Foto: STARSPORT

Kako se košarkaška sezona bliži kraju sve više se priča i o NBA draftu na kojem se biraju najveći talenti od kojih se očekuje da postanu glavne zvezde NBA lige.

Kao je plej-of na pragu, tako je sve izvesnije i koji će timovi imati privilegiju da se dokopaju najvećih prospekata pa se sve intenzivnije priča o glavnim kandidatima i najvećim talentima u ovogodišnjoj generaciji.

Ono što definitivno upada u oko jeste činjenica da su u većini izbora među projekkovanih prvih pet pikova čak četvorica evropskih talenata među kojima je i Srbin Nikola Topić što je nastavak trenda u kojem evropski košarkaši preuzimaju NBA ligu.

PROČITAJTE JOŠ

A to se najbolje vidi kroz nekoliko podataka.

Ako izuzmemo prošlogodišnju nagradu za MVP-ija koja je po mnogima nepravedno otišla u ruke Džoela Embida, prethodna četiri puta su njeni dobitnici bili Janis Adetokumbo i Nikola Jokić koji je prvi favorit za nju i ove sezone.

Grk i Srbin su se tako upisali u panteon najvećih zvezda lige u njenoj istoriji, a uz njih je već godinama jedan od glavnih igrača sjajni Slovenac Luka Dončić. Ako na to dodamo da je ove godine po broju tripl-dablova u ligi prvi Litvanac Domantas Sabonis, onda je jasno da je ovo polako postala liga Evropljana.

A, ako ni to nije dovoljno, prvi pik na draftu prošle godine i ujedno i najveći talenat od Lebrona Džejmsa po svim parametrima bio je Viktor Vembanjama, Francuz koji je svojim igrama ove sezone ostavio sve u neverici.

Kada je u pitanju ovogodišnja draft klasa, borba za prvog pika po svim projekcijama će se voditi između dvojice Francuza. Jedan je Zakari Risaše, talentovano krilo francuskog Burga koji je ove sezone stigao do finala Evrokupa.

Sin francuske legende Stefana Risašea mogao bi da bude drugi u nizu francuskih igrača izabranih kao prvi pikovi na draftu.

Najveći konkurent za mesto prvog pika biće mu Aleksandre Sar, centar visok 216 centimetra i zemljak koji igra u Australijskoj ligi za ekipu Perta, a dve sezone je proveo i u mlađim kategorijama Real Madrida.

Oko nih dvojice ne postoje nikave dileme kada je u pitanju izbor u sam vrh, dok se velike šanse za prvih pet daju još dvojici Evropljana.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Iako već neko vreme ne igra u Crvenoj zvezdi zbog povrede, Nikola Topić je u mnogim projekcijama među najvećim talentima, a poslednje mu prognoziraju poziciju četiri.

Topić je u prvom delu sezone u dresu Mege pokazao da može da pravi razliku na seniorskom nivou, a to dodatno potvrdio i u malo minuta koje je odigrao u dresu Zvezde pre nego što se povredio. Koliko ga cene, pokazuje i to što uprkos ozubiljnoj povredi, njegova draft vrednost nije nimalo pala.

U prvih pet je nedavno izbio i Litvanac Matas Buzelis koji nastupa u američkoj razvojnoj ligi.

Litvanac igra na poziciji krilnog centra i rođen je na teritoriji SAD-a, a odlučio je da preskoči koledž karijeru.

Ipak, u konkurenciji za sam vrh je i nekoliko koledž igrača.

Treće mesto se prognozira plejmejkeru Kentakiju Ridu Šepardu, a kao konkurenciju za prvih pet mesta mnogi ističu još jednog pleja Kentakija Roba Dilingema kao i centra sa šampionskog koledža Konektikata Donovana Klingana.

O samom izboru mnogo toga će reći i draft lutrija koja će biti održana 12. maja i kada će biti poznat redosled po kojem će timovi da biraju, pa će u skladu sa potrebama ekipa moći lakše da se predvidi redosled ovogodišnje draft klase koja će se ove godine prvi put birati tokom dve večeri 26. i 27. juna.

BONUS VIDEO TOP 10 asistencija marta u Evroligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare