Foto: Starsport

Dva Evroligina takmičenja tek što su počela, a našla su se na ozbiljnom testu usled koronavirusa.

Iako je prestižna košarkaška kuća uoči nove sezone definisala protokol u vezi sa koronavirusom, predviđena pravila ispostavila su se kao loša brže nego što se očekivalo.

Odluka da sve utakmice u kojima ekipe ne budu u prilici da nastupaju zbog korone pripadnu rivalu koji bi trijumfovao službenim rezultatom 20:0, ispostavila se kao veoma loše rešenje jer je već tokom 4. kola Evrolige, odnosno 3. kola Evrokupa, spisak klubova koji nisu u mogućnosti da se takmiče poduži.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je počelo 9. oktobra odlukom da se neodigrana utakmica Evrokupa između Cedevita Olimpije i Burse registruje rezultatom 20:0 za turski tim, a nastavilo se porazima Zenita od Valensije i Baskonije u Evroligi istim rezultatom.

Pred identičnim scenariom su se našli Asvel i Burž koji nisu bili u mogučnosti da izađu na megdan rivalima te je Evroliga u situaciji da susrete Asvel – PAO, Asvel – Crvena zvezda i Venecija – Burž reši za zelenim stolom.

Veliki broj zaraženih uticao je da Evroliga ipak popusti pred žalbama i klubovima omogući da odigraju duele u novim terminima.

Đordi Bertomeu i njegovi saradnici objavili su ključnu promenu protokola – za neodigrane utakmice više ne važi pravilo „osam igrača na teren ili poraz 0:20“, već će se za sve utakmice čije odigravanje nije moguće u ranije zakazanom terminu tražiti novi termin.

Kako se navodi, ta odluka će se odnositi na sve buduće slučajeve, ali i na dosadašnjih šest duela.

Nova odluka automatski znači da će i susret Asvela i Crvene zvezde biti odigran u novom terminu, međutim, postavlja se pitanje do kad će trajati košarkaška sezona ukoliko se nastavi trend rasta zaraženih i odlaganja utakmica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare