Evroliga i Evrokup, kako postati šampion – F4 i dalje u igri

Košarka 19. mar. 202020:16 > 20:17
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Evroliga i Evrokup su odloženi do daljnjeg i sve ljubitelje košarke zanima kakva je njihova sudbina. Zato se svim klubovima obratio Đordi Bertomeu i izneo svoja zapažanja.

„Sve je pod velom misterije i zavisi od toga koliko će koronavirus biti prisutan u Evropi. Već sada može da se oseti određeni ekonomski uticaj na klubove, Evroligu i njene partnere, kao što je slučaj sa svim kompanijama širom planete. Ozbiljnost štete zavisiće i od toga koliko brzo će nam biti potrebno da stanje vrati u normalu“, naveo je Bertomeu.

Da li će Evropa dobiti novog klupskog prvaka, ko će iz Evrokupa u Evroligu? Pitanja je mnogo…

“Nije vredno komentarisati čiste hipotetičke scenarije u ovom trenutku. Počeli smo da analiziramo različite epiloge odmah pošto je trenutno stanje uvedeno, ali nešto konkretnije moći ćemo da kažemo tek onda kada budemo znali kada bi uopšte takmičenja mogla da budu nastavljena. Sada radimo na tome kako da omogućimo nastavak takmičenja i završetak istih, da krunišemo šampione“.

Iz reči prvog čoveka Evrolige jasno može da se nasluti da se teži modelu po kojem bi se sezone okončale.

PROČITAJTE JOŠ

“Do danas je i dalje u igri scenario po kojem bi se fajnal-for Evrolige igrao krajem maja, ali šanse opadaju kako dani prolaze. Zajedno s vlastima u Kelnu i tamošnjom dvoranom počeli smo da razmatramo i druge datume. Naš prioritet ostaje da završimo takmičenje i da se odigra F4, čak i po cenu toga da se datumi pomere. Takođe, šaljem poruku navijačima da budu mirni i ne brinu zbog karata koje su već kupili, jer ćemo im ponuditi mogućnost povraćaja novca u slučaju da to zatraže“, ističe Bertomeu.

Kako naglašava, prioritet je da se takmičenja završe po trenutnom sistemu.

„Gledamo kako da odigramo još šest kola i plej-of, čak i u izmenjenom kalendaru ako je potrebno, a onda da se sve završi uz F4. To sve zahteva da se sezona završi kasnije nego što je inače planirano. Ali, imamo spremne i alternative. Dok neizvesnost raste, ne mogu da odbacim nijednu opciju. Svaka promena mora da bude odobrena od strane Odbora ECA“.

Ceo sportski svet prvi put se suočava sa ovakvom situacijom, pa je i igračima potpuno neobično.

“Otkako je oformljena ‘Unija igrača’, stalno smo u kontaktu i došli smo do zaključaka po različitim pitanjima, a razgovori su u toku oko još nekih važnih stavki. Otkako je Covid-19 stigao u Evropu, jedna od gorućih tema jesu igrači i poslednjih dana se sve to samo intenziviralo. Posle trenutne suspenzije Evrolige, radimo na tome da rešimo nezgodnu situaciju, ali i da razumemo položaj igrača i svih učesnika“, kaže Bertomeu i za kraj se osvrće na navode da pojedini timovi ne žele da plaćaju svoje igrače:

“Nekoliko medija objavilo je kontradiktorne informacije. U interesu svih je da se nađu rešenja koja će biti u interesu svih strana“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram