Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Velika pobeda na jednom od najtežih gostovanja u Evropi

Sa košarkašima Crvene zvezde ove sezone nikako ne može glatko i lako, pa je i u Tel Avivu moralo dobro da se oznoji u završnici da se ne bi ispustila prednost u samoj završnici.

Zvezda je savladala Makabi sa 89:86 u 24. kolu Evrolige, ali moglo je to da bude i mnogo ubedljivije. Iako su crveno-beli odigrali sveukupno odličan meč, sami su sebi zakomplikovali situaciju na kraju, pa su nekim nespretnim faulovima (pri šutu za tri poena) i nešto slabijom odbranom dozvolili Makabiju da uđe u dramatičnu završnicu.

„Uvek neka frka“, kaže Nikola Ivanović, a Nemanja Nedović potvrđuje da tim očigledno ne zna „normalno“ da dobije utakmicu. U tome ima neke posebne draži, nekog posebnog osećaja, pa je i pobeda u Tel Avivu od velike važnosti za crveno-bele i može biti prekretnica sezone u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon četiri vezana poraza, Zvezda je bila u veoma neugodnoj situaciji, ali je uhvatila možda i poslednji voz za borbu za Top 8 fazu Evrolige.

Tek treći put u poslednjih 14 mečeva, Zvezda nije izgubila prvu četvrtinu (18:18), što je omogućilo da se u drugoj doda gas i napravi razlika, pre svega na krilima Nemanje Nedovića, koji je konačno bio na visokom šuterskom nivou, a Makabi nije uspeo na vreme da ga ukroti ili bar ograniči.

Nije Zvezda opet briljirala u šutu za tri poena (kao ni u protekla četiri meča u Evroligi), ali je Nedović ubacio šest od devet šutnutih trojki, dok je tim mao 9/24.

Mnogi su osporavali Nedovića u poslednje vreme zbog nešto slabijih partija, pre svega u napadačkom smislu, a šuterski nije uspeo da se stabilizuje još od početka sezone. Ipak, sada je u dva meča u dva različita takmičenja ubacio ukupno 12 trojki i jasno pokazao da mu samopouzdanje nije problem.

Što se tiče ostalih timskih statističkih parametara, Zvezda je dominirala u skoku (33-27), a presudio je ofanzivni (14-8). U trenucima kada se Zvezda mučila u napadu, Mitrović je uglavnom bio taj koji je bio aktivan na skoku, pa je tako dolazio do vrednih poena ili je samo produžavao posede crveno-belih.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Konačno je Zvezda imala i više ukradenih nego izgubljenih lopti (13-10), a ni velika razlika u slobodnim bacanjima u korist Makabija (29-12) nije uspela da prevagne meč na stranu domaćina, koji na svom terenu ove sezone u Evroligi ima skor 9-2.

Defanzivna tranzicija crveno-belih bila je veoma dobra, a u većem delu utakmice Zvezda je kontrolisala tempo i nije žurila i prodavala posede naivno kao u završnici u Kaunasu, što je možda i najveća opekotina ove sezone.

Ono što Zvezda nije uspela da iskontroliše je Vejd Boldvin, koji je ubacio 38 poena, a velike probleme pravio je i Bonzi Kolson sa 16 poena. Ipak, ostatak tima nije odigrao na potrebnom nivou da bi se dobila silno motivisana, ali i prethodnim porazima poljuljana Zvezda.

Istina je i da je „izraelski ponos“ igrao bez Lorenca Brauna, možda i najboljeg igrača u timu, ali to je sada manje važno, jer je Makabi i dalje u borbi za Top 8, a plejmejker sitno broji do povratka.

NE PROPUSTITE:

Iako je bilo grešaka i kašnjenja u odbrani, Zvezda je pokazala da i dalje nije zaboravila da dobija neizvesne završnice, a individualna inspiracija Nedovića u Tel Avivu dugo će se pamtiti. Ovaj meč za srpskog beka može da ima posebnu važnost za nastavak sezone, jer ako bude držao ovaj nivo, crveno-beli će sve držati u svojim rukama, jer imaju šest utakmica na domaćem parketu i četiri u gostima.

Što se tiče ostalih individualnih učinaka, utakmica u Tel Avivu nije bila Vildozina šolja čaja, ali je i on isporučio 10 poena i bio hladne glave u završnici kada je trebalo ubaciti penale i to ne samo jednom. Pokušao je Vildoza i pre toga da meč reši trojkom, nije uspeo, ali ni pre ni posle toga nije forsirao i izlazio iz uloge. Kada je trebalo, uzeo je loptu, pogodio i na kraju burno proslavio pobedu, po čemu se vidi koliko mu znači ovaj period u Zvezdi.

Dobar deo Vildozinog posla odradio je Nikola Ivanović, koji je podsetio na formu koju je imao pre polomljenog rebra. Vidi se da mu saradnja sa trenerom Duškom Ivanovićem prija, pa je crnogorski bek ukrao četiri lopte, podelio sedam asistencija i ubacio jednu trojku za povratak samopouzdanja u prvom poluvremenu.

Bliži se i povratak Fakunda Kampaca na evroligaške terene (propušta samo još Albu u Beogradu), pa će tako trener biti na slatkim mukama, koga, kada i kako da upari na bekovskim pozicijama.

Fakundo Kampaco
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Od igrača u spoljašnjoj liniji treba pohvaliti i Ognjena Dobrića, koji je iamo 13 poena, a najbitniji koš postigao je u poslednjem minutu u koji je stao ceo meč. Umeo je često Dobrić da bude tas na vagi koji prevagne u neizvesnim mečevima, ni sada nije bio besprekoran, ali je na kraju i on prelomio i pokazao da je u stanju da reši i ovakve utakmice, koji mogu da „lome“ sezonu.

Mitrović je bio glavni skakač, a uz Petruševa i Kuzmića uspeo je da obuzda Džoša Niba, koji je bio skoro pa nevidljiv na terenu. Nije unutrašnja linija Makabija mogla do lakih poena, a na drugoj strani je Petrušev pronalazio put do koša u trenucima kada je baš to bilo potrebno Zvezdi. Napadao je mladi (krilni) centar i sa niskog posta, ali i licem, pa je na kraju imao 12 poena i potvrdio zašto mu je ova sezona možda i najbolja u karijeri.

Foto: Printscreen

Ben Bentil nije briljirao, ali se vidi pomak i u njegovoj igri. Nakon što je protiv Armanija bio silno motivisan da se dokaže „bivšima“, tako je u Tel Avivu pokazao da može da odigra agresivno u odbrani, istrpi kontakt, pa je mu je +/- odnos bio 13 (najviše u redovima crveno-belih).

Kada se sve sabere i oduzme, Zvezda je zaslužila pobedu, ali je svojim navijačima još jednom „skratila život“. Voz za Top 8 je uhvaćen, Nedović je konačno u odličnoj formi, a do kraja regularnog dela ostalo je još 10 kola. Zvezda jeste u poziciji da sama odlučuje o svojoj sudbini, ali za Top 8 će biti potrebna serija pobeda. Ako je Tel Aviv bio samo prva stanica, Zvezda ima čemu da se nada…

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Makabi – Crvena zvezda i tehnička za klupu crveno belih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare