Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Objavljen je spisak timova, koji će i sledeće godine nastupati u Evroligi. Međutim, spisak nije potpun i ostalo je još nekoliko nedoumica oko toga ko će zauzeti prazna mesta.

Burna sezona u Evroligi biće završena Fajnal forom u Beogradu (19-21. maj), gde će se za prestižnu titulu boriti šampion Efes i Olimpijakos u polufinalu, odnosno prošlogodišnji finalista Barselona i Real Madrid.

PROČITAJTE JOŠ...

Ono što je obeležilo sezonu je svakako izbacivanje ruskih timova, tačnije CSKA Moskve, Uniksa iz Kazanja i Zenita iz takmičenja. Njihova sudbina za narednu sezonu i dalje je nepoznata, a najveće šanse da zaigra u najelitnijem evropskom takmičenju ima CSKA, koji ima A licencu.

Osim ruskog tima, A licencu imaju Efes, Olimpija Milan, Baskonija, Barselona, Fenerbahče, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid i Žalgiris, a Bajern i Asvel višegodišnje.

Sigurni za učešće su još i Alba iz Berlina, Monako, koji je kao osvajač Evrokupa za prošlu sezonu sada plasmanom u Top 8 obezbedio učešće i sledeće godine, ali i Virtus iz Bolonje, koji je do Evrolige došao takođe osvajanjem Evrokupa.

Virtus je u finalu Evrokupa bio bolji od Burse, koji sa klupe predvodi Dušan Alimpijević, sa 80:67 i sledeće godine imaće velike ambicije u Evroligi, a već su naciljana i ozbiljna pojačanja, poput Nikole Milutinova.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Jedno mesto u eliti rezervisano je za tim iz ABA lige, to jest najverovatnije regionalnog šampiona, ali ne mora da znači da će to biti baš ta ekipa. Poslednje, 18. mesto zauzeće ekipa sa specijalnom pozivnicom.

Ako CSKA bude suspendovan i naredne godine otvoriće se mesto za još jedan tim, koji će dobiti specijalnu pozivnicu.

Najpre se čeka završetak ABA lige, nakog koje će biti razrešena makar jedna dilema oko toga ko će u Evroligu. U slučaju da Partizan ili Zvezda ne osvoje regionalnu ligu (što je malo verovatno sudeći prema svemu viđenom ove sezone), biće glavni kandidati za takozvanu vajld kartu ili dve.

Sledeća dva tima koji su konkurenti su Valensija i Bursa, ali navodno s obzirom na njihove budžete biće teško da zaigraju u Evroligi. Ipak, šansa postoji i sve glasnije se priča o opcijama…

Postoji ona i da Cedevita Olimpija dobije specijalnu pozivnicu, ali u konkurenciji pomenutih timova šanse da se to desi su svedene na minimum. Ipak, sve može biti drugačije, ukoliko tim iz Ljubljane preokrene protiv Zvezde u polufinalu ABA lige.

Dakle, pet timova, među kojima prednjače Zvezda i Partizan, bore se za dva ili tri (zavisi od CSKA) mesta u Evroligi.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare