deo sezone se polako bliži kraju, a pravo ludilo tek treba da počne

Početak februara doneo je mnogo promena u NBA ligi, a odnos snaga je sada i te kako drugačiji nego do pre samo dve nedelje.

Prelazak Kajrija Irvinga iz Bruklina u Dalas pokrenuo je lavinu trejdova, pa se i Kevin Durent odlučio na promenu tima, te je pojačao Finiks Sanse. Njih dvojica su promenila i konferenciju, pa je tako Istok značajno oslabljen, dok je na Zapadu sada dodatna drama.

Koliko su se stvari promenile najbolje govori činjenica da je dan pre trejda, ekipa Sansa bila 10. favorit za titulu, a dan nakon trejda Durenta postala kandidat broj dva da konačno osvoji prsten. Jednostavno, dolazak Durenta u ekipu u kojoj su već Deandre Ejton, Kris Pol i Devin Buker, trojka koja je već igrala veliko finale, napravio je jednu od najmočnijih petorki u novijoj istoriji.

PROČITAJTE JOŠ:

Finiks se jeste odrekao dobrih igrača za rotaciju (Kamerona Džonsona i Mikela Bridžisa), ali je dobio zvezdu sa kojom bi sve sem titule moglo da se ravna sa neuspehom.

Sansi su trenutno peti na tabeli sa skorom 31-27, a sa Durentom se očekuje da napadnu i jedno od prva četiri mesta. Na vrhu konferencije su i dalje Denver Nagetsi predvođeni Nikolom Jokićem, ali oni, po običaju, nisu bili preterano aktivni u trejd roku, pa je pitanje da li će moći da se suprotstave novim „drim timovima“.

Denver je napravio solidnu zalihu pobeda u odnosu na pratioce (imaju skori 38-18), ali se očekuje da u narednom periodu nešto češće odmaraju Jokić i Džamal Marej, pa je pitanje koliko će dugo moći da održe visok nivo igre pred plej-of. Denver se svakako očekuje na nekom od prva dva mesta, ali je diskutabilno da li je tim zreo za titulu i da li Majkl Meloun ima na raspolaganju dugu i korisnu klupu.

Jokić bez sumnje igra još jednu MVP sezonu, ali će doprinos Majkla Portera Džuniora i Džamala Mareja morati da bude konstantno veći u nastavku sezone, a pogotovo u plej-ofu.

Iako Dalas nije bio baš u prvom planu za titulu, dolaskom Irvinga se i to promenilo. Ostaje pitanje samo kako će se Kajri uklošpiti sa Lukom Dončićem, ali su za sada obojica davali optimistične izjave i deluje kao da bu mogli da budu tandem vredan titule.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia,

Dončić je najbolji poenter u prvim četvrtinama, dok Kajri dominira u poslednjim, pa to može biti odlična veza za uspeh Dalasa, koji je trenutno četvrti na tabeli i mnogo bi mu značilo da zadrži mesto koje omogućava prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Što se ostatka Zapadne konferencije tiče, iz drugog plana će vrebati Sakramento Kingsi i Memfis Grizlisi, koji se nisu pojačavali, a sada će biti na zadatku da dokažu da zaista spadaju u sam vrh lige.

Los Anđeles Klipersi nisu baš napravili neki veliki korak ka borbi za titulu, pošto su se odrekli Luka Kenarda, Džona Vola i Redžija Džeksona, a doveli Bounsa Hajlanda i Mejsona Plamlija. Pol Džordž i Kavaj Lenard su i dalje lideri tima, ali u konkurenciji Denvera, Dalasa i Finiksa posao za Kliperse je posebno otežan, a još nije osigurano ni plej-of mesto.

Lejkersi su takođe pretpeli velike promene, pa su se odrekli Rasela Vestbruka, koji se nije najbolje uklopio sa Lebronom Džejmson i Entonijem Dejvisom. Prošle sezone Lejkersi nisu ni uspeli da se domognu plej-ofa, a i sada su ispod crte, pa će morati da dodaju gas sa pridošlicama Dianđelom Raselom, Malikom Bizlijem i Džaredom Vanderbiltom. „Jezeraši“ su na dve pobede daleko od plej-of zone, ali bi do kraja sezone mogli da naprave dar-mar ukoliko se kockice slože, a Lebron nastavi da dominira kao u dosadašnjem delu sezone.

NE PROPUSTITE:

Golden Stejt ove sezone nimalo ne blista, ali svi znaju koliko su Voriorsi opasni u plej-ofu kada se skrati rotacija. Ostale ekipe na Zapadu, sem Hjustona i San Antonija mogu da se nadaju plej-ofu, ali snovi o tituli čine se kao nerealni u ovakvom odnosu snaga.

Na Istoku se situacija u vrhu nije promenila, jer se ni Boston ni Milvoki ni Filadelfija nisu preterano pojačali. Možda i najveći korak unapred od te tri ekipe napravio je Milvoki sa dovođenjem Džea Kraudera, koji važi za elitnog defanzivca, ali nije ni u približnoj formi kao kada je nosio dres Majamija ili kada je sa Finiksom igrao u finalu NBA lige.

Očekivalo se da Klivlend povuče neki potez, pominjao se i Bojan Bogdanović kao meta, ali Kavalirsi nisu uspeli u tome i odlučili su da sa istim snagama probaju da napadnu prethodno pomenute tri ekipe, pošto su trenutno četvrti na tabeli.

Janis Adetokumbo, Kevin Durent
Janis Adetokumbo, Kevin Durent; Foto: Tanjug/AP Photo/Morry Gash

U vrhu Istoka trenutno je i Bruklin, koji je ostao bez dve najveće zvezde i pitanje je kakve će biti ambicije kluba do kraja sezone. Bruklin ima igrački kadar za plej-of, ali sada fali izraziti lider, a čini se i da atmosfera nije najbolja.

Sem Bostona, Milvokija i Filadelfije čini se da nijedna ekipa sa Istoka nema veliki domet ove sezone, a svaki iskorak veći od druge runde plej-ofa (sem za Klivlend i Majami) bio bi ravan čudu.

Trejdovi u februaru drastično su promenili krvnu sliku Zapada koji je ionako bio mnogo ozbiljnija konferencija ako se gleda dubina, jer se Istok u ovom trenutku sveo na tri vrhunska tima i ostatak koji je tu da zamasti čorbu i uz malo sreće pomuti račune.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Ovako besnog Dončića nikad niste videli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar