Foto: Starsport

Niko nije očekivao.

Anadolu Efes je šampion Evrope, Real Madrid je ostao bez titule u finalu, a Barselona i Olimpijakos su stali u polufinalu.

PROČITAJTE JOŠ...

To je bilo u maju u Beogradskoj areni. Samo pola godine kasnije slika elitnog evropskog takmičenja u košarci je potpuno drugačija.

Istina je da bi Anadolu Efes verovatno mogao samo da mašta o evropskoj tituli i Fajnal foru da je bilo ruskih klubova, ali koga nema bez njega se može.

A Efes ni sa sjajnim Vasom Micićem ove sezone ne može mnogo toga. Ako se izuzme pobeda nad Crvenom zvezdom, Turci su pokazali malo toga.

Vil Klajburn isporučuje svojih 18,3 poena, Vasa ide do 20,2 i sedam asistencija, ali nema Šejna Larkina i onda se stvara „rupa“ kada Micić ne gazi.

Zato ne treba da čudi što su posle šest odigranih kola u Evroligi sa skorom od dve pobede i četiri poraza u donjem delu tabele, tek na 14. mestu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Sezona nije dobro krenula ni za Real, koji je posle šest utakmica tek deveti.

Da ni to ne bude dovoljno uvrnuto pobrinula se Olimpija iz Milana koja je pre godinu i po dana bila na završnom turniru takmičenja.

Igrala je sa CSKA, Barselonom i Efesom, Zek Ledej i Kevin Panter su kasnije otišli u Partizan, a milanski tim ove sezone čeka sedmo kolo na 11. mestu tabele.

Čak sedam ekipa ima polovičan skor od po tri pobede i poraza, a kako je Partizan jedna od najefikasnijih ekipa u napadu, najbolje je plasiran na sedmom mestu sa tim odnosom pobeda i poraza.

Tim Željka Obradovića je nanizao tri pobede i falila mu je čvršća igra u odbrani, pošto se u napadu otvara spektar rešenja kada proradi jedan od ključnih igrača.

Foto: Starsport

Kevin Panter, Džejms Naneli, Zek Ledej, svi mogu da pogađaju kada je važno, a ostali da ih prate.

Matijas Lesor verovatno igra sezonu života u kojoj je među najboljim igračima elitnog takmičenja.

Prvi je skakač Evrolige sa devet skokova po meču, a deli prvo mesto po proseku blokada.

Time otvara prostor igračima kao što je Panter da mogu da se razmašu napred, pa kapiten crno-belih u poslednjih nekoliko utakmica maksimalno pali motore i sa 18,5 poena po meču jedan je od boljih u sezoni.

Foto: Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Jedno od većih iznenađenja je i veliki povratak Fenerbahčea i moćan uspon Monaka.

Monako i Fener su jedine ekipe sa po pet pobeda i samo jednim porazom u ranoj fazi sezone.

Baskonija i Olimpijakos ih prate, dok se Panatinaikos može do kraja sezone buniti i žaliti na suđenje protiv Partizana, dok tavori pri dnu Evrolige.

Čudna situacija za tim koji je, ne tako davno, bio strah i trepet u evropskim okvirima.

Željko Obradović je svojevremeno navikao Fenerbahče da dolazi do Fajnal fora, sve dok sa njim nije osvojio deveti trofej prvaka Evrope 2017.

Tada je napustio istanbulski klub koji je jedno vreme bio u slobodnom padu.

Sada kada je na klupi Dimitris Itudis pokazao je da u CSKA nije bio uspešan samo zato što je imao za evropske uslove ogroman budžet.

Skoti Vilbekin je jedan od najboljih trojkaša u Evroligi, Džon Motli jedan od najboljih skakača u napadu, pa ni prvo mesto u ranoj fazi sezone, ne mora da čudi.

Kada je reč o Monaku, Saša Obradović je očito našao formulu u kojoj Majk Džejms i on mogu da funkcionišu bez „kancerogenih“ konflikata, što je svojstveno Amerikancu.

Foto .EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Džejms je uz svoj napadački arsenal i jedan od najboljih kradljivaca lopte u dosadašnjih šest utakmica, dok je Donta Hol među najboljim blokerima.

Monako stoga ume da svede protivnika i na 70 poena, ali po potrebi je do sada mogao da igra i na mnogo više od toga, kao u pobedi nad Efesom.

Biće zanimljivo kako će se do kraja držati i Olimpijakos i Barselona, koji su od učesnika prošlosezonskog F4 ostali tu pri vrhu.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Katalonski klub je peti, grčki četvrti, što opet ne može da zadovolji apetite Barselone koja već nekoliko godina ulaže veliki novac.

Šta da kažu tek u Madridu gde se devetog mesta gledaju u leđa najvećem rivalu?

Traže rešenje i zamenu za Ćus Matea, možda se i kaju što su oterali Pabla Lasa posle njegovih zdravstvenih problema, mada mesta za alarme još nema.

Fabijan Kozer bi morao da proradi bolje od trenutnih četiri, pet poena po meču, Serhio Ljulj je takođe tu negde, a Džanan Musa je u više navrata pokušavao da vuče svoj tim.

I čim dobije pravu podršku u Mariju Hezonji i pojedinim visokim igračima, nema sumnje da nas čeka bolji Real ali i vrlo zanimljiv i ujednačen nastavak sezone u Evroligi.

BONUS VIDEO Noć Nikole Jokića za istoriju – meč u kom je pao rekord Vilta Čemberlejna