Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER, Srdjan Stevanovic/Starsport.rs, Filip Krainčanić/Nova.rs

Željko Obradović je lani šokirao košarkaški svet kada je došao u Partizan i preselio se iz elitnog takmičenja u Evrokup.

I bez njega ove su srpski košarkaški stručnjaci do sada nakupili čak 1.604 meča na klupi evroligaških klubova i imaju 53,1 odsto pobeda.

PROČITAJTE JOŠ

Željko Obradović, Dušan Ivković, Svetislav Pešić i Božidar Maljković su legende evropske košarke i zaslužni su što srpski treneri prednjače u odnosu na kolege iz ostalih zemalja.

Na drugom mestu su italijanski stručnjaci sa 1.476 mečeva, a nekih poput Etorea Mesine ili Andree Trinkijerija i danas imamo u evroligašima.

Treći su španski treneri sa 1.415 utakmica, četvrti su Grci sa 1.071 utakmicom, peti Hrvati sa 844.

Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da su od srpskih trenera po broju pobeda statistički uspešniji grčki i španski treneri (57,8%, odnosno 57% pobeda).

Željko Obradović je godinama pobeđivao sa Panatinaikosom i Fenerbahčeom u Evropi i rekorder je sa 313 trijumfa (141 poraz).

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nije čudo što je današnji trener Partizana i prvi po broju evropskih trofeja jer je još 2017. stao na brojki devet.

Spomenuti Mesina ga sledi sa 278 pobeda, Ćavi Paskval je treći sa 241 pobedom, Pablo Laso je četvrti sa 230 i Željkov kum i „učenik“ iz Panatinaikosa, Dimitris Itudis je na klupi CSKA sakupio 191 trijumf.

Itudis je od svih uspešniji po odnosu pobeda i poraza, jer je kao trener stalnog kandidata za najviše domete u prethodnih osam godina pobeđivao u 75,2 odsto mečeva.

Na istoj listi se nalazi i Crnogorac Duško Ivanović na šestom mesu, ali nije osvojio nijedan trofej pa je jedan od najuspešnijih po broju trijumfa, ali bez krajnje nagrade.

Sedmi i osmi su Turčin i Amerikanac, Ergin Ataman i Dejvid Blat, dok je deveti grčki stručnjak Jorgos Barcokas.

Drugi srpski trener pored Žoca, među najboljima, jeste i pokojni Duda Ivković na desetom mestu. On je najveće uspehe u klupskoj evropskoj košarci postigao sa Olimpijakosom.

Dvaput je Pirejce vodio lično do trona Evrope, 1997. i 2012. godine, a pobedio je u 134 okršaja (68 poraza).

Ergin Ataman, koga navijači Crvene zvezde pamte po zlu zbog komentara o Marku Ivkoviću, ubijenom pristalici crveno-belih, jedini je trener među 15 najuspešnijih koji ima više poraza nego pobeda.

Aktuelni šampion Evrope sa Anadolu Efesom je u Evroligi do sedmog februara dobio 167 mečeva, a izgubio je 170.

Na listi se nalazi i aktivni trener Barselone Šarunas Jasikevičus, koji bi mogao da obori bar nekoliko rekorda.

Teniseri Srbije
Foto: Starsport

On je vodio do Fajnal fora i perspektivni tim Žalgirisa kada se završnica Evrolige igrala u Beogradu 2018, a sada je jedan od favorita za titulu.

Moćan tim Barse malo kome ove sezone pruža ruku kao boljem, dok Jasikevičus za sada ima 113 pobeda i 91 poraz.

Nažalost, ma koliko morali da se cene uspesi srpskih stručnjaka u evropskoj košarci, pitanje je koliko će ih biti u dolazećim godinama.

Saša Đorđević ove sezone predvodi Fenerbahče i do utorka je imao 11 pobeda i deset poraza, dok je nešto bliži plej-ofu Saša Obradović na klupi Monaka.

Pešić je prošle godine odlučio da se posveti reprezentaciji Srbije nakon rastanka sa Barselonom, pa ostaje otvoreno pitanje ko će od srpskih trenera nastaviti da taba put uspeha kako bi ovdašnji stručnjaci sačuvali status najuspešnijih.

BONUS VIDEO Kakav je Željko Obradović u kancelariji i zašto mu nema ravnog u odnosu s igračima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar